VM-spurt i nya Åre

RESA

Men byggboomen har förvandlat den lilla byn till ”Stureplan i fjällen”

1 av 2
Superliften VM8:an: Är både en kabinbana och en sittlift med plats för åtta.

ÅRE. Åre har satsat flera hundra miljoner inför Alpina VM. Överallt byggs och putsas det.

Och visst har det blivit flott.

Men känslan är mer Stureplan än mysig fjällby.

Inför Alpina VM är Åre hetare än någonsin. Hetast är Olympiaområdet. Här hålls tävlingarna när VM börjar om nio dagar.

Vi står högst upp i Gästrappet och ser ut över den breda, välpistade backen. Här kommer Anja och de andra fräsa förbi i damernas storslalom. Till vänster i en nybyggd pist kommer damernas störtlopp att gå, medan herrarna håller till i Störtloppet till höger.

Båda pisterna är stängda.

– Tävlingsbackarna är inte klara än. Vi håller på att pista ut dem och kolla snödjupet, säger snöläggaren Markus Bergqvist.

”Vi jobbar treskift”

Överallt i backarna ser man hans kolleger jobba med skyddsnät, snökanoner och snödjup. En pistmaskin mullrar uppför den branta sluttningen.

–?Vi jobbar treskift för att få klart backarna, säger Markus Bergqvist, som är övertygad om att backarna blir superbra till VM.

En bit ned i backen går alla tävlingspisterna ihop inför slutspurten. Här kommer störtloppsåkare susande i drygt 100 km i timmen, över den ordentligt breddade via-dukten och in mot målområdet där läktarna står uppbyggda.

–?Det är jättefina backar. Och nu är snön bra också, säger Emma Renström, 24, som går Svenska Skidlärarutbildningen i Åre.

Skulle du våga åka störtlopp rakt ned?

– Hade jag haft en massa jädrar anamma, så visst, men farträdslan sätter stopp.

Bredvid målområdet har den gamla Olympialiften bytts ut mot splitternya VM8:an, en sittlift där var femte korg är en kabin.

– I?dag spelar det inte så stor roll vilket man väljer, men när det är dåligt väder är kabinen bra, säger Karl Lindow, 22, från Östersund.

Det är inte bara i backen man VM-fixar. På torget står ett virrvarr av byggbaracker, maskiner och material kring nya Torghuset. I god tid före VM ska huset öppna med sju affärer, en restaurang och sju lägenheter.

Rekordsnabba byggen

Och det är inte fråga om den gamla typen av fjällägenheter med många rum och våningssängar. Här är det öppna planlösningar med mycket trä som gäller. Topplägenheten med balkong ut mot torget kostar 14?000 kronor att hyra i en vecka.

Huset har byggts rekordsnabbt, precis som många andra byggnader i Åre. I höstas invigde man nya stationshuset – med affärer, turistbyrå och mataffär – och lite varstans i byn bygger man bostäder.

För snabbt tycker vissa.

– Den genuina bykänslan – vad händer med den? Det blir lite en fortsättning på Stockholm, säger Tobias Lundberg, 23, från Östersund.

I framtiden blir det förmodligen ännu mindre bykänsla. Åre har visionen att från 2001 till 2011 öka antalet gäster med 50 procent.

”Stockholmspriser”

Även priserna skjuter i höjden.

Några ungdomar letar efter ett matställe.

–?300 kronor för lunch är för mycket, säger en av dem utanför en restaurang vid torget.

Men utanför hamburgerkedjan Max som annonserar lunch för 50 kronor ringlar en lång kö.

Guide/ Åre under VM

1 av 3
Peter Borggren, Fredrik Broman och Christine Rydh

3 röster om nya Åre

NYTT I BACKEN

VM-fakta

1 av 3

NYTT I BYN

Byn

Bo Svernström, foto Börje Thuresson

ARTIKELN HANDLAR OM