Sportresor lockar allt fler – se formel 1 i Monte Carlo

Resor till idrottsevenemang blir alltmer populärt.
Resor till idrottsevenemang blir alltmer populärt.

Under 2016 gjorde svensken 14 miljoner utlandsresor.

Och nästan var femte resa var en kultur-, musik-, sport- eller evenemangsresa.

Många hoppades få se Zlatan göra segermålet i fotboll eller Henrik Lundqvist hålla nollan i ishockey.

Sportresor är hett eftertraktade.

Ett viktigt konkurrensmedel för flera resebolag – medan många mindre specialiserat sig.

2,5 miljon av fjolårets resor var en kultur-, musik-, sport- eller evenemangsresa. Resor till stora idrottsevenemang lockar allt fler. När Zlatan Ibrahimovic flyttade till England och Premiere League i fotboll steg intresset för resor till Manchester till den milda grad att flera flygbolag öppnade nya linjer.

Formel 1 i Monte Carlo

Många som reser till New York vill se målvakten Henrik Lundqvist spela i ishockey i New York Rangers.

– Hockey med Henrik Lundqvist i spetsen lockar alltid. Många ser det som en självklarhet att kolla på Henke när man är i New York, säger Christoffer Johansson, specialist på sportresor hos Resia.

I Kristi Himmelfärdshelgen körs en klassisk formel 1-tävling i Monte Carlo med en svensk, Marcus Ericsson på startlinjen. Ericsson är knappast något dragplåster. Men motornördar betalar mellan 10 700 kronor och 17 500 kronor för två eller tre dagars hotell i NIce och biljett till formel 1-banan och en påkostad miljö. En upplevelse, kort och gott.

Sport lockar resenärer

I dagarna berättade Ving att man i höst ordnar resor till London när ligan i amerikansk fotboll, NFL, kommer till Europa med fyra matcher på Wembley. Drygt 4 500 kronor för två nätter och matchbiljett.

De europeiska fotbollsligorna läggs snart i träda men redan till midsommar ökar trycket när spelschemat för Premiere League blir känt.

– När det gäller engelsk fotboll efterfrågar många lag och arenor vid sidan om de klassiska. Många återkommande kunder vill till exempel hellre se Crystal Palace i London än Arsenal och Chelsea, säger David Skott som är specialist på fotbollsresor hos Resia och tillägger.

– Tyskland växer mest, inte bara Bayern München och Dortmund utan många vill se lag som Hamburg, Hertha Berlin och andra. I och med att vi har väldigt många svenskar runt om i Europa växer efterfrågan på udda destinationer. Lag som Benfica, Leipzig och Celtic bokas mer och mer.

Publisert:

LÄS VIDARE