Resor till USA störtdyker - Trump avskräcker

Intresset för att resa till USA har minskat betänkligt de senaste månaderna.
Intresset för att resa till USA har minskat betänkligt de senaste månaderna.

Svenska turister väljer bort USA.
Och anledningen heter Donald Trump.
Ökat intresse för Europa.

Var tionde svensk uppger att valet av Donald Trump som USA:s president har påverkat deras resande. Det framgår av Tickets senaste Sifo-undersökning. Trenden syns också tydligt i bokningsstatistiken där bokningarna till USA de två senaste månaderna har minskat med 13 procent. Istället ökar intresset för Europa kraftigt i sommar.

– Trumps kontroversiella politik har fått många svenskar att välja bort USA i sommar. Istället bokar svenskarna resor både inom Europa och till Asien, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

USA faller

Bokningarna av sommarresor (maj-oktober) ökar annars med 14 procent jämfört med samma period i fjol. Men USA går mot strömmen och Trump-effekten är påtaglig. USA faller från tredje till femte plats på listan över svenskarnas mest bokade semesterländer i sommar.

I Sifo-undersökningen uppger 9 procent att presidentvalet i USA påverkar deras resmål. Att dollarkursen är så hög, närmare nio kronor, påverkar förstås också.

Under de två senaste månaderna har sommarbokningarna inom Europa ökat med 17 procent. Vinnare är länderna kring Medelhavet – Grekland, Italien och Kroatien – liksom Tyskland. Även Asien ökar i popularitet där Thailand och Bali sticker ut.

Publisert: