Stjärnornas lyxiga favorit på Phuket

Av: 

Joakim Lloyd Raboff

Resa

Här kan du semestra som Svennis, Madonna och Stallone

Närmare 400 000 svenskar åker till kungariket Thailand i år.

Men även världens mest berömda filmstjärnor och artister hittar hit.

Resas Joakim Lloyd Raboff har testat Thailands kändistätaste lyxhotell, Amanpuri.

Amanpuri i nordvästra Phuket är lika mytomspunnet som det är svårt att hitta. Inga skyltar visar vägen, och min taxichaufför ler generat när vi tvingas stanna i byn Surin för att be om hjälp att hitta den diskreta uppfarten.

Stället är så långt från charterturism man kan komma. Receptionshuset påminner om ett buddhisttempel och är så pampigt att jag för ett ögonblick blir lite osäker. Har vi verkligen kört rätt? Det här påminner mer om ett privat palats än ett hotell.

60 000 kr natten

Amanpuri är faktiskt lite av båda. Den med riktigt gott om pengar kan bo helt avskilt i någon av ställets 30 lyxkåkar med egen kock, hembiträde, svartbottnad pool och flera exklusiva gästhus. Den största kostar cirka 60 000 kronor per natt.

Själv bor jag i ett av de mindre husen. Det ligger lite avsides, några hundra meter in i djungeln från stranden. Allt andas hög kvalitet. Inredningen går i gammaldags asiatisk stil med mycket trä och är väldigt smakfull. Huset är 40 kvadratmeter, uteplatsen lika stor.

Pris? Cirka 5 000 kronor per natt.

"Vänner”-stjärnan flyter omkring

Mathew Perry från tv-serien ”Vänner”.

Efter den krångliga bilfärden är jag varm och trött och går ner till strandkrogen – en av fyra lyxiga restauranger – för att dricka mig sval. Jag vill också insupa atmosfären som får så många rika kändisar att välja just det här stället.

Restaurangpersonalen gör mig lite nervös. De tycks veta vad jag vill – nästan innan jag själv vet det. Jag beställer en enkel pilsner och ser ner på Pansea Beach. Smaragdgröna vågor rullar in över stranden i slowmotion. Jag tänker att detta måste vara en av Thailands vackraste platser.

Lite senare promenerar jag längs vattenbrynet. Efter ett par hundra meter passerar jag Matthew Perry från teveserien ”Vänner”. Han ligger och flyter i det långgrunda vattnet med armen om en långsmal blondin.

Zlatan är idolen

Mosig av eftermiddagssolen sjunker jag ner i en av de mjuka solstolarna nedanför hotellet. En brunbränd servitör i vit stranduniform vattnar små gångar på beachen så att vi gäster inte ska bränna sulorna i den heta sanden. Han smyger fram och frågar om jag vill ha lite isvatten och något att läsa.

Även jag skulle kunna vänja mig vid den förutseende personalen.

Servitören återkommer med en pressad dagstidning och frågar mig var i Sverige jag kommer ifrån. Jag blir inte förvånad över att han redan vet att jag är svensk.

– Malmö, svarar jag.

– I know Malmö, säger thailändaren och berättar att fotbollsidolen heter Zlatan Ibrahimovic.

När jag kontrar med att fotbollsesset har en stor villa bara någon kilometer från mitt hem i Malmö, ser han ut att vilja krama om mig.

Svennis bodde flott

Min nyfunna vän berättar om andra ”Sweden people” som bor på Amanpuri. Senast för någon vecka sedan var Svennis här. Han bodde i en av de flottaste privatvillorna.

Jag stannar två dagar på hotellet. Nu vet jag varför kändisarna flockas här. Maten smakar fantastiskt gott (även om portionerna är små), servicenivån är femstjärnig och miljön är som tagen ur en handbok om überlyx.

Men för att kunna bli en riktig ”Aman junkie”, som enbart bor på Amankedjans hotell vart man än åker, krävs en betydligt tjockare plånbok än min.

Trots allt har jag i alla fall fått något gemensamt med kändisar som Svennis, Bill Gates, Kate Moss och Robbie Williams. Vi har alla njutit av den privilegierade behandling som alla gäster får på det fabulöst lyxiga Amanpuri.

Kändisar som bott här

Prins Albert

Björn Borg

Pete Doherty

Kate Moss

Matthew Perry

Madonna

Robbie Williams

Bill Gates

Sven-Göran Eriksson

Mick Jagger

Robert Redford

Sylvester Stallone

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Resguide till Phuket!

Ladda ner resguide till Phuket
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa