Tiotusentals bokar om sina resor

Resa | Solresor

"Många tycks vilja åka till norra Thailand eller Bangkok i stället"

Bert-Åke Varg hade tänkt åka till Thailand med sin fru Juliana, men har nu fått tänka om. Birgitta Geijer på Mytravel i Stockholm hjälper dem att i stället boka en resa till Dubai.
Bert-Åke Varg hade tänkt åka till Thailand med sin fru Juliana, men har nu fått tänka om. Birgitta Geijer på Mytravel i Stockholm hjälper dem att i stället boka en resa till Dubai.

Tiotusentals resenärer går just nu i valet och kvalet: en resa till Thailand och Sri Lanka senare i vinter – eller pengarna tillbaka för den

- Vi väljer Dubai. Thailand var vårt drömresmål, men dit kan vi inte åka efter katastrofen, säger skådespelaren Bert-Åke Varg, 72, och hans fru Juliana, 57.

Alla resor till de värst drabbade delarna av sydvästra Thailand och Sri Lanka är inställda resten av januari. Alla resenärer som har resor bokade till de berörda områdena den närmaste tiden kan därför få sina pengar tillbaka, eller välja att boka om. Antingen till ett senare datum eller till ett annat resmål. Vad som händer därefter är ännu inte bestämt.

Frågor om ombokning

I Mytravels resebutik på Sveavägen i Stockholm går telefonerna varma. Många som bokat en resa till Thailand vill veta vilka ombokningsregler som gäller.

Birgitta Geijer hjälper Bert-Åke och Juliana Varg att hitta en annan solresa – men för andra är det inte alltid så lätt att hitta alternativ.

Bara Mytravel hade 4000–5000 resenärer inbokade till Phuket och de berörda katastrofområdena.

–De flesta tycks nu vilja åka till Bangkok eller de norra delarna av Thailand i stället, säger Susanne Krutrök, informationschef på Mytravel.

Charterarrangören Detur förväntar sig en anstormning av resenärer till Hurghada och Sharm el-Sheik i Egypten och till Tunisien.

–Många har svårt att ändra på semestern eller ordna ledigt från skolan för barnen på andra tider än planerat. Ändå är det anmärkningsvärt många som flyttar fram sin bokning och vill åka till Thailand i februari, säger Viveka Björkman, marknadschef på Detur.

Många alternativ

Mexiko, Kuba och Kanarieöarna har också blivit extra intressanta alternativ till Thailand och Sri Lanka.

–Intresset är fortsatt stort för Thailand i februari. Vi märker också en ökad efterfrågan till Dominikanska Republiken, Kuba och Egypten, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo.

Även Fritidsresor hade fullbokat på sina avgångar till södra Thailand i januari. Under hela vinterˇsäsongen berörs cirka 20000 av deras resenärer som bokat Phuket och Sri Lanka.

–Tusentals bokar om och många söker sig till andra resmål som Mexiko, Natal i Brasilien och Kanarieöarna, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

UD avråder från resor

Sture Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Solresor

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Solresor