Peking har världens vackraste flygplats

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ap

Majestätisk, formad som en lång drake med en golvyta på närmare en miljon kvadratmeter. På det rullar och bär omkring 50 miljoner människor om året sina resväskor.

Beijing International Airport med Terminal 3 är världens vackraste flygplats.

Asiens flygplatser tar många placeringar på listan över de finaste på jorden. I länder som Kina och Sydkorea och på flera ställen i världsdelen finns flygplatser och terminaler som visar på välstånd och teknisk överlägsenhet.

Färgkodat

Den vackraste av dem alla är den Terminal 3 på den internationella flygplatsen i Peking, korad av resemagasinet Travel + Leisure. Terminal 3 är tre kilometer lång och öppnade inför sommar-OS 2008.

Det är en av de största byggnaderna i världen. Arkitekterna färgkodade taket som är ett komplicerat nät som filtrerar solljuset som silar in i rött och gult.

Futuristisk arkitektur

Finn Eero Saarinens landmärke TWA terminal på John F. Kennedy finns också med i toppen på de fagraste flygplatserna. Arkitekturen är futuristisk och Saarinen ville att byggnaden skulle uttrycka spänningen av flygresor.

I Europa får terminal 4 på Madrids flygplats Barajas högsta betyg. Taket är av bambu och terminal 4 har nio våningar både ovan och under jord.

De snyggast designade flygplatserna är inte bara för syns skull, de ger också ökad funktionalitet. "Det finns ett behov av läsbarhet på själva utformningen och ett linjärt flöde, säger ingenjör Regine Weston, en flygplatsexpert för Arup, till resemagasinet.

Publicerad: