På kryss med Musse Pigg – eller Anita Ekberg

Av: 

Johan Söderlund

Kryssningar

Kändisar nya knepet för att locka oss till sjöss

ten på lyxfartyget Disney Magic som besökte Frihamnen i Stockholm. De är bara ett av flera skepp som vill ha nya resenärer till havs.
ten på lyxfartyget Disney Magic som besökte Frihamnen i Stockholm. De är bara ett av flera skepp som vill ha nya resenärer till havs.

Intresset för lyxkryssningar är rekordstort i Sverige.

Nu slåss rederierna om vår gunst – med allt från Disneyfigurer till filmstjärnor.

Anita Ekberg bjuder på snittar på lyxkryssaren Costa Atlantic.

Musse Pigg har sträckt ut sig i en solstol på övre däck. Han ser frusen ut trots sitt stelnade jätteleende. Normalt brukar Kapten Musse kryssa på varma breddgrader – i Karibien.

Men nu befinner sig hans båt Disney Magic i Frihamnen i Stockholm.

– Det är lite kallt här, säger Kapten John som får föra Musses talan.

Samtidigt i en annan del av huvudstaden, vid Stadsgårdskajen, ligger italienska lyxkryssaren Costa Atlantica.

Svenskar sugna på havet

Ombord finns vår svenska klassikerbimbo Anita Ekberg. Hon bjuder på champagne och snittar och visar upp fartygets La Dolce Vita-koncept.

Budskapet är glasklart. Kryssa med oss så får du glamour och njutning – det ljuva livet.

Det är ingen slump att rederierna siktar på oss svenskar just nu. Lyxkryssandet har ökat med 41 procent i Skandinavien senaste året enligt en undersökning från European Cruise Council, ECC. Och nästan varannan svensk, 45 procent, är sugen på en kryss i Karibien eller Medelhavet enligt en undersökning fån rederiet MSC. Alla vill ha en del av kakan och det är med kändisar vi ska lockas till havs.

Utser gudmor till fartygen

Rederiet MSC tävlar med Costa Cruises om vem som har mest italiensk stjärnglans. Man har utsett skådespelerskan Sofia Loren till gudmor till åtta av sina elva fartyg.

– Sofia Loren är en ikon – den sista riktiga divan inom Italiensk film, säger rederiet.

Även rederiet Royal Caribbean, mest känt för sitt jättefartyg Oasis of the Seas, ger varje ny lyxkryssare en gudmor som döper fartyget. Sångerskan Gloria Estefan och isprinsessan Michelle Kwan är ett par av stjärnorna som marknadsför drömmen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar