Asien superhett i höst också

RESA

Thailand fortsatt populärast - men grannländerna knappar in

1 av 4 | Foto: Thailand - fortfarande populäraste resmålet i Asien.

När sommaren hemma varit regnig eller kall flyr svenskarna - till Asien. Sju av tio resor till Thailand under hösten och vintern är redan sålda. Och nu ökar också intresset starkt för grannländer som Malaysia och Vietnam.

Thailandsboomen fortsätter. Men den smittar också av sig på grannländerna. Enligt prisjämförelseföretaget Reseguiden.se är Thailand fortfarande det populäraste resmålet i Asien och har så vairit en längre tid. Men nu börjar också grannländerna locka svenska turister.

- Fortfarande går nästan sju av tio bokade asienresor till Thailand. Däremot ser vi att sökningar på resor till länder som Malaysia, Indien och Vietnam har ökat kraftigt - bortåt 25-30 procent jämfört med förra hösten, säger Antony Blom, konsumentansvarig på reseguiden.

Och visst åker svenskarna till Asien som aldrig förr. Närmare 300 000 svenskar besöker Thailand årligen. Resejätten Fritidsresor står för hälften av resorna. Bolaget ser fram emot en fullbokad höst. Jämfört med förra året har resorna till solen ökat med 30 %.

- Det är helt enormt. Vi har satt in 6000 nya platser till solen. Ändå kan det vara svårt att hitta en resa. Men Asien är så oerhört populärt, säger informationsdirektören Lottie Knutson.

Fullträff även för grannländerna

Thailands popularitet ser ut att bli en fullträff även för grannländerna. Enligt Marie Johansson, marknadschef på Ticket, beror det på närheten till den stora turistmagneten.

- När Thailandsresorna börjar ta slut väljer många ett annat land i närheten, tror Johansson. Nu när det dessutom finns direktcharter till Vietnam, Kambodja och Malaysia ökar tillgängligheten. Lägg också till dem som redan varit i Thailand som nu söker något nytt, säger Marie Johansson.

Även Indien lockar fler svenska besökare än tidigare. Reseguiden.se ser en 25-procentiig ökning av sökningar på nätet med förra hösten. Däremot verkar Bali i Indonesien inte ha lyckats hämta sig ännu efter bombdåden 2002. För närvarande går det inte heller någon direktcharter till Bali från Sverige.