Här är Sveriges bästa campingar

RESA

Nio svenska campingar har fem stjärnor

1 av 3

Sugen på campingsemester i sommar?

Lyxa till det med en femstjärnig upplevelse på en av Sveriges toppcampingar.

– Det ger en bra bild av campingen, säger Eva Werkelin på Kenibyn resort som stoltserar med fem stjärnor från SCR.

Förra året var rekordår för Sveriges campingar med sex miljoner gästnätter i juli månad. Det är högsta siffran någonsin för den perioden, och en ökning med 5,5 procent mot året innan. Totalt hade branschen 14,4 miljoner gästnätter ärknat på hela förra året, visar siffror från Tillväxtverket och Statistiska centralbyrån.

– Camping är ryggraden i svensk turism, särskilt under sommaren. Under maj till september står svenska campingplatser för nästan allt kommersiellt boende, och vi ser tydligt att campingtrenden håller i sig, säger Lars Isacson, vd SCR, Sveriges Camping och Stugföretagares Riksorganisation.

Nu laddar campingarna för ännu en rekordsommar.

Lätt att hitta rätt camping

För att göra det lättare för nya gäster att hitta rätt camping har Sveriges Camping– och Stugföretagares Riksorganisation, SCR, ett system med stjärnor.

De större, mer utrustade campingarna, har i allmänhet fler stjärnor än de mindre och enklare campingarna.

Max antal stjärnor är fem, och i dagsläget finns nio svenska campingar som innehar de åtråvärda fem stjärnorna. En av dessa är Kneipbyn Resort i Visby på Gotland.

– Eftersom man blir klassad varje år så är det en trygghet för kunden. Har man fem stjärnor så följer man de riktlinjer som man ska. Det är ju olika i olika länder vad stjärnorna står för, men det sätter i alla fall någon nivå så att man vet,  säger Eva Werkelin som är vd för Kneipbyn.

– Tillsammans med det system med staplar som SCR har (finns på camping.se, reds.anm.), se kan man få man en bra bild av campingen. På så sätt kan man kan få det man eftersöker. Är du en viss kategori människa så är du kanske intresserad av mycket aktiviteter, medan andra vill ha mer barnvänligt eller något annat. – Vi har våra fem stjärnor för att vi är sådan komplett anläggning, det finns alla bekvämligheter man kan tänka sig och vi hänger med i utvecklingen och håller den höga standarden som man efterfrågar idag.

Vad gör en camping bra?

– Framförallt att det är rent och snyggt. Det är också viktigt att det finns tillräckligt med sanitetsanläggningar så att det räcker. Och så att det hittas på lite nytt och inovativt med färg, form och blommor. En gammal camping behöver inte vara dålig, det viktiga är att det hålls efter. Sedan är det förstås viktigt att kunden ska trivas och att personalen är trevlig. 

Lidköpings kronocamping i Västergötland har även de fem stjärnor. Här menar delägaren Pernilla Söderström att hygienen är något av det viktigaste.

– Vi jobbar otroligt mycket med hygienen och att det ska vara rent och prydligt. Om man lyssnar av gäster som kommer, så är det något av det viktigaste hur servicehusen ser ut. vi är inte intresserad av fyra stjärnor utan för oss är det självklart att vi ska ha fem, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM