Här är nya museet med fokus på bakfylla

Publicerad 2020-01-11

Bakfyllemuseet är ett museum tillägnat saker och berättelser som uppdagats dagen efter.
Bakfyllemuseet är ett museum tillägnat saker och berättelser som uppdagats dagen efter.

Ett nytt museum har öppnat i den kroatiska huvudstaden Zagreb. Men i fokus står inte konst eller historia, utan bakfyllor.

– Besökarna skrattar, delar med sig av sina upplevelser och minns, säger grundaren Rino Dubokovic.

Det hela började med en utekväll i Kroatiens huvudstad Zagreb. Studenten Rino Dubokovic och hans vänner var ute intill museets nuvarande plats och drack alkohol. När Rinos vän berättade om en morgon då han vaknade upp efter en utekväll med en cykelpedal i fickan fick Rino en idé om att skapa en plats där föremål från fyllehistorier, som pedalen, skulle visas upp tillsammans med berättelserna bakom.

– Och det var då idén om bakfyllemuseet föddes, och kom till liv sex månader senare, säger grundaren Rino Dubokovic i ett pressmeddelande.

Målet var att samla berättelser och föremål kopplade till utekvällar.
Målet var att samla berättelser och föremål kopplade till utekvällar.

Världens första bakfyllemuseum

1 december öppnade ”Museum of Hangovers” som enligt Rino Dubokovic är världens första bakfyllemuseum. I lokalen är olika objekt utplacerade i rum som ska representera den vingliga vägen hem efter en utekväll. Saker som en stoppskylt, en gitarr och en madrass kombineras med berättelser från grundarens vänner och bekanta, enkäter och från människor som har skickat in sina upplevelser.

– Det finns många berättelser om stulna gatuskyltar, men min favorit är den om en berusad person som blandade ihop siffrorna i en adress och hamnade på en polisstation istället för på en födelsedagsfest, säger Rino.

Hittills har besökarna reagerat positivt.
Hittills har besökarna reagerat positivt.

Ska inkludera alkoholens mörka sida

I dagsläget syftar museet till att underhålla besökarna med olika berättelser. På museet finns även så kallade ”fylleglasögon” och en bilsimulator.

– Reaktionerna har varit positiva. Besökarna skrattar, delar med sig av sina upplevelser och minns.

Men museets utställningar varierar, och i dagarna är planen att inkludera mörkare berättelser.

– Vi ska ha en sektion om den mörka sidan av alkohol, där vi vill varna människor och öka medvetenheten om de möjliga dåliga konsekvenserna av alkoholkonsumtion.

Museets åldersgräns är 13 år.

LÄS VIDARE