Lyxigt och chict – här är nya Mallorca

avCecilia Billgren

RESA

Glöm grisfesten - nu är det flärd som gäller

1 av 4
Trendigt Nattlivet i Palma har fått ett rejält lyft, med klubbar som lockar med annat än skumpartyn – som här klubben Mosquito i hamnen C’an Barbara.

Glöm grisfester och skum-partyn.

Svenskarnas populäraste charterö har de senaste åren ändrat utseende.

Välkommen till det nya, chica Mallis.

Världens bästa hotellfrukost.

Smaka på det en stund.

Denna lilla bit av himmelriket finns – faktiskt – på Mallorca.

Ja, den klassiska charterön har på senare år jobbat stenhårt för att tvätta bort ryktet som nedgången grisfestdestination med slitna hotell, restauranger med vita plaststolar och affärer som bara säljer fula souvenirer.

Och världens bästa hotellfrukost – det är bara en i raden av lite lyxigare, lite annorlunda upplevelser på det nya, chica Mallorca.

Vi har tagit oss till Hospes Maricel, nära charterorten Illetas, hotellet som 2004 fick det spanska gastronomiska sällskapet Madrid Fusions utmärkelse för sin lyxiga sjurättersfrukost.

Frukost en och en halv timme

Vi får ett bord i morgonsolen på den vackra terrassen vid havet. Det är fortfarande lugnt, några hotellgäster gör yoga vid poolen men stranden bredvid har ännu inte invaderats av solbadare.

– Frukosten tar visserligen en och en halv timme, men det är för att man ska hinna njuta av maten ordentligt, säger Susana Tejada Oliver, hotellets manager.

Hon kommer med första rätten, tre små glas av olika färskpressade juicer.

Sedan följer den ena efter den andra av himmelskt goda smårätter; marinerade fruktspett, toast med pistageröra, smördegspajer med skaldjur och ibericoskinka, couscous med räkor på tomatbädd ...

Vi försöker äta långsamt och njuta, precis som vi blivit instruerade. Men allt smakar fantastiskt och är eoner ifrån den tråkiga friterade maten vi blivit vana vid på ön. Det är svårt att inte vräka i sig maten.

Till sist avslutar vi med kaffe, chokladcroissant och små glas med fyllig choklad så trögflytande att den knappt går att dricka. Himmelskt.

Sporrade av den välförtjänt prisbelönta frukosten ger vi oss ut på jakt efter det nya Mallis.

I Puerto de Sóller på norra delen av ön hittar vi hotell Esplendido, ett svenskägt designhotell med en atmosfär som mer för tankarna till exklusiva Saint Tropez än slitna charterhålor.

– Det har hänt jättemycket i området sedan vi öppnade 2005. Nu finns fler roliga restauranger och affärer här, säger receptionschefen Mónica Porras medan hon visar oss runt.

Lågprisflyget viktigt

Hennes kollega, Christina Østren, manager på systerhotellet Portixol har samma erfarenhet.

– När vi öppnade hotellet för åtta och ett halvt år sedan var Portixol ett slitet område. Nu finns en ny och fin strandpromenad med roliga barer och finare restauranger.

En stor del av den förändring som Mallorca just nu genomgår tror Christina beror på de nya lågprisflyglinjerna till ön.

– Nu behöver man inte åka charter hit utan man kan bestämma mer själv.

Lågprisflyget har också gjort att

allt fler upptäcker Mallorca som ett weekendresmål och staden Palma har allt tydligare seglat upp som ett alternativ till klassiska storstadsresmål som London och Barcelona.

I Palma finns gott om exklusiv shopping och restauranger med Michelinstjärnor. Även nattlivet har fått ett lyft, med klubbar som lockar med annat än skumpartyn och wet t-shirttävlingar.

– Palma har varit lite bortglömt, men nu har det vänt, säger Mats Wahlström, entreprenör.

Mats Wahlström är ännu en svensk som lyckats på Mallorca. Han är grundaren till Puro, som består av både ett hotell och en beachclub med samma namn. Hotellet, som ligger i Gamla stan i Palma, har funnits sedan 2004.

– I början hade vi lite problem med vart vi skulle skicka folk som ville äta middag och inte ville gå till tråkiga ställen med vita plaststolar och friterad mat, säger Mats.

Trendig miljö

När Mats under en inflygning till Palma fick syn på ett slitet ölhak med bra läge i C’an Pastilla utanför Palma föddes idén om en beachclub liknande de som finns på Ibiza eller Rivieran.

På Puro beachclub kan man anmäla sig till yogaklasser, sträcka ut sig på vita kuddar och dricka champagne i solnedgången, äta god mat och dansa ute under stjärnorna tills solen går upp igen. Allt i en sofistikerat, trendig miljö där flärd går före folklighet.

Mallorca är en ö i förändring. Den klassiska charterturismen får konkurrens av exklusiva designhotell, gourmetrestauranger i pittoreska bergsbyar och lyxiga spa.

Saint Tropez får se upp – nu är det chica Mallis som gäller.

Stjärnorna som trivs på Mallis

Catherine Zeta Jones & Michael Douglas - skådespelarparet har ett hus utanför bergsbyn Deia på nordvästra ön.

Michael Stipe - sångaren i rockgruppen REM syns även han ofta i Deia.

Andrew Lloyd Webber - musikalgurun har ett hus mitt bland gränderna i Deia.

Michael Schumacher - racingstjärnan trivs även han i närheten av Camp de Mar.

Gry Forssell - när hon inte leder ”Körslaget” i tv syns programledaren ibland på Puro Beach utanför Palma.

Claudia Schiffer - den gamla fotomodellen har sommarhus i bergen ovanför charterstranden Camp de Mar.

Haakon och Mette-Marit - norska kronprinsparet har flera gånger valt Mallis för sommarsemestern.

ARTIKELN HANDLAR OM