Reykjavik – hetast på natten

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Island

Gejsrarna får konkurrens av nattlivet

1 av 4
Precis som i alla storstäder börjar festen sent, och slutar först på morgonen. Flera klubbar har öppet till klockan 7. Trendiga nattklubben Pravda med flera dansgolv bjuder på bra ös natten lång.

Säg Island och de flesta tänker på heta källor, gejsrar och vulkaner – eller Reykjaviks nattliv.

RESA åkte dit för att ta reda på om utelivet är lika vilt som omtalat.

Reykjaviks nattlivskarta är lättnavigerad – det är bara att gå Laugavegur upp och ner. De flesta barer och klubbar ligger så nära att de känns som en enda lång bardisk.

– På några få gator finns det ett 50-tal barer och klubbar. Vi brukar kalla en

kväll på stan här för en ”rundtur”. Från början var det den cirkel som alla unga islänningar kör runt, runt på helgerna innan de har blivit tillräckligt gamla för att gå på krogen, berättar Jón Kári Hilmarsson.

Han har kavaj, jeans, välputsade skor och ett visitkort med titeln ”Nightlife friend”. Varje helg gör han nya rundturer, som guide för vilsna turister som vill få ut det bästa av det famösa nattlivet. I natt ska han guida oss genom Reykjavik.

Vi börjar kvällen på egen hand med middag på avslappnade Vegamót. Smuttar på en varsin Viking, en av flera isländska öl

sorter, och fascineras över hur mycket hummer som ryms i menyn. Det är hummer på pasta och hummer i burrito.

– Ta hummerpizzan, rekommenderar servitrisen efter att vi drabbats av svår beslutsångest.

Pizzan som sedan bärs fram är fylld med stora, vitlöksdoftande och mjälla hummerbitar på krispig botten och är en av de bästa vi har ätit. Men också en av de dyraste – cirka 180 kronor.

Hummermiddagen ger oss skjuts. Vi travar Laugavegur upp mot nästa bar: Boston.

Den anonyma, svarta entrédörren påminner mer om ingången till

en ljusskygg videobutik. Men vi välkomnas av en sällsynt hemtrevlig bar med en brokig inredning av gamla bord, omaka stolar och blommiga tapeter. Ur högtalarna hörs Cat Stevens och på ena väggen hänger en tavla med två tjejer i en utmanande ställning.

– En gåva från Björk, berättar den charmiga isländskan bakom baren.

Björk är bara en av alla islänningar som man kan få se här. En annan är Reykjavikbon Stefania P Bjarnarson, som vi träffar i baren.

– Nattlivet här är väldigt ombytligt, sammanfattar hon. Men det är alltid enkelt att se vilket ställe som är populärast för tillfället – det är bara att titta var det är längst kö.

Poff! Champagnekorken studsar upp i taket och får genast stämningen att höjas ett snäpp i vip-rummet på B5, Reykjaviks senaste och för tillfället hetaste bar.

I de vita skinnsofforna sitter 30-plussare i kostym.

De låga soffborden är belamrade med den isländska vodkan Reyka, gin, limeklyftor, tonic och energi-drycker – eller ”orkadrikker” som det står på den isländska innehållsförteckningen.

Det kan behövas för att orka en natt i Reykjavik. Som i så många andra storstäder börjar det sent. Och slutar tidigt – på morgonen.

– På helgerna går folk aldrig ut före midnatt, säger Jón Kári Hilmarsson. Dessutom går vi sällan ut i veckorna, det är fredag och lördag som gäller.Men då festar vi ordentligt.

Den här kvällen är han även ciceron för ett gäng britter på svensexa. En av dem har fått sällskap i soffan av en tjej som ser ut lite som Islands motsvarighet till Linda Rosing.

En annan häller upp var sin gin & tonic åt oss.

– Jag gillar verkligen Reykjaviks nattliv. Tjejerna här är väldigt framåt, medan killarna mest verkar vilja bli av med oss, säger Jonathan Shillington med ett snett leende.

Vi leker ”följa Jón” med Jón Kári Hilmarsson och får smita förbi kön till Oliver, en annan av Reykjaviks populärare klubbar.

Där inne är det r’n’b på hög volym. Dansgolvet dignar. Vi följer Jón Kári till baren en våning upp. Där får Guns’n’Roses ”Paradise city” två kvinnor att plötsligt skrika högt och sträcka armarna i luften framför den varma och trånga baren.

– Bli inte förolämpade om islänningarna knuffas, förvarnar Jón Kári. Klubbarna är oftast så fulla att man helt enkelt måste göra det för att komma någonstans här.

Nu kantas Laugavegur av långa köer.

Vid Kaffibarinn, det ständiga innestället för de mer alternativa Reykjavikborna, är det snarare en stor massa som gemensamt försöker tränga sig in genom dörren. I vägen står en kille i snickarbyxor och stickad ulltröja – en dörrvakt lika originell som stället.

Så fort vi trängt oss in spiller en tjej i stora plastbågar och 60-talsklänning ut en Viking över mig medan hon avancerar mot dansgolvet. Här behöver man inte oroa sig för att vara fullast på stället.

Rökförbudet trotsas på flera håll. Kön fram till baren är en vägg. De köande ser lika desperata ut som de under ransoneringen.

Ur högtalarna dunkar elektronisk dansmusik på så hög volym att jag tar för givet att jag ska vakna med tinnitus nästa dag.

– Jag har hummer hemma. Vill du följa med hem? gastar en kille i tjock, yvig mustasch och rufsigt hår.

Jag avböjer men berömmer mustachen. Det visar sig att han kommer direkt från Sirkus, en bar som den här kvällen har arrangerat sin årliga ”Tom Selleck-look-alike-contest”.

Tidigare så lugna Laugavegur har genomgått en metamorfos och förvandlats till ett karnevalsliknande inferno. Flaskor viner genom luften. Ett par Björk-lookalikes dansar på gatan. Andra ramlar fram.

Det här är Reykjavik – stökigt och berusat, men också väldigt vänligt. Kanske har det sin förklaring i att det bor 200 000 i Reykjavik, vilket gör att nästan alla känner alla.

Det sägs till och med att den första frågan Reykjavikborna ställer till varandra när de träffas på krogen är om de är släkt.

Jón Kári förnekar det med ett leende.

– Men däremot kan man, så fort man kommit hem, gå in på en isländsk databas och se släktbanden hos den man just träffat. Det gjorde jag med min nuvarande tjej och det visade sig att hennes gammelgammelfarfar var bror till min gammelgammelmormor. Vi är ju alla släkt på något sätt några generationer tillbaka.

NORDEN

Hetast 2008

26 000 läsare har röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008. Här är deras svar i kategorin "Norden".

1 (1) Island

Tungúr placerungúr! Vulkaner, tvillingregister och surhaj faller tydligen svenskarna på läppen.

2 (ny) Norges fjordar

Vackrare vyer får man leta efter.

3 (3) Köpenhamn

Nordens största stad är mer än Strøget.

4 (5) Skagen

Långa jylländska stränder. Danskt gemyt. Och en egen röra. Bara en sån sak!

5 (8) Färöarna

För tusen och ett valrecept. Danska öar med självstyre.

6 (ny) Grönland 7 (ny) Jyllands stränder 8 (ny) Lofoten 9 (7) Bornholm 10 (6) Svalbard

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN