"Vad ska vi göra på paradissemestern?"

RESA

Experten guidar till de bästa kryssningsutflykterna

Många drömmer om en paradiskryssning.

Men vad är det egentligen som väntar på de karibiska öarna.

Här är expertens bästa utflyktstips.

Det är knepigt att planera en kryssningssemester. Du ska välja båt, i vissa fall boka anslutningsflyg och fundera över vilka av alla tusentals destinationer som verkar bäst.

För att ge dig en liten hjälp på traven bad vi författaren och kryssningsexperten Uno Grönkvist, som besökt nästan 180 länder och gjort över 100 kryssningar, att svara på en högst relevant läsarfråga.

Läsarfrågan:

Hej. Vi tänkte åka till karibien I februari. Kryssning börjar den 15 feb Miami i Florida.

Vi besöker:

Samaná, Dominican Republic.

Tortola, British Virgin Islands.

Philipsburg, St. Maarten.

St. John`s, Antigua.

Roseau, Dominica.

Bridgetown, Barbados .

Basseterre, St. Kitts.

Miami, Florida där skall vi stannar i tre dagar.

FRÅGA: Har du några Tips på utflykter i Karibien?

Mvh /Bengt Berntsson

Kryss-experten Unos ö-tips i Karibien:

Foto: Uno Grönkvist

Hej Bengt. Jag gissar att det är en veckokryss. Det innebär att tiden i land blir ganska kort när så många öar ska hinnas med. Effektivast utnyttjar man tiden genom att köpa utflykter ombord, men det är också det dyraste sättet.

Hyr bil på Barbados

På Barbados föreslår jag att ni hyr bil och gör en rundtur. Ön ligger ju längst österut av de karibiska öarna och börja med att köra till östkusten, närmare bestämt till Crane Beach där Atlanten rullar in och vågorna kraschar mot klipporna. Populärast är den så kallade Platinakusten med semesterorter som Payn's Beach och Sandy Lane Beach. Där finns en av Karibiens bästa golfbanor. En av öns största attraktioner är droppstensgrottan Harisson Cave. Man åker in i grottsystemet med tåg och får se vattenfall och underjordiska sjöar.

Bada på St Maarten

Besöket på St Maarten brukar bara vara en halvdag. Stanna i Philipsburg, kolla på marknaden och titta in i de många butikerna med lockande priser. Det finns en fin sandstrand mitt inne i staden som inbjuder till bad.

Den vackraste ön

Dominica är en av de vackraste öarna i Västindien. Den är känd för sin vildmark och sina svarta stränder. Bada kan man också göra i de naturliga bassänger som de många vattenfallen skapat, t ex Emerald Pool. Men om besöket är kort även här duger det gott att stanna i huvudstaden Roseau. Där finns en färgstark marknad, Old Market, där man hittar souvenirer med anknytning till Rastakulturen som är stark på ön. Lunch äter man förslagsvis på Public Market.

Valsafari

Samana i Dominikanska republiken kallas i reklamen för en rest av paradiset. Det talar för att timmarna i land lämpligen kan tillbringas där, särskilt som det är finfina vatten för dykning. Under årets tre första månader anordnas valsafari och eftersom ni är där i februari kan kanske det vara av intresse? 50 000 turister kommer dit varje år med förhoppningen att se knölvalar.

Även de andra öarna ni kryssar till är trevliga. Snacka med personalen bakom resedisken ombord. De kan ge all information.

Sikta på Key West

Gissar att de tre dygnen i Florida är inplanerade efter kryssen. Hyr en bil och kör ner till Key West och övernatta där. Tar fyra timmar och det är en vacker tur via The Florida Keys. Key West är en charmig liten stad bara 15 mil från Kuba. Där kan man besöka Hemingways hus och även de båda barer där han tillbringade mycket av sin tid. De heter Sloppy Joe´s och Captain Tony´s Salon.

Alligatorer för barnen

Ett annat spännande utflyktsmål är Everglades. I denna nationalpark stöter man på både alligatorer och ett rikt fågelliv. Man åker runt i sumpmarkerna med s k airboats. Är barn med på resan kommer de att älska det!

/Uno Grönkvist

ARTIKELN HANDLAR OM