Ryanair: Pilot som skippar semester får 114 000 kronor

”Ett försök att vända den ilskna opinionen mot oss piloter”

Av: 

Kristofer Gustafsson

Ryanair betalar för att piloter ska hoppa över semestern.
Ryanair betalar för att piloter ska hoppa över semestern.

Ryanair

Ryanair jagar arbetsvilliga piloter.
Erbjuder 114 000 kronor för att piloter ska hoppa över semestern.
Men alla är inte lika imponerade av erbjudandet.

Tidigare har Ryanair meddelat att omkring 2 000 flygningar ställs in under sex veckor efter en planeringsmiss. Ett 50-tal flyg ställs in varje dag och närmare 400 000 passagerare kan påverkas under sex veckor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se till att du har rätt försäkring när du är ute och reser - Jämför och hitta den billigaste hemförsäkringen här.

Compricer

Skippa semestern

Nu erbjuder flygbolaget 12 000 euro, omkring 114 000 kronor, till kaptener som skippar semestern och halva beloppet, 6 000 euro, till styrmän. Om de arbetar istället. Ett drastiskt erbjudande för att Ryanair, om möjligt, ska undvika att ställa in en rad flygavgångar de närmaste veckorna.

Kan låta flott.

Men kravet för att få ersättningen är att de arbetar på sin fritid under de kommande veckorna då bolaget saknar hundratals piloter i den dagliga driften. Ytterligare en förutsättning är att piloterna sedan ska flyga på minst tio så kallade ”fridagar” under det närmaste året och skrapa ihop 800 flygtimmar till och med oktober nästa år. Det är först då som den extra bonusen betalas ut.

”Vill vända opinionen”

– Det är en omöjlig kombination att uppfylla alla villkor och förutsättningar för att få ut bonusen i november 2018, säger en av Ryanairs piloter som föredrar att vara anonym till Aftonbladet.

– Det här är ett försök av företagsledningen att vända den ilskna opinionen mot oss piloter i stället. Få oss att framstå som överbetalda och bortskämda busschaufförer. Få det att framstå som det är vårt fel.

Orsaken till att tusentals flyg ställs in är att Ryanair byter räkenskapsår, från april-mars till januari–december. Förändringen innebär att många piloter blivit tvungna att ta ut semester i september och oktober och inte senare.

Lista på sajten

Drabbade linjer är främst där bolaget har många avgångar som Barcelona, Bryssel, Milano och Rom. Passagerare som berörs informeras enligt Ryanair via e-post och sms. Flyg till och från Sverige finns i dagsläget inte med på bolagets lista som numera finns på Ryanairs hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Flygexpertens guide: flygbolagen som verkligen är sämst

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryanair