En tropisk strand - mitt i Tyskland

Europas största äventyrsbad finns utanför Berlin

1 av 4
Även om badet kan beskrivas som ett mini-tropikerna är allt enormt. Eller vad sägs om 860 kubikmeter sandstrand, sju barer och en regnskog med 13?000 växter?

KRAUSNICK

Frihetsgudinnan får plats stående och Eiffeltornet ryms liggande.

I en gammal zeppelinarhangar utanför Berlin ligger Europas största –och märkligaste –äventyrsbad.

Tropical Islands är tropikerna till lågpris. Komplett med regnskog, sandstrand och klarblått vatten.

Byggnaden är lika stor som sex Globen. Den ser ut som ett stort silverfärgat rymdskepp som landat mitt ute i ödemarken.

Efter en timmes tågresa befinner vi oss på den tyska landsbygden, sex mil söder om Berlin.

Inne i hangaren råder 25 graders värme och flipflops är ett givet val för besökare.

Barnen åker vattenrutsch­kanor, ett ungt par pussas på stranden och en äldre man tar sig en förmiddagslur i solstolen.

– Vi ser det inte som ett äventyrsbad utan snarare som en semesteranläggning, säger Alexander Hess, press­ansvarig.

Det känns overkligt stort med två poolområden, 860 kubikmeter vit sandstrand, sju barer, fem restauranger, beachvolleyplaner, egen brandkår och en regnskog med 13.000 växter. Som Söderhavet mitt i Europa.

Firar födelsedagen

I Balilagunen tar Silvio Paetrow, 31, sig ett dopp, medan flickvännen Bianka Steinberg, 30, får massage. De bor i Berlin och är här på dagsutflykt.

– Vi firar hennes 30-årsdag, säger Silvio Paetrow.

På östra stranden campar de mer långväga gästerna. Det ser ut som en skog av tält. Bredvid spelar ett gäng killar en beachvolleymatch. Blöta badkläder hänger på tork mellan tältdukarna.

Tropical Islands nära Berlin är öppet dygnet runt, året om. Här finns lekland för de små, promenadstråk för de äldre och aktiviteter för alla åldrar.

Familjernas badfavorit är Bali­lagunen. Här finns vattenfall, rutschkanor, en strömmande fors, bubbelpool och en grotta. Vattentemperaturen är 32 grader.

Lugnare vid Söderhavet

Ett par meter från vattenfallet vilar Saskia Offhaiss, 20, och Maik Leuzer, 28, i varsin solstol. De är från Erfürt och har åkt till Tropical Islands för en tvådagars semester.

–Här är väldigt vackert, med mycket blommor och gröna ytor, säger Saskia Offhaiss.

I regnskogen hänger klasar av papaya och myggorna surrar runt huvudet. Sju trädgårdsmästare har fullt upp med områdets över 500 arter. Plantor som vi har i fönstret hemma växer som stora buskar och träd. I dammen vid mangroveträsket simmar feta fiskar.

På andra sidan ligger Söderhavet. Här känns stämningen lite lugnare. Många väljer att ta sig en tupplur på stranden eller i solstolarna, en simtur runt den konstgjorda ön mitt i havet eller en piña colada i strandbaren.

När solen gått ner färgas Söderhavet i blått och lila. Vattnet är så stilla att det ser ut som en sammetsmatta. Det känns som att vandra i en air brush-målning.

Cocktailbaren serverar paraplydrinkar i väntan på kvällens show. Det är karibiskt tema och dansare från Brasilien och Dominikanska republiken släpper loss i färgsprakande dräkter.

I den konstgjorda karibiska natten är det 25 grader varmt. Utanför väggarna väntar verkligheten. Nollgradigt och snöglopp.

Snabbguide: Tropical Islands

Avkopplande - men känslan är konstgjord och servicen urusel

Katharina Brunat (resa@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM