Här är Sveriges 11 bästa julmarknader

Svenska folket har röstat fram de mest populära

avJenny Alexandersson

Vad är mysigare än att strosa runt på en julmarknad bland vacker hemslöjd, tomtar, ljuvlig glögg och doften av brända mandlar?
Nu har svenskarna fått säga sitt och röstat fram Sveriges bästa julmarknad. I SJ:s Sifo-undersökning är det Jul på Liseberg som toppar listan.

När adventstiden närmar sig är vi många som vill maxa julstämningen, börja köpa julklappar och njuta av säsongens goda mat och dryck. Många av julmarknaderna runt om i Sverige öppnar redan i november bjuder på både julmys och spännande upplevelser. När SJ genomförde en Sifo-undersökning för att ta reda på vilken julmarknad som svenskarna gillar bäst så var det Göteborg som tog hem priset. Jul på Liseberg är Sveriges bästa julmarknad. Därefter kommer Skansens traditionella julmarknad och en av Sveriges äldsta julmarknader, Stortorgets julmarknad, som initierades av Gustav Vasa redan 1523. Bland bubblarna hittar vi Gamla Linköpings julmarknad, Ekenäs slotts julmarknad och Fredriksdals julmarknad.

– Det blir alltmer populärt att besöka julmarknader och botanisera bland saffransdoftande lussekatter, seg knäck, varm glögg och fint hantverk. Ett perfekt utflyktsmål när man vill ha ett miljöombyte och samtidigt inhandla allt man behöver till julbordet. Ta med dig familjen till en av Sveriges bästa och kom i julstämning snabbare än du hinner säga tomte, säger Annie Edwards, pressansvarig och julmarknadsnörd på SJ.

Foto: Erik Westberg/Liseberg
Jul på Jamtli och Jul på Liseberg ligger högt på listan över svenskarnas val av bästa julmarknad.

Här är Sveriges 11 bästa julmarknader

 1. Jul på Liseberg, Göteborg
  Öppettider: varierande tider från 16 november till 30 december.
  Julmys: Hela parken förvandlas till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser.
  Att göra: Här kan du åka skridskor, gå på klappjakt, besöka kaninlandet, leta skatter i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julverkstad för att lämna in din önskelista. Men framförallt är det den fina isbanan som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader. I år visas den klassiska isbaletten Svansjön på isen.
  Ta dig dit: Till Göteborg reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Västerås, Örebro, Skövde, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Trollhättan, Karlstad, Borås, Växjö och Kalmar.

 2. Skansens julmarknad, Stockholm
  Öppettider: alla helger mellan 24 november och 16 december.
  Julmys: På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker.
  Att göra: köp hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Dessutom firas Lucia 13, 15 och 16 december.
  Ta dig dit: Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige.

 3. Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm
  Öppettider: Varje dag mellan 11.00–18.00 från 24 november till 23 december.
  Julmys: I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis. Stortorgets julmarknad har omnämnts som en av Europas bästa av journalisten Paul Wade på brittiska The Telegraph.
  Ta dig dit: Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige.

 4. Jamtli julmarknad, Östersund
  Öppettider: Marknaden har öppet under tre dagar, 7-9 december.
  Julmys: Varje år vallfärdar drygt 22 000 besökare hit. För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis, pepparkaksutställning och lokalt hantverk.
  Att göra: förutom allt ovan så kan du även åka hundspann och häst med släde. Varje hel- och halvtimme går det ett ångtåg mellan Östersunds station och Jamtli station.
  Ta dig dit: Till Östersund reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Gävle, Bollnäs och Åre och byter sedan till Ångtåget alternativt buss 2 till Jamtli.

 5. Taxinge slotts julmarknad, Nykvarn
  Öppettider: Årets julmarknad är 15-18 november samt 22-25 november.
  Julmys: I mitten av november slår Taxinge slott upp portarna för årets julmarknad. Botanisera bland produkter handtillverkade av 130 av landets främsta hantverkare. Här hittar du förutom hantverk allt annat som hör julen till, hemystad ost, skinka, bröd, sill och lax. Provsmakning är inte bara tillåten utan ett måste.
  Att göra: Det blir ponnyridning för de minsta och av en händelse finns här också ett av Sveriges största och mest berömda kakbord, avlägg ett besök där innan du styr kosan hemåt. Det är ingen slump att Taxinge Slott går under namnet ”kakslottet”.
  Ta dig dit: Till Nykvarn C reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Eskilstuna. Arboga, Örebro och Hallsberg. I Nykvarn byter man sedan till buss 780.

 6. Smålandsjul på Huseby, Alvesta
  Öppettider: Smålandsjul på Huseby håller öppet nio dagar, 10-18 november.
  Julmys: På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Varje år vallfärdar 33 000 besökare till Växjö för att gå på julmässan. Förutom hantverk kan du provsmaka julens godaste delikatesser, här finns hembakad ostkaka, hemlagad marsipan, karameller från Mariannelund, julhällbröd, Husebys egen glögg, svagdricka, lagrade ostar från Osthuset, syltar och marmelader och massor av andra specialiteter som Husebys berömda kaneldricka.
  Att göra: Missa inte ponnyridningen på helgerna och polkagristillverkningen, julklappsverkstaden, skattjakten, tipsrundan, tomteorkestern samt slottsvisningen med guide.
  Ta dig dit: Till Växjö reser man direkt med SJ från bland annat Göteborg och Kalmar och byter sedan till buss 123.

 7. Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna
  Öppettider: Öppet mellan 9 december kl. 10.00–17.00
  Julmys: För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 19:e året i rad och här samlas 120 utställare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk.
  Att göra: Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Det blir även fiskdamm för de små.
  Ta dig dit: Till Falun reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Uppsala, Gävle, Örebro, Borlänge och Mjölby.

 8. Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka
  Öppettider: ulmarknaden har öppet fredag till söndag under tre helger mellan 16-18 november, 23-25 november och 29 november till 2 december.
  Julmys: Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, luciatåg, julmusik och en sprakande eldshow är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor.
  Att göra: När du ändå har vägarna förbi kan du passa på att följa med på en visning av utställningen ”Downton – I nöd och lust” som ger nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.
  Ta dig dit: Till Tjolöholm reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Malmö, Karlstad, Kalmar, Västerås och Luleå till Göteborg C och byter till pendeltåg till Kungsbacka C. I Kungsbacka byter man sedan till buss 732.

 9. Kosta julmarknad mellan Växjö och Nybro
  Öppettider: Marknaden har varierande öppettider mellan 10 november och 30 december.
  Julmys: Drömmer man om en vit jul är det till Kosta julmarknad man ska bege sig. Här tar man teknik från filmens värld för att skapa den ultimata julkänslan. Bland bodarna hittar ni hantverk från glashyttan i Kosta, handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik. Bland maten finns både klassiker från julbordet som specialkorvar, julskinka och rökt fisk, men också specialiteter som exempelvis ostron eller renkött från Norrland.
  Att göra: Förutom snö ingår inträdet till Kosta Glasbruk, Kosta Boda Art Gallery, hästskjuts, ansiktsmålning och tomteluvor till barnen.
  Ta dig dit: Till Kosta reser man direkt med SJ från bland annat Kalmar och Göteborg till Lessebo och byter sedan till buss 218.

 10. Julmarknad i Sigtuna stad
  Öppettider: Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna och har öppet mellan kl. 11.00–16.00 på söndagar mellan 25 november och 16 december.
  Julmys: I över 50 år har Sigtunas julmarknad lockat besökare från när och fjärran. Förutom torghandel med klassiska julvaror finns tomten på plats för att ta emot barnens önskelistor. Det blir även julmusik, Luciatåg och dans kring granen. Nytt för i år är den ”Unga Julmarknaden” där UF-företag och skolklasser från regionen säljer allt från hembakta kakor till egendesignade t-shirts. Unga Julmarknaden hittar du på Stora Nygatan mellan Sigtuna Stads hotell och Sigtuna Museum.
  Ta dig dit: Till Sigtuna reser man direkt med SJ från bland annat Uppsala och Stockholm till Märsta C eller Arlanda C och byter sedan till buss 570, 575 eller 583 mot Sigtuna/Märsta.

 11. Julmarknad på Örenäs Slott utanför Helsingborg
  Öppettider: Den 17 och 18 november slår portarna upp för julmarknaden på Örenäs Slott.
  Julmys: Här trängs ett 60-tal utställare med allt från delikatesser, godis och choklad till konst av olika slag, handarbete samt inredning.
  Att göra: Har man barn är det här en riktig hit, här kan man få ansiktsmålning, göra julgranspynt, göra pepparkaksdekorationer och träffa tomten förstås. Pelle Svanslös dyker upp i en teaterföreställning med jultema. För vuxna finns en slottsrelax med prova-på-massage och en tipsrunda med fina priser.
  Ta dig dit: Till Örenäs slott reser man direkt med SJ från bland annat Malmö och Göteborg till Helsingborg och byter sedan till buss alternativt tåg till Glumslöv.

Källa: SJ

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Jul

Skansen

Liseberg

SJ