Därför vill fler tillbringa natten i häktet

Har du alltid undrat hur det är att sitta i fängelse?
Nu kan du testa i flera städer – utan att behöva begå ett brott innan.
Flera legendariska fängelser har byggts om till lyxiga hotell och många resenärer lockas av historien och mystiken.

Nåväl, du kan åtminstone prova på en lyxvariant av att ”sitta inne”. Flera tidigare fängelser har nu öppnat sina gamla hålor för vem som helst att komma och duna i, vill du till exempel sova i Malcolm X gamla cell eller spendera natten där Sveriges sista avrättning skedde? Nu har du chansen.

Enligt Liz Oakman på hotellboknings-sajten hotels.com handlar den ökade efterfrågan på olika temahotell om att resenärer vill ha en annorlunda upplevelse.

Många kunder efterfrågar även andra typer av udda boenden som trädkojor och igloos.

Här listar vi fyra fängelsehotell.

The Liberty Hotel, Boston

Mellan 1851 och 1990 var detta det ökända fängelset Suffolk County Jail, kallat för ”Charles Street Jail” i Boston, Massachusetts. Det karakteriseras av sina åttkantiga väggar och anses vara ett arkitektoniskt unikum.

Flera notoriska fångar har skakat galler här. Bland andra anarkisterna Niccola Sacci och Bartolomeo Vanzetti som dömdes för att ha mördat en vakt under ett väpnat rån. Men mest känd är förmodligen civil rights-aktivisten Malcolm X.

Du kan nu bo på det numera fyrstjärniga hotellet från 1605 kronor per natt.

Malmaison hotel, Oxford

Den här byggnaden uppfördes redan år 1071. Anläggningen har använts till olika ändamål genom historien och mellan 1888 och 1996 var det fängelset HM Prison Oxford.

Nu är det ombyggt till ett mysigt hotell samtidigt som byggnaden till stor del har kvar sina gamla attribut. Rummen kostar från 1780 kronor per natt och uppåt.

Malmaison hotel i Oxford, England
Malmaison hotel i Oxford, England

Långholmen hotel, Stockholm

Bo på ett av Sveriges mest mytomspunna fängelser! Långholmens fängelseverksamhet startade redan 1724 när de första kvinnliga fångarna kom.

1910 utfördes den sista avrättningen i Sverige någonsin på Långholmens fängelse när dömde rånmördaren Alfred Ander halshöggs till döds. Det var även första och sista gången en giljotin användes i landet.

Boka rum i en gammal fängelsehåla med gallerfönster från 884 kronor per natt.

Långholmen hotel, Stockholm
Långholmen hotel, Stockholm

Katajanokka, Helsingfors

Katajanokka, beläget mitt i den finska huvudstaden, öppnade år 1837 och var Helsingfors länsfängelse ända fram till 2002 då verksamheten flyttades en bit utanför staden.

Efter många års renoveringar har det nu blivit ett lyxhotell med mycket spännande historia. Rummen kostar 1048 kronor per natt och uppåt.

Katajanokka i Helsingfors
Katajanokka i Helsingfors
Aftonbladets reseguider - Ladda hem och ta med
Publisert:

LÄS VIDARE