Bli en vodkakännare i Moskva

Av: 

Nina Hampusson

Resa | Ryssland

På Vodka bar finns 20 sorter från världens alla hörn

Var ska man dricka vodka om inte i Moskva?

På Vodka Bar finns 20 sorters vodka från världens alla hörn.

Dessutom finns 90 sorter i klubbens eget museum.

Skillnaden på dyr och billig vodka känner du först när du vaknar dagen efter, säger Dimitrij Safonov, bartender på Vodka Bar.

Med stadig hand fyller han två rejäla, iskalla snapsglas och toppar dem med var sin citronskiva.

- Har du ont i huvudet nästa morgon vet du att du har druckit billig sprit, säger han med eftertryck.

Vodka Bar ligger i närheten av den berömda Gorkijparken och inredningen andas Sovjetnostalgi. På väggarna finns mosaiker inspirerade av konsten på Moskvas tunnelbanestationer, teet serveras i glas med metallhandtag, och till och med servetterna är ekonomiskt klippta i små trianglar på ”sovjetiskt” vis.

- Vi har massor av vodka: ryska Veda, Sju samurajer och Kristall, svenska Absolut, till och med en svart vodka från England, rabblar Mitja som Dimitrij kallas.

Det ena glaset på baren har han fyllt med Beluga - det senaste inom rysk lyx. De osannolikt rika gillar att pimpla vodkan som tar sex månader att framställa och kostar 95 kronor för fem centiliter.

Beluga produceras i begränsad upplaga och är väldigt populär på hemmamarknaden.

- Äkta rysk vodka, extra premium, säger Mitja och nickar.

Jag smakar. Det smakar sprit. Väldigt ren och bra sprit förvisso. Det andra glaset kostar 27 kronor och innehåller också äkta rysk vodka, men av märket Zeljonaja marka. Även det är väldigt populärt - men hos ungdomar och ”vanligt folk”.

Gubbarna på gatan köper ännu billigare varianter.

Skillnaden mellan lyxiga Beluga och vanliga Zeljonaja är obefintlig. Jag skulle aldrig kunna peka ut dem i ett blindtest, även om Belugan har en något rundare smak.

För bara ett år sedan kunde Mitja servera över 90 sorters vodka till kunderna som trängdes vid bardisken, men juli 2006 var ett svart blad i det spritälskande Rysslands kalender.

- Ingen tror mig när jag säger det, men vi hade en vodkakris - i Ryssland!

Importreglerna ändrades och det blev svårare att få tillstånd för utländsk vodka. Dessutom förbjöds billiga svartproducerade vodkavarianter i butikerna. Men baren fortsätter att dra folk.

- Folk dricker mycket vodka, helt enkelt. På en kväll säljer vi ungefär 27 liter, säger Mitja.

Vilken är då proffsets personliga favorit, undrar jag, medan kvällens sista gäster släntrar ut genom dörren. Mitja viftar bort min fråga.

- Jag? Jag dricker bara whisky.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Ryssland