Tusentals råttor dyrkas i indiska templet

Karni Mata – där råttorna anses vara heliga

Karni Mata är ett aningen udda tempel.
Karni Mata är ett aningen udda tempel.

Är du rädd för råttor är det här verkligen inte platsen för dig. Templet Karni Mata i Indien huserar över 20 000 råttor, som dyrkas av människor.

För cirka hundra år sedan byggdes templet Karni Mata i Rajahstan i Indien. Det som gör templet speciellt är vilka som bor i det, tusentals råttor som dyrkas av människor som vallfärdar till platsen. Inte undra på att templets kallas för råttornas tempel.

Legend om återfödda människor

Det finns flera legender som förklarar varför råttorna anses vara heliga. Alla handlar om kvinnan Karni Mata som levde i området, och enligt en legend är det hon och hennes följare som är återfödda som råttor, medan en annan säger att det är Karna Matas son och alla hans manliga efterträdare som är återfödda som råttor. Enligt den sistnämnda legenden dog Karna Matas son och hon lyckades övertala guden Yama att återuppliva honom. Guden gick med på det mot att han och hans manliga släktingar skulle återfödas som råttor.

Ät samma mat som råttorna

Människor från hela Indien, och turister från hela världen, besöker templet dagligen. Många matar råttorna och det anses vara en ära att äta mat som djuren har gnagt på. De flesta råttorna är bruna, men det finns ett fåtal vita som anses vara extra heliga och när en av dem dyker upp så samlas människor runt den. Djuren är fria att lämna templet om de vill, men de flesta stannar ändå. Och det är inte så konstigt med tanke på all mat som råttorna får där.

Råttorna matas i templet.
Råttorna matas i templet.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN