Hyra stuga i Sverige – allt du behöver veta
Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-04-09
Vid havet, på fjället, eller mitt i skogen?
Sverige kryllar av mysiga sommarstugor. Här hjälper vi dig att hitta bästa platsen för just din semester.
Västkusten
Svenska Västkusten är perfekt för den som vill ha salta bad, skärgårdsidyll, öar, sevärdheter och kala klippor.
Förutom att njuta av solen och havet finns det flera andra saker att ägna sommardagarna åt. Exempelvis:
- Vandra. Det finns mängder av vackra vandringsleder i Bohuslän, bland annat Bohusleden som går genom Svartedalen.
- Besöka Klädesholmen. Det här är ön som andas, lever och levererar sill. Här finns sillfabrik, sillmuseum och restaurangen Salt & Sill.
- Paddla kajak. Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler. På Västkusten kan du paddla kajak från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr.
- Besök Sundsby säteri. På Sundsby säteri på Tjörn finns mycket att upptäcka, både inom natur och kultur. Här finns en spännande och intressant historia med flera naturstigar och ett vackert parklandskap.
- Havets hus i Lysekil. Här omges man av 40 olika akvarier med färskt havsvatten och kan känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor och se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet.
- Ta långgrunda bad i Ugglarp. Stranden Ugglarp är en av Västkustens mest långgrunda strand. Här värms vattnet upp som i en badbalja med mjuk sandbotten.
- Besöka Orust. Sveriges tredje största ö är en riktig skärgårdsidyll som bjuder på allt det som man förväntar sig av Västkusten: restauranger vid havet, sjöbodar, badklippor och musikevenemang.
På Turistrådet Västsveriges hemsida kan du läsa mer om vad Västkusten har att erbjuda i sommar.
<div data-tipser-pid="5ebd4ee891afb4000119c60c" data-tipser-view="compact"></div>
Öland
Avlånga Öland är en riktig favorit bland svenskarna. Anledningen? Det är vackert, rätt solsäkert och passar ofta hela familjen.
För barnfamiljer finns en mängd aktiviteter. För de som är ute efter en lugn semester finns privata stugor och fantastisk natur och avskilda badplatser.
På Öland kan du bland annat:
- Promenera i Trollskogen. Det här är en av Ölands mest omtyckta och välbesökta utflyktsmål. Här växer knotiga vindpinade tallar och gamla grova vidkroniga ekar och murgröna som klättrar på mark och över trädstammar.
- Besöka fyrar. En av Ölands större sevärdheter är den 40 meter höga fyren Långe Erik på öns norra udde. Längst ner på södra sidan hittar du istället Långe Erik som är 30 meter hög.
- Borgholms slott – Sveriges mest kända slottsruin. Här har kungar genom tiderna byggt både försvarsverk och pampiga salar. Här finns också en utställning om slottets 900-åriga historia, och under sommaren anordnas många konserter och utställningar.
- Besök andra historiska platser. Exempelvis Eketorps borg som är en fornborg från järnåldern. Här kan du speja ut över vidderna från borgmuren eller prova på bröd- bakning, bågskytte eller medeltida lek och spel.
- Gå en orkidévandring. Öland är känt för sina blommande orkidéer – här finns hela 35 olika arter.
- Sollidens slott. Mitt i kungafamiljens sommarparadis kan du njuta vackra parker med prunkande blommor, trädgårdar och kaféer.
- Besök ett världsarv. Hela södra Öland upptogs år 2000 på Unescos världsarvslista. Här kan du dig ut på någon av de fantastiska vandrings- och cykel- lederna och njut av världsarvet från första parkett.
- Bada. Det finns en mängd badplatser på Öland. På Bödabukten i norr är sandstränderna långa och långgrunda. På östra sidan finns Bjärbybadet som också är en sandstrand. Och i söder är stränderna lite mindre, ”gräsigare” och avskilda.
För mer information om evenemang och sevärdigheter kan du besöka öns turistbyrå.
<div data-tipser-pid="5e0e13a7ab08270001994d1e" data-tipser-view="compact"></div>
Gotland
Vackra Gotland är ett av våra mest populära turistmål. När man stiger i land är det nästan som att komma utomlands – med havet, historiska sevärdheter och en medeltida känsla som genomsyrar platsen. På ön finns både privata stugor, stugbyar, strandbyar, bondestugor och campingstugor.
Här är några tips på aktiviteter:
- Promenera i Visby. Visby är en typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt. Staden ser du bäst till fots, missa inte ringmuren, ruinerna, domkyrkan, Botaniska trädgården och Almedalen.
- Besöka Naturum Gotland. I en interaktiv utställning kan du bland annat se Gotland födas ur havet, testa en fågeljukebox och känna på en grönfläckig padda.
- Uppleva Medeltidsveckan – ett årligt evenemang och en folkfest för hela familjen.
- Besöka Kneippbyn. Det här är ett riktigt äventyr för barnfamiljen. Här finns hoppslott, gocarts, trafikbilar för de minsta, radiobilar, kanoter, trampbåtar, berg- och dalbana och lilla fritt fall. Det är också på Kneippbyn som det riktiga Villa Villekulla står.
- Vandra. Det kan du göra antingen i något av de vackra naturreservaten eller längs Gotlands 800 km långa kustlinje.
- Bada i blå lagunen. I ett gammalt kalkbrott som numera är vattenfyllt badar du i kristallblått vatten.
- Ta båten ut till Stora Karlsö. Ön är ett ett naturreservat med ett rikt fågelliv och har även flera sällsynta blomarter som våradonis, karlsösallat, gullborste och gotlandsnunneört.
För mer information om Sveriges största ö besök Gotlands officiella turistbyrå.
Jämtlands- och Härjedalsfjällen
Sugen på en mer aktiv semester? Då kanske hyra en stuga Jämtlands- och Härjedalsfjällen är något för dig.
Här hittar du klassiska vandringsleder, glaciärer och storslagna toppar. Du kan till exempel följa klassiska vandringsleder som Jämtlandstriangeln och Sylarna runt. Eller välja att korsa landskapet genom att starta i Storulvån och sluta i Vålådalen, Ljungdalen eller Ramundberget.
Området erbjuder möjligheter för såväl den rutinerade, som för den absoluta nybörjaren.
På Svenska turistföreningens hemsida hittar du mer information om att hyra stuga i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.
<div data-tipser-pid="5ce54bd0be3297000199da46" data-tipser-view="compact"></div>
<div data-tipser-pid="5cd136757e7f8900019f3768" data-tipser-view="compact"></div>
Dalarna
En röd liten stuga vid vattnet, djur, natur, vandring och blomsterängar.
Det är inte konstigt att Dalarna är ett av de populäraste turistlänen i Sverige.
I Dalarna kan du:
- Paddla. Hyr en egen kanot, kajak eller roddbåt och ge dig ut på Dalarnas vattenleder. Glid längs Dalälven, Pråmleden eller över Färnebofjärdens kanotleder.
- Besök visentparken i Avesta. Det är en av Europas främsta avelstationer för bevarandet av den utrotningshotade visenten. Här kan kan du se djuren på nära håll och fika i en liten bondgård från början av sekelskiftet.
- Bada i Siljan. Vid Sveriges sjunde största sjö finns barnvänliga och långgrunda stränder i både Rättvik och Orsa.
- Smaka nybakat knäckebröd. På Kulinariet i södra Dalarna kan du se när brödet gräddas för hand i vedeldade ugnar, handla delikatesser i saluhallen, fylla din glasflaska med mjölk från byn eller äta en kulinarisk lunch i restaurangen.
- Kom dalahästen nära. I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. På Nils Olsson Dalahästar får du på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst.
- Besök Leksand Sommarland. Det här är ett riktigt eldorado för barnfamiljer under sommaren. Här kan du köra lasertag, gokart, höghöjdsbanor och besöka vattenlandet.
- Gå ner i Falu gruva. Här kan du utforska omgivningarna både ovan och under jord. Under högsäsong är det flera guidade turer varje dag som låter dig upptäcka den 1000-åriga historien.
- Vandra i Fulufjället. Nationalparken har bland annat Sveriges högsta vattenfall på 93 meter och värdens äldsta träd som är hela 9550 år gammalt.
För mer information, besök Visitdalarna.se.
<div data-tipser-pid="5a858dab9d25810c949626fb" data-tipser-view="compact"></div>
<div data-tipser-pid="5ea81892ef4d8500016a650d" data-tipser-view="compact"></div>
Vilka är de populäraste ställena att hyra stuga på?
Det här var de populäraste platserna att hyra fritidshus på via Blocket 2019:
- Öland
- Bohuslän
- Rättvik
- Fårö
- Simrishamn
- Gotland
- Visby
- Smögen
- Sälen
- Österlen
Passar det mig att hyra stuga?
Men att hyra stuga i Sverige kan verkligen ha sina för- och nackdelar. Antingen kan det sluta som en idyllisk semester, eller ett regnigt och kallt fiasko. Här listar vi några för- och nackdelar med att hyra stuga.
Fördelar med att hyra:
- Tillskillnad från när du köper en stuga slipper du alla fasta kostnader.
- Du behöver heller inte ha hand om underhållet.
- Du kan uppleva nya platser i Sverige varje år, eftersom du inte är bunden till en specifik plats.
Nackdelar:
- Du kan inte sätta din personliga prägel på sommarstugan.
- Utbudet av hyrstugor är mindre om du har husdjur.
- Du kan inte byta vecka om det skulle visa sig att det regnar hela hyrveckan.