10 saker att göra i Skanör/Falsterbo

 Den stora vita byggnaden är Falsterbohus där man på tidigt 1900-tal kunde festa loss på lyxhotellet.
Den stora vita byggnaden är Falsterbohus där man på tidigt 1900-tal kunde festa loss på lyxhotellet.

Med Falsterbo horse show runt hörnet är tätorten Falsterbo/Skanör på mångas läppar. Men vad ska du hitta på om du vill slippa undan hästarna för en stund? Här är 10 tips.

Falsterbo med Skanör heter den skånska tätorten där Falsterbo horse show arrangeras 7–15 juli. Från början var Falsterbo och Skanör två separata, medeltida städer men under 1900-talet växte de ihop. Platsen erbjuder allt från sport till historia, för att inte nämna de kritvita stränderna.

1. Falsterbo fyr

Ute på Falsterbonäset ligger Falsterbo fyr. Den nuvarande fyren uppfördes på slutet av 1700-talet och är 25 meter hög. I början eldades fyren med öppen stenkolseld men man gick på 1800-talet över till rovolja som bränsle. 1990 släcktes fyren men tändes sedan med en 40-wattslampa för turismens skull. När fyren fortfarande hade personal bodde fyrpersonalen med familj i små bostäder på fyrens andra våning. Fyrvaktarbostaden har nu inretts så att den ser ut som den gjorde på 1800-talet, på ett ungefär.

Innan denna fyr byggdes fanns en så kallad Vippfyr, en äldre sorts fyr bestående av ett trästativ med en hävarm där en korg för bränsle satt fast, i Falsterbo.

2. Golfklubbarna

I Falsterbo finns två av Sveriges äldsta golfklubbar. Falsterbo golfklubb bildades 1909 och är den tredje äldsta i landet. Flommens golfklubb bildades 1935 av 18 unga män som gått caddie på Falsterbobanan innan de bestämde sig för att starta eget. De ligger båda vackert till nära havet och Flommens golfklubb är känd för sina vattenhinder.

3. Skanör Hamn

Den mysiga lilla hamnen kan vara värd att besöka både till fots och med båt. För seglare är platsen strategiskt bra för ett stopp på vägen till Tyskland eller Danmark och för den som bara vill strosa runt finns det flera butiker och restauranger att fördriva tiden på. Kanske ta en glass?

4. Stränderna

Mjuk sand som knarrar under fötterna, långgrunt och barnvänligt. Falsterbo strand är 4,5 kilometer lång och runt Falsterbonäset finns ännu fler kilometer strand för besökarna att njuta av. Stränderna i Skanör/Falsterbo kom på femte plats av Sveriges bästa stränder 2018, enligt en undersökning av Resia.

5. Badhytterna

För strax över 100 år sedan byggdes de första badhytterna i Falsterbo och Skanör. Då agerade hyttarna omklädningsrum så att badsugna gäster kunde byta om i fred. I dag finns det över 1 000 badhytter i Vellinge kommun och de färgglada små husen lyser upp stranden. Hytterna används främst som förvaring av solstolar, badleksaker och annat strandrelaterat.

Badhytterna är populära bland gamla och unga i Vellinge kommun.
Badhytterna är populära bland gamla och unga i Vellinge kommun.

6. Falsterbohus

År 1908 invigdes Falsterbo järnvägshotell som sedan kom att utvecklas till ett lyxhotell. Med stora matsalar, en nattklubb och närheten till stranden lockades många till hotellet som började kallas Falsterbohus. Men på 70-talet omvandlades hotellet till bostäder och det går inte längre att ta sig in på området. Men det hindrar inte besökarna från att beundra byggnaden, om än lite på avstånd.

7. Falsterbohus borgruin

Det gamla hotellet var inte den första byggnaden att kallas Falsterbohus, utan det var även namnet på den borg vars ruin fortfarande går att besöka på platsen. Borgen byggdes på 1200-talet och revs i slutet av 1500-talet när Falsterbo förlorade mycket av sin strategiska betydelse. Det som går att besöka idag är främst rester av borgen samt vallgravarna.

8. Fågelstationen

Från slutet av augusti till slutet av oktober är det högsäsong för fågelflyttning och upp till 340 arter har då setts i Falsterbo. Anledningen till att så många fåglar passerar just denna plats är att de följer kusten så långt som möjligt och därmed hamnar över Falsterbo innan de flyger längre söderut. Därför finns Falsterbo fågelstation på Falsterbonäset, där man bland annars sysslar med räkning och ringmärkning av flyttfåglar. April till maj samt augusti till oktober finns det även möjlighet till guidade turer på fågelstationen, som bland annat innehåller ringmärkning.

I Falsterbo finns det många fåglar att skåda, bland annat denna koltrast.
I Falsterbo finns det många fåglar att skåda, bland annat denna koltrast.

9. Falsterbo kyrka

Falsterbo kyrka, som ibland kallas Sankta Gertruds kyrka då den är vigd åt Sankta Gertrud, är en kyrka från 1300-talet som ligger nära havet på Falsterbonäset. När kyrkan först byggdes var den en odekorerad tegelbyggnad, men kyrkan har senare byggts ut och utsmyckats. Inne i kyrkan finns även ett flertal skulpturer.

10 . Falsterbo Strandbad

Med ett naturum, en kosthall, en restaurang och ett turistcenter borde Falsterbo strandbad ha någonting för alla. På turistcentret kan du få tips på evenemang och aktiviteter, och så kan du köpa dina souvenirer på platsen. Restaurangen bjuder på en utsikt över sanddynorna och kan bokas för fester och bröllop. Och för den som inte tycker så mycket om mat, fest och souvenirer finns det utställningar att beundra i konsthallen eller information om naturmiljön på naturum.

Falsterbo Horse Show är här - läs allt om sommarens hästfest på Ridenews

Publisert:

LÄS VIDARE