Världens tio äckligaste maträtter

Av: 

Amanda Elander

Friterade gräshoppor - mums!
Friterade gräshoppor - mums!

Resa

Kittla smaklökarna med något gott och näringsrikt nästa gång du är ute och reser.

Vad sägs om scorpion-snacks, kryddstark testikel eller en lång larv?

Här är världens 10 äckligaste maträtter.

Sjögurka Sjögurka är populärt i Kina då det anses ha en potenshöjande effekt – efterfrågan på sjögurkan är därför enorm och kinesiska vatten är så gott som tömda på sjögurkan.

Det är bokförlaget Lonley planet som i sin nya bok Det extrema köket listar 50 maträtter som får det att vända sig i magen.

Krälande, hoppande, slemmiga, blodiga, taggiga, kletiga och håriga kryp är läckerbitar på middagsbord världen runt.

Här är de 10 värsta "maträtterna" i världen:

LARVER

Föreställ dig att bita i en vattenballong, som plötsligt spricker och innehållet, som smakar ägg, sakta droppar ner för hakan. Så känns det att ta en tugga av de upp till sju centimeter långa och knubbiga larverna som Australiens ursprungsbefolkning smaskat på i tusentals år.

Du hittar dem i centrala Australien vid i witchettybuskens rötter eller på gummiträd.

TESTIKEL

Förbered en Afghansk delikatess. Plocka fram grillspetten och trä på ett par tupp-testiklar - färdiga att brassa. Eller gör på kinesiskt vis och koka dem i en het gryta.

Du kan också välja att skiva testikeln, skala bort membranet. Sautera och tillsätt citron och den syrliga kryddan sumak för ett mjukt och poröst resultat.

Ätbara testiklar finns i alla storlekar, bland de vanliga är tjurtestikel, även kallad Rocky Mountain-ostron.

STINGROCKA

Denna är förutom en släkting till hajen, en middag i Malaysia och Singapore. Stingrockans fenor är matiga, islänningarna gillar dem ruttna och jästa, medan malajerna och folk i Singapore helst kryddar dem starka.

Stingrockans kött sägs smaka som en blandning av fisk och hummer.

SJÖGURKA

En gurka består av cirka 96 procent vatten. Men en sjögurka är någonting annat. Den korvformade filuren i och för sig omges av vatten men den är slemmig och tillagas på annat vis. I alla fall i Kina. Du hittar den på de flesta fiskrestauranger och på marknader finns de i torkad form. Den används också i läkemedel.

För att få till den på bästa kinesiska vis bör du lägga de torkade sjögurkorna i vatten i tolv timmar. bräsera dem därefter i två timmar och servera med grönsaker. Kanske en gurkbit.

Smaken i sig är ganska intetsägande även om den är slemmig, så bry dig inte om att äta den med pinnar.

SKORPION

Sugen på något knaprigt och nyttigt till fredagsmyset? En påse skorpioner. De påminner åtminstone om varandra, med spröd utsida och ljus och luftig insida som bildats vid tillagning. De innehåller också rikligt med protein.

I Peking kan du få dem på grillspett och i Thailand är de friterade eller indränkta i whisky.

GRISHUVUD

Glöm anka. Grishuvud är det nya. Kinas krogar frestar med grisöron, ögon och bitar av kind.

MARSVIN

I svealand har vi kanske svårt att se den som något annat än ett ulligt och gulligt husdjur. Men i Peru är det inte ovanligt att köpa hem ett par marsvin och laga dem till middagsmat. De sägs smaka som kanin med krispigt skinn.

GRÄSHOPPA

Känner du för att förhöja taco-middagen ett snäpp? Gör som i Mexiko, addera lite gräshoppa. De är också goda till en kall öl. Och kryddorna - lime, salt och chili efter behag. Då blir de krispiga och har en jordig smak.

BLÅSFISK

Det här är inget du ska prova att laga själv. Överlåt grovjobbet till en mästerkock. Blåsfisken har gift som räcker till att döda 30 människor. De giftiga delarna måste tas bort innan det ska ätas i tunnt skivade bitar. Smaksensation? Knappast.

SALIV-DRYCK

Chicha är en traditionell söt dryck som härstammar från Inkariket. Den är gjord av majs, kassava eller annan frukt. Låter inte så farligt va? Men vänta. Frukten måste passeras först. Och det görs av människor. När man mosat frukten i munnen spottar man ut och späder med lite extra saliv.

Ett annat recept är att koka ingredienserna och sedan låta dem jäsa därefter ska drycken kylas.

Vevradio md088plus med 2000mAh inbyggt batteri

criseq

Vevradio md088plus med 2000mAh inbyggt batteri

429,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Publisert: