Världens längsta gångbro invigd – en riktig höjdare

Världens längsta hängbro för gående är klar.

494 meter lång – 85 meter över marken.

Under några hisnande minuter svindlar tanken här uppe.

På väg mellan Zermatt och Grächen i södra Schweiz.

Bron, Europabrücke, mellan Zermatt och Grächen i Schweiz är numera den längsta och hängande gångbron i världen. Men vägen här i himlen är blott 65 centimeter bred så det blir garanterat trångt vid möten. Hualigen!

Inget för höjdrädda

Bron ingår nu som en spännande del på en populär vandringsled, som normalt tar två dagar, och sträcker sig högt över Grabengufer-ravinen. Men den här nya bron förkortar turen genom dalen från 3–4 timmar till tio minuter.

I omgivningen syns bergen Matterhorn och Weisshorn drygt 4 500 meter höga liksom Alperna. Den nya bron, vars kablar väger omkring åtta ton, är konstruerad på ett sätt som förhindrar att den svänger. Hävdar åtminstone Zermatts mycket stolta turistbyrå.

Se upp för åskan

Det här är inget för höjdrädda. Som högst är det 85 meter. Sneglar du på fötterna ser du också marken. Och man ska förstås inte korsa bron vid kraftig vind eller vid risk för åska och blixtnedslag.

Företaget Swissrope, som byggt otaliga liknande broar i Schweiz och utomlands, behövde bara tio dagar för att få bron på plats när förarbetet väl var gjort. Bron ersätter en kortare och lägre variant som förstördes av nedfallande stenar tidigare.

I Österrikiska Reutte finns en 405 meter lång bro, 110 meter över marken.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN