Nu ska nakenscannern bli anständig

Den nya nakenscannern visar en "tecknad" bild istället för röngenbilder på den scannade personen. Bilderna ovan illustrerar skillnaden på olika typer av bilder. Den nya tekniken från TSA ser något annorlunda ut.
RESA

Snart är det stopp för kameror som "klär av dig naken".

Ny teknik i flygplatsernas säkerhetskontroller visar en ritad bild av den person som scannas.

På så sätt blottas inga kön och bröst.

Ända sedan de nya nakenscannrarna introducerades på flygplatser runt om i världen har kritiken varit högljudd.

Tekniken gör det möjligt för säkerhetskontrollanterna att "klä av" resenärerna med en speciell röntgenteknik som ser igenom kläderna.

Många har upplevt scanningen som kränkande medan försvararna av tekniken hävdar att säkerheten är viktigare än personlig integritet.

Den perfekta kompromissen

Men nu har den ansvariga amerikanska myndigheten, Transport Security Admninistration (TSA), skapat den perfekta kompromissen i form av en ny programvara till de redan befintliga scannrarna.

Programvaran avslöjar om det förekommer något onormalt, till exempel ett gömt vapen, på en elektroniskt framställd manlig eller kvinnlig figur. Bilderna ser ut som tecknade konturer av en människa.

Bild mindre kränkande

Då bilden inte är lik den scannade personen upplevs bilden som mindre kränkande.

Flygplatserna i Las Vegas och Atlanta är först ut med den nya tekniken.

Om tekniken fungerar tillfredställande ska alla USA:s 500 nakenscannrar, på sammanlagt 78 flygplatser, utrustas med den nya integritetssäkra programvaran för nakenscanning, skriver Daily Mail.

I Europa finns det nakenscannrar på Londons och Amsterdams flygplatser.

ARTIKELN HANDLAR OM