5 klassiska kaféer i Skåne och Österlen

Alunbruket i Österlen är Sveriges äldsta kaffestuga med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet.
Alunbruket i Österlen är Sveriges äldsta kaffestuga med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet.

Skåne är känd för sin spettekaka, men vårt sydligaste län har mycket mer i sitt skafferi. En av pärlorna längst med kusten är Österlen. Förutom mysiga gallerier, loppisar och vingårdar kan Sveriges Provence även skryta med ett brett utbud av klassiska kaféer. 

Marie och Gustav Mandelmanns gård, badhotell för gourmeter och medeltidsborgen Glimmingehus. Listan kan göras lång över sevärdheter i Österlen. Men det finns mycket mer att upptäcka. Här är fem kaféer du inte får missa:

1. Kaffestugan Alunbruket 

Alunbruket är Sveriges äldsta kaffestuga med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Kaffestugan är även med i White Guides urval av Sveriges bästa kaféer för sjätte året i rad. Allt som serveras i kaféet är hembakat och det finns flera olika bakverk att välja mellan, bland annat fläderblom-valnötstårta med vispgrädde och orientalisk glass med rostad mandel, kardemumma och apelsinskal. 

Adress: Alunbruket 101, Brösarp.

2. Olof Viktors kafé

Olof Viktors kafé är kända för att baka för hand med naturliga råvaror utan tillsatser i vedeldad stenugn. På menyn finns bland annat lättare lunchrätter, bakverk och drycker från lokala producenter. De finns även en butik i anslutning till kaféet som säljer produkter utifrån våra årstider. 

Adress: Österlenvägen 86

3. Café Madam Blå

Café Madam Blå gör verkligen skäl för sitt namn. Kaféet ligger inbäddad i en blå skånelänga och brukar kallas för Österlens pärla. Här är allt hemlagat med fokus på franska och svenska recept som tillagas med närproducerade råvaror efter säsong. Här kan du njuta av både en god lunch eller en fika. 

Adress: Diligensvägen 2, Skåne-Tranås.

4. Kiviks Lilla Råa 

Kiviks Lilla Råa är ett raw food-kafé som lever upp sitt namn. Här är allt som på menyn raw food, från bakelser, kakor till ekologiskt kaffe och te. De arrangerar även träffar, matlagningskurser och inspirerade föreläsningar kring ämnet.

Adress: Eliselundsvägen 49 C, Kivik

5. Österlenchoklad

”Naturliga praliner, gjorda på äkta råvaror från lokala producenter”. Österlenchoklad hade ett tydligt mål när de grundades i början av 2000-talet, nämligen att blåsa liv i pralinbranschen. De ville gå från de färgade och pompösa kreationerna till en mer avskalad och naturlig produkt med smaken i fokus. Chokladfabriken håller öppet året runt och där kan du handla choklad till fabrikspriser eller fika i kaféet. 

Adress: Tranesvägen 37, Skåne Tranås

Publisert:

Ämnen i artikeln