Res som en kunglighet i The Crowns fotspår

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

The Crown är tillbaka med en tredje säsong.

Foto: Des Willie

Resa | Storbritannien

Under söndagen hade säsong tre av The Crown premiär. Serien som porträtterar den brittiska kungafamiljen kan få vem som helst att drabbas av kungafeber. VisitBritain har satt ihop den perfekta resan för seriens alla fans.

The Crown är tillbaka och trots att flera av skådespelarna är nya har seriens tredje säsong tagits emot med öppna armar. De som följt serien sedan premiären 2016 har sett drottning Elizabeth II ta över tronen i Storbritannien, och nu får de följa drottningens liv under 60- och 70-talet. Den som inte får nog av serien i tv-soffan kan istället ta sig till verklighetens The Crown, både till inspelningsplatserna och allmänt kungliga platser i Storbritannien. Här är Visit Britains tips till en fyra-dagars resa i seriens fotspår.

Dag 1 – London

En resa med inspiration av The Crown måste såklart börja i London där den brittiska drottningen har sitt hem. Och vad är mer kungligt än Buckingham Palace? Slottet har varit familjens officiella residens sedan 1837 och är i dag deras administrativa högkvarter. Det är möjligt att gå en rundtur i slottet under sommaren och under vissa datum i december, januari och runt påsk. Men året runt går det att se Buckingham Palace, om än lite mer på avstånd.

Buckingham Palace är ett måste för alla fans av The Crown.

Foto: zefart / iStockphoto

Efter en tur till slottet kanske du är sugen på lite lunch. Då kan ett besök till puben Coach & Horses vara värt, enligt VisitBritain. Puben ligger på Bruton Street, gatan där Elizabeth II föddes. Coach & Horses har funnits sedan 1700-talet och är en riktigt traditionell brittisk pub.

Sedan bär det av till Tower of London, där fans bland annat kan se den symboliska kronan med 2 800 diamanter som drottningen bar vid sin kröning 1953. Det är i Jewel House som mer än 140 av familjens ceremoniella föremål finns till allmän beskådan.

Sist men inte minst är det dags för middag på en av kungafamiljens favoriter, Wilton’s i St James’s som startade som en ostronmonter 1742. Sedan bär det av till Ronnie Scott’s Jazz Club för att avnjuta cocktails, levande musik och röda mattor på en plats som inte har förändrats mycket sedan prinsessan Margaret hängde där.

På Jewel House i Tower of London finns kungafamiljens juveler.

Foto: SKatzenberger / iStockphoto

Dag 2 – London

Få saker kan få en att känna sig så kunglig som att dricka afternoon tea. Speciellt om detta te intas på varuhuset Fortnum & Mason, där drottning Elizabeth invigde Daimond Jubilee Tea Salon år 2012.

På Daimond Jubilee Tea Salon kan besökare dricka te i salongen som drottningen invigt.

Foto: RuthBlack / iStockphoto

Efter testunden är det dags för en tur till Greenwich och Old Royal Naval College. Världsarvet från 1700-talet ligger vid Themsen och användes för att representera Buckingham Palace i serien. Sedan kan ett besök till skeppet Cutty Sark vara värt. Träskeppet seglade mellan Storbritannien och Kina på 1800-talet och kan i dag beskådas av turister. Elizabeth II har själv besökt skeppet flera gånger tillsammans med sin make prins Philip, enligt VisitBritain.

När det är dags för middag finns ett charmigt matställe i Kensington vid namn Maggie Jones. Restaurangen ska ha älskats av prinsessan Margaret och det finns uppgifter om att restaurangens namn kommer ifrån prinsessans smeknamn. Innan dagen är över kan det passa med ett besök till Lyceum-teatern i Londons West End som ofta känns igen av The Crown-fans då den är platsen för en gala som drottning Elizabath och prins Philip besöker i serien.

Drottning Elizabeth har själv besökt skeppet Cutty Sark.

Foto: anthurren / iStockphoto

Dag 3 – Hertfordshire

På resans tredje dag är det dags att lämna huvudstaden, gärna i en klassisk hyrbil för att behålla den kungliga charmen. Besök Hatfield House som syns i serien, testa ett klassiskt kungligt tidsfördriv på Lea Valley Shooting Association, stanna för en bit mat på S:t Michael’s Manor Hotel och åk vidare till Knebworth House som syns i serien då prins Philip och prinsessan Margaret har ett samtal på dess trätrappa.

Dagen avslutas med fördel på puben Lytton Arms där gästerna möts av vänlig personal, öppen brasa och lokalt bryggd öl.

Hertfordshire innehåller inspelningsplatser från serien.

Foto: Abdul Shakoor / iStockphoto

Dag 4 – Cambridgeshire

Sista dagen på resan bär av till Cambridgeshire där bland annat Ely-katedralen ligger. Katedralen är platsen där drottning Elizabeth och prins Philip gifter sig samt platsen för drottningens kröning i serien. Drottning Elizabeth kröntes egentligen i kyrkan Westminster Abbey och det var även där som paret gifte sig, men i serien användes Ely-katedralen som inspelningsplats.

Missa inte heller universitetsstaden Cambridge med sin vackra arkitektur och slingrande gränder, eller Poets House Hotel and Restaurant fem minuter med bil från Ely-katedralen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Ely-katedralen är platsen där drottningen kröntes i serien.

Foto: Lucy Brown - loca4motion / iStockphoto
Publisert:

LÄS VIDARE

Nu kan du boka pampiga Downton Abbey för en natt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Storbritannien

Elizabeth II

Storbritannien

Buckingham palace

Cambridge

MER OM RESA

Fem sevärdheter som har dubbelgångare runt jorden

Här är hotellet för alla som älskar choklad

Här är världens mest googlade sevärdheter