Här är Europas vackraste vandringsleder

I  norska Jotunheimen, finns flera nationalparker, med bra vandringsturer både för den äventyrslystne och för den som vill ta det lite lugnare.
I norska Jotunheimen, finns flera nationalparker, med bra vandringsturer både för den äventyrslystne och för den som vill ta det lite lugnare.

Hoppa på trenden – åk på en vandringsresa nästa gång du har semester.
För dig som vill kombinera vandringen med att upptäcka Europa tipsar vi här om åtta av Europas vackraste vandringsleder.

Att vandra på semestern har blivit riktigt trendigt de senaste åren. Oavsett om du är nybörjare eller en van vandrare så finns det en vandringsled som passar dig.

Utbudet är stort och att åka på vandringssemester innebär inte att du måste sova i tält och äta mat tillagad på ditt trangia-kök. För den som vill går det att hitta vandringsleder där du vandrar mellan olika boende och kan njuta av vällagad mat på restauranger på vägen.

För den som vill börja på hemmaplan har Svenska Turistföreningen, STF, i år lanserat tolv signaturleder i Sverige som alla går att ta sig till med kollektivtrafik. Om du vill kombinera din vandring med att samtidigt se en ny del av Europa är här åtta av de vackraste vandringslederna i Europa.

Turen som lockar 30 000 turister – varje år

För dig som vill uppleva en fjällvandring i riktigt hög klass så är ett bra val att åka till vårt grannland Norge. I Jotunheimen, där du hittar flera nationalparker, finns det flera bra vandringsturer både för den äventyrslystne och för den som inte vill bege sig så högt upp i bergen. I området, som täcker cirka 3 500 kvadratkilometer, hittar du bland annat norra Europas högsta topp, Galdhøpiggen som mäter 2 469 meter över havet. En av de mest populära vandringslederna i Norge är vandringen till Besseggen i Jotunheimen, som varje år lockar runt  30 000 turister.

Den högsta punkten är 1 743 meter och bjuder på en makalös utsikt över två fjällsjöar. Besseggen kan attackeras från två håll. Oavsett vilket håll du väljer så är vandringen bitvis ganska utmanande och det är brant både uppför och nedför.

Du väljer själv om du vill bo i hytter/stugor längs vägen eller om du vill ta med dig tältet och sova ute i naturen.

För dig som vill testa på att bestiga den smala Besseggenåsen tar du dig med bil eller buss från Oslo till någon av fjällstationerna Gjendesheim och Spiterstulen där du startar din vandring. Mellan fjällstationerna är det ungefär en veckas vandring som inkluderar vandring längs Besseggenåsen.

Mitt i spanska Pyrenéerna finns Ordesa-ravinen - Europas motsvarighet till Grand Canyon.
Mitt i spanska Pyrenéerna finns Ordesa-ravinen - Europas motsvarighet till Grand Canyon.

Upplev världsarvet –  Ordesa-ravinen

För den som vill byta ut solstolen i Spanien mot en vandringstur är en vandring i Pyrenéerna i Spanien ett bra alternativ på semestern. Mitt i spanska Pyrenéerna hittar vi Ordesa-ravinen, som är utnämnts till världsarv av Unesco. Ravinen brukar ibland kallas Europas motsvarighet till Grand Canyon och är en av höjdpunkterna på en vandringssemester i området.

På en vandring här får du vara beredd på att mobilen tappar täckning och att du bitvis behöver klättra för att ta dig fram. Det finns flera olika typer av boende från hotell och pensionat till tält och campingplatser. För den som vill sova en natt på toppen finns Bergshyttan Goriz som ligger på 2200 meters höjd. Boendet och maten är enkelt men naturupplevelsen magisk.

Det finns flera arrangörer som anordnar vandringsresor till området. Du kan också själv ta dig till området med bil eller buss. Från Barcelona går buss till bergsbyn Torla som ligger nära nationalparken Ordesa Monte Perdido.

Dolomiterna – vackra vandringsturer mellan charmiga byar.
Dolomiterna – vackra vandringsturer mellan charmiga byar.

Vandra bland fjällkor

Många beger sig till den Italienska bergskedjan Dolomiterna under vintersäsongen för att åka skidor men bergen är lika underbara under sommarhalvåret. Dolomiterna består av mer än 14 olika bergsmassiv där alla har minst en riktigt hög topp.

Här kan du både hitta vandringsturer i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar, för den som är van vid att vandra och är i utmärkt fysiskt form, och lugna vandringsleder för den som vill njuta av alpängar, vacker natur, fjällkor och fantastisk mat längs vägen.

I området möts österrikisk och italiensk kultur i såväl mat som arkitektur och språk.

Du hittar mängder av charmiga byar och kan passa på att testa regionens stora utbud av vin, grappa och ost.

Det finns mängder av vandringsresor till området för den som vill åka med en organiserad resa. Annars går det lika bra att ordna resan själv.

Vandra bland björnar i greve Draculas hemtrakter

Sugen på att testa en något mer ovanlig destination på semestern? Varför inte åka på en vandringsresa till Transylvanien i Rumänien. Rumänien är faktiskt en väldigt bra destination för vandring eftersom hela 55 procent av landets yta upptas av bergskedjan Karpaterna.  Den främsta turistattraktionen i greve Draculas hemtrakt Transylvanien är den lilla staden Bran med sitt välkända slott från 1200-talet. Här har hela sju filmer om Dracula spelats in.

För den som vandrar bjuder landskapet på allt från öppna fjällhedar och blomsterängar till bokskogar. Landet är också, enligt Allt om resor, det björntätaste i Europa med cirka 3000 björnar på en yta som är hälften så stor som Sverige.

Upplev ett av Europas högsta berg – och tre länder

För den som vill uppleva något riktigt speciellt så är en vandring kring ett av Europas högsta berg Mont Blanc något som säkert står på Bucketlistan. Berget mäter 4,808 meter över havet är verkligen en majestät i Alperna men det är så mycket mer än bara en topp. Mont Blanc är ett 25 kilometer långt bergsmassiv med 400 distinkta toppar och ett 40-tal glaciärer

För den som vill uppleva en vacker vandring så finns det möjlighet att vandra runt berget. På turen, som av många beskrivs som en av världens vackraste, får du förutom underbar natur en chans att uppleva tre olika länder; Frankrike, Italien och Schweiz. För att klara av vandringen är det bra att träna upp konditionen innan– det kommer du inte att ångra!

En vanlig utgångspunkt för vandring kring Mont Blanc är Chamonix i Frankrike. Hit kan du ta dig med tåg från Berlin, Fankfurt och Lyon.

Korsika har både tuffa och lugna vandringsleder.
Korsika har både tuffa och lugna vandringsleder.

GR20 – en av de tuffaste vandringarna i Europa

För dig som vill ge dig ut på en riktigt tuff vandring är att styra kosan mot Korsika ett hett tips. Här hittar du GR20 - en 18 mil lång vandring som sägs vara en av de tuffaste i Europa.

Men lugn Korsika har flera vandringsleder som är perfekta även för dig som vill ta det lite lugnare och njuta av allt den vackra ön i Medelhavet har att erbjuda.

Varför inte testa någon av hav till hav vandringslederna som finns på ön. Den kortaste varianten är ”Mare a Mare Sud” som är en fem dagar lång vandring där du passerar tallskogar, olivlunder och sömniga små bergsbyar.

På vägen kan du ta in på ett ”Gites d’etapes”, som är ett slags mellanting mellan vandrarhem och fjällstuga där du kan både äta och sova.

Flera researrangörer har vandringsresor till Korsika.

Vacker vandring i lavalandskap – Madeira.
Vacker vandring i lavalandskap – Madeira.

Vandra längs levador – på Madeira

För dig som vill vandra under svenska vinterhalvåret är Madeira en utmärkt destination. Här kan man testa på att vandra längs öns många – och långa levador, konstgjorda bevattningsrännor som anlades på 1800-talet. Levadorna är över 200 mil långa och byggdes för att förse hela öns befolkning med vatten – vilket de gör än i dag.

På Madeira får vandraren uppleva ett riktigt lavalandskap blandat med härligt grönskande dalgångar. Öns högsta bergstopp heter Pico Ruivo och mäter 1 862 meter över havet. Madeira, med sitt sköna klimat,  är en utmärkt resmål under stora delar av året och vandringen lämpar sig även för den ovana.

Många svenska researrangörer ordnar vandringsresor till ön.

Häftiga vyer på Island – vandra bland vulkaner.
Häftiga vyer på Island – vandra bland vulkaner.

Vandra bland vulkaner på Island

Om du är sugen på att uppleva några av Islands mest häftigaste vyer så är vandringen vid Laugavegur och Fimmvörðuháls, Island ett hett val inför nästa vandringsresa.

Denna vandring som tar mellan 6-8 dagar har, enligt Skyscanner, listats som en av de bästa vandringarna i världen av National Geographic.  På vägen får du uppleva glaciärer, Eyjafjallajökullvulkanen och geotermisk områden.

Det finns flera organiserade vandringsresor till Island bland annat denna resan som organiseras av Islandprotravel.

Publisert: