Restaurangerna i New York du inte vill missa

Dyrt eller billigt – det spelar ingen roll. I New York kan du få en högklassig upplevelse på ett hamburgerhak i Downtown. Eller en ”once in a lifetime” på en Guide Michellin-prisad restaurang med vita krispiga dukar på borden.
Här är 8 restauranger du inte vill vissa på Manhattan i vår!

På Lucien i New York är det ofta kändistätt.
På Lucien i New York är det ofta kändistätt.

1. Lucien - Fransk bistro med garanterad kändisspaning

Det här stället är en liten gyllene pärla i East Village. Bakom de röda draperierna i entrén kliver man in i en mysig och sorlig miljö. På väggarna hänger bilder av skådespelare, artister och andra kändisar som har besökt restaurangen. Men lika ofta ser du dem sitta vid något av borden. Hörnbordet vid det stora fönstret är populärt bland de som gärna vill synas.

När Aftonbladet var på besök stötte vi på Madonnas dotter Lourdres (satt vid hörnbordet såklart), skådespelerkan Cloë Sevigny och härliga Eva Dahlgren och Efva Attling.

Stället öppnade 1998 och har blivit ett populärt vattenhål för en skön mix av människor. Alla är välkomna, både ”the rich and famous”, lokala stammisar och turister. Menyn är klassisk fransk bistro och det finns få överraskningar, allt är gott! Stämningen familjär men utan att vara påträngande. Du behöver inte vara uppklädd för att äta här, men ingen skulle lyfta på ögonbrynen om du kliver in med smoking eller festklänning. Här platsar allt från rutig skjorta till paljetter. Kändisar får vara ifred även om borden står trångt och nära.
Adress: 14 1st Avenue.

Sätt dig vid den långa bardisken och njut av pinfärska skaldjur medan du följer arbetet bakom disken.
Sätt dig vid den långa bardisken och njut av pinfärska skaldjur medan du följer arbetet bakom disken.

2. Grand Central Oyster Bar - ständig klassiker

Restaurangen ligger mitt i Grand Centrals tågstation och är är inte den mysigaste lokalen du kan tänka dig. Den ligger i källarplan utan fönster och man har fokuserat på att trycka in många sittplatser. Mitt tips är att du istället sätter dig vid den långa bardisken där du kan se serveringspersonalen lägga upp på fat, ta emot fiskleveranser och slå in bongar. Här träffar du alltid på stammisar. Två år i rad, slumpmässigt en onsdag i mars, har jag träffat Dave här. Han är pensionär, men pendlar då och då till gamla jobbet i New York. Han äter alltid en fiskmiddag innan han tar tåget hem. Det är inte bara turister och pendlare som slår sig ner vid disken, hit kommer skaldjursfantaster och foodisar likväl som nyfikna som släntrat förbi i väntan på sitt tåg.

Ostronen är såklart ”to die for” och humrar, krabbor och räkor hanteras med så mycket kärlek att de smälter i munnen. Men även fiskrätterna är fantastiska, enkla och rejäla.
Adress: 89 E. 42nd Street.

3. Chinese tuxedo – trendig och smakrik

Det här är ett supermysigt ställe mitt i Chinatown som du inte får missa. Den sköna stämningen och servicen är omtalad och det finns inte ett enda ”dåligt” bord i hela lokalen. Vilket bord du än blir anvisad känns det som om du är centralt placerad. Menyn är smakrik och fantasifull. Det finns många alternativ för den som är vegetarian eller vegan. Det här är ett bra ställe för den som vill fira en födelsedag eller annan högtidsdag på ett härligt och lite trendigt ställe.
Adress: 5 Doyers Street.

Vita dukar, men långt ifrån stelt. Till Le Coucou kommer gäster i alla åldrar.
Vita dukar, men långt ifrån stelt. Till Le Coucou kommer gäster i alla åldrar.

4. Le Coucou - mat i toppklass

Fransk mat i toppklass, tända ljus och styva vita dukar. Det kan inte bli mer romantiskt än så här. Men Le Coucou är inte bara för dejtande par som vill äta gott, hit kommer folk i alla åldrar för att njuta en middag i lyxig miljö. Familjer blandas med par och affärsmän. Och de serverar inte bara middag, restaurangen serverar mat hela dagen - frukost, lunch och middag. Duon som rattar Le Coucou är prisade kocken Daniel Rose och restaurangprofilen Stephen Starr.
Adress: 138 Lafayette Street.

Blue Ribbon Brasserie som ligger på 97 Sullivan Street är känt för sina skaldjur, men även för att de har öppet hela natten.
Blue Ribbon Brasserie som ligger på 97 Sullivan Street är känt för sina skaldjur, men även för att de har öppet hela natten.

5. Blue Ribbon Brasserie – klassiker som har öppet sent

Det här är en riktig New York-klassiker som rattas av bröderna Bruce och Eric Bromberg. Blue Ribbon Brasserie ligger mellan Soho och West Village och är bland annat känt för sina skaldjur och ostron, sin sköna stämning – och att köket är öppet sent på natten. Den som är hungrig kan få ett skrovmål fram till fyra då morgonen gryr och restaurangen stänger. ”Man kan beställa en gigantisk skaldjurspaella för åtta tio personer mitt i natten efter ett gig” berättar en stammis för mig. Många kockar och restauranganställda söker sig gärna hit efter att de jobbat klart för dagen för att få lite i magen. Blue Ribbon är öppet alla dagar i veckan.
Adress: 97 Sullivan Street

Frossa i exklusiv koreansk mat på Atomix.
Frossa i exklusiv koreansk mat på Atomix.

6. Atomix – dyr och unik upplevelse

Vill du slå på stort när du besöker New York så är Atomix stället för dig. Var beredd att öppna plånboken rejält, men trots det dyra priserna så blir man inte besviken. Atomix, som har en stjärna i Guide Michellin, serverar koreansk mat och ett tips är att välja avsmakningsmenyn vid Chef’s Counter. Den kostar runt 2 000 kronor per person. Restaurangen har två sittningar, en klockan 18.00 och en klockan 21.00. Om du inte vill lägga en förmögenhet på maten, men ändå insupa den härliga stämningen på Atomix så kan du enkelt göra det genom att hänga en stund i baren på bottenplan. Här serveras drinkar som är influerade av moderna koreanska smaker.
Adress: 104 E. 30th Street.

Umami Burger serverar maffiga hamburgare med läckra tillbehör.
Umami Burger serverar maffiga hamburgare med läckra tillbehör.

7. Umami Burger – ett enkelt skrovmål

Smaskiga rejäla hamburgare och krispiga pommes – vad mer kan man begära när man är utsvulten efter en heldags sightseeing på Manhattan? Servicen är familjär och lokalen sorligt mysig. Börja middagen med små minifisktacos eller krispiga brysselkål. Satsa på en Ultimate bacon om du vill ha ett skrovmål. Eller Sunny side om du är förtjust i ägg och tryffel. Burgaren pryds av ett stekt ägg och smör smaksatt med tryffel. Det finns även sallader och vegetariska alternativ.
Adress: 225 Liberty St Suite 247.

8. Hudson Clearwater – opretentiös kvarterskrog

En oansenlig port i West Village kanske avskräcker, men när du kliver innanför dörrarna till restaurangen Hudson Clearweater blir du snart hemtam. ”Bästa och mysigaste restaurangen som inte är flashig, men har toppenstämning” konstaterar min vän New York-kännaren. På våren och sommaren kan man äta på den lilla innergården, men stället är lika mysigt en isande kall vinterdag. På menyn finns något för alla, till exempel revbensspjäll, ankbröst och pasta.
Adress: 447 Hudson Street.

Publisert:

LÄS VIDARE