Här är SJ:s nya avgångar och priser 2019

Fler tåg och snabbare resor i stora delar av Sverige

Av: 

Jenny Alexandersson

Det blir fler avgångar på många av SJ:s sträckor nästa år.
Det blir fler avgångar på många av SJ:s sträckor nästa år.

SJ

Fler tåg mellan Stockholm och Köpenhamn, bättre kommunikationer till Jämtland och fler platser på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Det är bara några av SJ:s nyheter i vinter.

På söndag den 9 december börjar SJ:s nya tågtidtabell att gälla och tågbolaget bjuder på många positiva nyheter för tågresenärerna.

– Fler och fler upptäcker fördelarna med tåget och väljer att resa klimatsmart. Därför utökar vi tågtrafiken för att bättre kunna möta efterfrågan, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

 • Kortare restid Örebro – Stockholm
  En av nyheterna är att det blir kortare restid mellan Örebro och Stockholm. SJ byter ut ett loktåg mot en dubbeldäckare, vilket innebär en tidsvinst på 19 minuter på avgången från Örebro kl. 05.55 som anländer till Stockholm kl. 07.47. I andra riktningen har ett loktåg bytts ut mot en dubbeldäckare på avgången från Stockholm kl. 20.13. Tåget anländer till Örebro kl. 22.15, vilket ger en tidsvinst på 10 minuter.
 • Nya helgavgångar Stockholm – Göteborg
  Det kommer även att bli fler helgavgångar mellan Stockolm och Göteborg på
  fredagar och söndagar. Det handlar om två avgångar från Stockholm och fyra från Göteborg.
 • Fler tåg mellan Stockholm och Köpenhamn 
  SJ sätter också in fler tåg mellan Stockholm och Köpenhamn eftersom efterfrågan på biljetter mellan städerna har ökat, särskilt från passagerare som vill resa direkt från Östergötland, Småland och Skåne till flyget.
 • InterCity-tåg till Åre, hela året
  Sträckan mellan Stockholm och Jämtland har ökat mer än andra sträckor inom SJ:s linjenät. Därför utökas trafiken i nästa års tidtabell. Ett dagtåg med InterCity mellan Stockholm och Åre innebär ny trafik mellan Östersund och Åre under perioden maj till juni och september till november. Dagtåget kommer att gå året runt och vända i Åre istället för som tidigare, i Östersund.
 • Längre tåg och fler avgångar på sträckan Uppsala – Stockholm
  Alla som pendlar mellan Uppsala och Stockholm kommer att bli extra glada nästa år. Det blir nämligen fler avgångar på den sträckan – och dessutom fler platser när SJ sätter in längre tåg i rusningstrafik.
 • Lägre priser och fler avgångar mellan Stockholm – Sundsvall
  Det blir även lägre priser och fler avgångar mellan Stockholm och Sundsvall som är SJ:s tredje största snabbtågslinje. Trafiken utökas med 50 procent på vardagarna då åtta 8 avgångar blir tolv. Den ökar med 40 procent på lördagarna då fem 5 avgångar blir sju och med 80 procent på söndagarna då sex avgångar blir elva. Det är möjligt tack vare ett samverkansavtal mellan SJ och X-trafik. Dessutom sänks priset på det så kallade SJ-tillägget som behövs för att resa med X-trafiks periodkort, från 520 kronor till 200 kronor, för resor inom region Gävleborg . Det gäller på alla SJ:s tåg och SJ kommer att erbjuda resor mellan Gävle och Sundsvall för 95 kronor.
 • För den som behöver vara i Sundsvall tidigt kommer det att sättas in ett snabbtåg som avgår redan kl. 03:36 från Stockholm och är i Sundsvall kl. 07:39. Dessutom kan resenärerna använda avgången för lokala resor, med ankomst till Arlanda kl. 03.56 och till Uppsala kl. 04.14.
 • Fler avgångar och billigare pris mellan Gävle – Ljusdal
  Även antalet SJ-avgångar mellan Gävle och Ljusdal ökar från tre till sex avgångar per riktning och sprids ut bättre över dygnet. Samtidigt får resenärer från Ljusdal, Järvsö, Bollnäs och Ockelbo två helt nya direktförbindelser mot Uppsala, Arlanda och Stockholm.
 • Fler avgångar på linjen Norrköping-Nyköping-Stockholm
  Det kommer att bli fler avgångar på linjen Norrköping-Nyköping-Stockholm med en sista förbindelse måndag till fredag från Norrköping kl 21.30 som anländer till Stockholm kl 23.20 samt en ny avgång från Stockholm kl. 08.36 som är framme i Norrköping kl. 10.26. På fredagar och lördagar har sista avgången från Stockholm till Norrköping flyttats fram från 21.32 till kl. 23.39 som gör att nattsuddare får lättare att ta sig hem efter ett teaterbesök eller annat.
 • Nattåg från Göteborg till Jämtland och Norrbotten, året runt
  Från december kommer man kunna att åka nattåg från både Stockholm och Göteborg till både Jämtland och Norrbotten, varje natt, året om. Det blir möjligt eftersom tågen växlas om i Sundsvall. En del av tåget går till Östersund, medan den andra delen fortsätter upp till Norrbotten.
 • Region Express – efterlängtad nyhet i Mälardalen
  I september 2019 börjar Mälardalstrafiks nya dubbeldäckartåg trafikera Svealandsbanan. Avgången kallas Region Express och innebär att det endast stannar på ett fåtal stationer. Det avgår från Örebro och stannar på mellanliggande stationer fram till Eskilstuna och blir där ett så kallat nonstop-tåg till Stockholm varje vardagsmorgon. Det gör att restiden minskar med en kvart.
 • Tidsvinst på 20 minuter med nya Mälartåget Hallsberg-Stockholm
  Från den 2 september 2019 kommer tåg 122 som avgår från Hallsberg 07.13 köras med Mälartrafiks nya Mälartåg, vilket kommer ge en restidsförkortning på 20 minuter. Även tåg 139, med ny avgångstid 15.28, från Stockholm kommer göra en tidsvinst på 18 minuter från och med månadsskiftet november/december och få en betydligt attraktivare avgångstid för pendlarna. På fredagar och lördagar har sista avgången från Stockholm till Hallsberg senarelagts från 22.01 till 23.33.
 • Ny avgång mellan Karlstad och Stockholm 
  SJ inför även en ny avgång mellan Karlstad och Stockholm kl 07.36 måndag till fredag och från Stockholm kl. 11.41.
Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

57 härliga svenska barntips på höstlövet

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ

Tågtrafik

Norrköping

MER OM RESA

Se upp med problem i tågtrafiken i påsk

SJ vill ha snabbtåg till kontinenten

SJ släpper 6000 extrabiljetter i jul

Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

SJ utökar sina avgångar mellan storstäderna

Affärsresenärerna dissar flyget: ”Klimatångest”

Svårt få tag på tågbiljett på midsommar

Fem platser i Sverige att besöka på höstlovet

SJ lanserar nytt tågluffarkort för resor i Sverige

Sommarens nya flygrutter – fokus på vinterresor

8 okända men topprankande resemål

Upptäck det bästa i ditt landskap

Så undviker du trafikkaoset i jul

57 härliga svenska barntips på höstlövet

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

16 billiga spadrömmar i Baltikum

Fem resor som går snabbare med tåg än flyg

Nya gratisresor för 18-åringar i EU

Allt fler vill tågluffa genom Europa

Snart kan det bli lättare att åka tåg genom Europa

SJ-medlemmar bestulna på poäng

Så fyndar du resor på Black Friday

Biljetter snart slut när många letar julresa

Nya trenden: Nu vill alla resa miljövänligt