Saker att göra i Prag – så maxar du resan

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Tjeckien

Här är bästa tipsen till romantikernas huvudstad

1 av 5 | Foto: Anna Flemmert
Karlsbron.

Billig shopping, romantisk natur och världens godaste öl gör Prag till ett av svenskarnas mest älskade resmål.

Här är bästa tipsen till staden.

Romantiken ligger i luften vart du än går i Prag, men det finns somliga platser som kärleksparet bara inte får missa.

Med sina lummiga träd, fågelkvitter och en vidunderlig utsikt över floden Moldau är Letna-parken Prags gröna lunga.

Här över broarna hugger förälskade par in på sin medhavda picknickkorg och njuter av den avslappnade atmosfären i eftermiddagssolen.

Bakom den hetsiga Holesovice-marknaden breder den fridfulla oasen Stromovka ut sig med lusthus, fontäner och avskilda promenadstråk.

Småfåglar kråmar sig lojt vid den lilla dammen och tystnaden är ofta total, speciellt på vardagar. När solen går ned bakom bergen och lamporna tänds över staden finns det ingen bättre plats att vara på än Karlsbron.

Att besöka bron på natten är en helt annorlunda upplevelse jämfört med på dagen. När de stora turistmassorna drar sig tillbaka lägger sig lugnet över det spegelblanka vattnet. Aldrig har Prag varit vackrare.

3 x sevärda klassiker

Slottet: Enastående arkitektur och fantastisk utsikt. På vägen ned är det trevligt att dricka en öl på någon av krogarna.

Karlsbron: Här samlas turister, konstnärer och gatumusikanter för att njuta av Prag-atmosfären. Extra härligt vid solnedgången.

Lilla Eiffel-tornet: Minikopia av Paris landmärke, högt uppe på bergstoppen Petrin Hill. Här finns även små trädgårdar och barer. Trevligt att åka bergbanan upp.

Glaset fullt för bara en tia

Prag är inte bara Europas mest romantiska huvudstad utan också ett paradis för den som älskar öl. Charmiga barer trängs längs den glittrande floden och berömda mikrobryggerier serverar färsk pilsner på löpande band. Ett stop kostar sällan mer än en tia och det finns fler än 400 olika sorter att välja mellan.

När solen går ned bakom Pragborgens mäktiga torn vaknar gatorna till liv. Doften av nylagad mat lägger sig över kullerstenarna och uteserveringarna fylls av människor som njuter av höstluften under filtar och värmelampor.

Bästa utgångspunkten för en pubrunda är den bohemiska och bartäta stadsdelen Zizkov, dit få turister hittar. Ljudet av klirrande glas, skratt och skålande tjecker ekar mellan väggarna och priserna är lägre än vid turiststråken. Börja längs gatan Borivojova.

I Gamla stan finns historien i varenda gatsten och många barer är vackert inhysta i pittoreska byggnader. De bästa pubarna ligger ofta halvt dolda längs små bakgator, så var inte rädd för att vika av från huvudstråken.

Prova gärna nya inhemska ölsorter, som ljusa Krystof eller populära Milana Rambouska. Misströsta inte om upp till halva glaset består av skum, det vittnar bara om att ölet är färskt och servitören duktig.

3 x pub-favoriter

Pivovarsky Dum: Ett av Prags mest älskade mikrobryggerier, som erbjuder högkvalitativ pilsner och god knödel. Är ofta fullt, så kom tidigt. Adress: Lipova 15.

Prvni Pivni Tramway: Rökigt, trångt och avsides, men Pragbornas ohotade favoritpub. Få turister har vägarna förbi. Adress: Na Chodovci 1a Prague 4.

U Pinkasu: Vacker ölhall från 1800-talet, lika populär bland de som här som turister. Första stället i Prag som serverade Pilsner Urquel. Har även ett fantastiskt kök. Adress: Jungmannovo namesti 16.

Gör superklipp i vintageshopen

Du får förvånansvärt mycket för pengarna i Prag, som är en av Europas billigaste huvudstäder. Men det gäller att leta på rätt ställen. Fastna inte längs shoppingstråket Gyllene korset, vars köpcentrum och modejättar har samma innehåll och priser som i de flesta andra storstäder. Rikta i stället blicken mot kvarteren mellan Narodni och Karlsbron, där du kan göra riktiga fynd i secondhandaffärer och familjeägda butiker.

Varje dag radas hundratals stånd upp på Prags största marknad, Holesovice, som fått smeknamnet Chinese market eftersom många försäljare och varor har rötter i Kina.

Utbudet av kläder, väskor och prylar är stort och priserna låga. Glöm inte att pruta!

Den som vill shoppa lyxvaror trivs förmodligen bäst på Pragsocietetens favoritgata, Parizska, som börjar vid torget i Gamla stan. Här kan du gå loss bland märkesvaror från bland annat Jimmy Choo, Prada och Gucci.

3 x måste-affärer

Retro: Hipp liten vintagebutik som säljer fantastiska kläder och accessoarer. Adress: Perlova 4.

Botas Concept Store: Nyöppnad affär som säljer färgglada sneakers från tjeckiska märket Botas. Ligger på en liten bakgata bara fem minuter från Gyllene korset. Adress: Konviktska 30.

Palladium: Enormt köpcentrum med många internationella modekedjor, men även små trevliga delikatessbutiker och ett mysigt restaurangtorg högst upp. Adress: Namesti Republiky 1.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda hem guiden

Ladda ner din resguide till Prag här!

Anna Flemmert/text&foto

Publicerad:

MER OM RESA