Så kan du göra ett bostadsklipp i Spanien

Fastighetstypen som ger dig lite extra

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Spanien

Allt fler svenskar köper hus i Spanien.
I fjärde avsnittet av ”Drömmen om Spanien” får du veta allt om att köpa nyproduktion.
Enligt experten kan bostäder stiga i värde med upp till 25 procent från ritning till inflyttning.

Svenska fastighetsspekulanter i Spanien ställs ofta inför tre val. Antingen köpa en fastighet som inte kräver så mycket jobb eller renovering innan inflyttningen. Det andra alternativet är att köpa ett renoveringsobjekt, men det kan bli både dyrt och ta tid.

Ett tredje alternativ är att köpa en nyproducerad lägenhet eller villa. Faktum är att nyproduktion kan ge dig det lilla extra, både när det gäller standard – och värdeökning.

Fredrik Kristensson är mäklare på Carl Alex Partners.

Stor konkurrens

– Generellt brukar man få lite extra när man köper nyproduktion. Konkurrensen är stor och därför vill många byggherrar gå ett steg längre för att man ska välja att köpa just deras fastigheter, säger Fredrik Kristensson, mäklare på Carl Alex Partners.

Han poängterar att byggandet på Solkusten har tagit god fart nu efter den stora ekonomiska krisen 2008. Estepona, Malaga och Mijas är områden där det sker en stor expansion.

Stor värdeökning

Man kan göra ett riktigt bostadsklipp om man köper en lägenhet på ritning.

– Man kan absolut göra en stor vinst. Vi har kunder som har köpt i ett väldigt tidigt skede och när allt är klart och man har fått nycklarna så har värdet stigit med 20 till 25 procent, säger Fredrik Kristensson och lägger till att det är viktigt att man väljer en nyproduktion i ett expansivt område.

När du köper nytt, tänk på att...

 • Välj en seriös byggare och gå igenom projektet ordentligt både med mäklare och advokat. De kan gå igenom all dokumentation så att allt stämmer.
 • Se till att du har en bankgaranti på projektet. Bankgarantin är en typ av försäkring för de pengar du betalar in. Blir bygget mer än sex månader försenat så får du ränta på de pengarna.

Spännande områden för nyproduktion

 • Estepona
  – Estepona är en väldigt mysig ort belägen ca 20 min med bil från Marbella. Här finns en fin hamn med gott om restauranger och uteserveringar. Det är en lite lugnare stad med vitkalkade hus och en strandpromenad utmed sandstranden mitt i stan, säger Fredrik Kristensson.
  – Estepona känns mer "spanskt" än många andra orter längs med Costa del Sol. Staden har blivit mer och mer populärt bland Skandinaver under dom senaste åren.
 • Mijas
  – Mijas ligger geografiskt sett väldigt bra till på Costa del Sol, mittemellan Malaga stad och Marbella. Det är en av de största kommunerna i Malaga-provinsen. I kommunen ligger väldigt många fina orter som till exempel Calahonda, Riviera del Sol, La Cala de Mijas och Mijas Pueblo.
  – La Cala har en fantastisk strand som har EU:s blå flagga för bra badvatten. Här finns även flertalet internationella golfbanor. Priserna för bostäder är generellt lägre här än i Marbella. Eftersom Mijas kommun är så pass stor, finns det ett ganska brett utbud av nyproduktion att välja mellan. 
 • Malaga
  – Malaga är det perfekta stället om Du vill kombinera storstad med strand och bad. Här finns ett otroligt brett utbud när det gäller sevärdheter och kultur. Förutom sina många stränder erbjuder Malaga väldigt bra shopping, och utbudet på restauranger är svårslaget. Malaga har under den senaste tiden utvecklats till en av de mest spännande städerna i Spanien.
Publisert:

LÄS VIDARE

Las Palmas 2.0 – mycket mer än en strand

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Spanien

Bostadsmarknad

Fastighetsmäklare

MER OM RESA

Allt du behöver veta om bostadsköp i Spanien

Ny tv-serie - så köper du drömhus i Spanien

Så hyr du ut din bostad i Spanien

Så finansierar du husköpet i Spanien

Las Palmas 2.0 – mycket mer än en strand

Här är Europas vackraste vandring

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Här är platserna du bör undvika 2020

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

Smaken av utsökta San Sebastian

Neonfärgade stränder väcker ilska på Solkusten

Spring, sola, semestra – bästa löparresorna

Spanien toppar lista över hälsosammaste landet

Här är världens bästa stränder

Pulsen i Las Palmas – allt annat än turistigt

7 europeiska stränder att drömma sig bort till

Så lyckas du med husrenoveringen i Spanien

Nu sänks priserna på Kanarieöarna

8 resmål för den perfekta solosemestern

Här är tio okända resemål i Spanien

Mixa beach och backe i Marbella

Lanzarote: Vilt, vackert och väldigt fina stränder

Nio weekendtips som trendar

Camilla Enströms bästa tips för husköp i Spanien