Läs chattet om vinterns resor

RESA

Peter Johnson på Alpresor svarade på läsarnas frågor

Foto: Peter Johnson, vd för Alpresor.

Moderator säger: Nu börjar chattet med Alpresors Peter Johnson

Peter Johnson säger: Hej! Nu är jag redo att svara på era frågor.

Lars säger: Vilken ort i Alperna är mest prisvärd?

Peter Johnson säger: En av de mest prisvärda och pouläraste orterna är Badgastein. Mycket bra skidåkning, trevligt nöjesliv.

Filip säger: Hej Peter

Har slovenien bra skidorter?

säger: Hej Peter. Planerer att åka till Sölden i Österrike för bra skidåkning och undrar vilken period som du rekommenderar om man vill ha sol och inte för kallt.

Peter Johnson säger: Hej Filip! Vi jobbar inte alls med Slovenien, eftersom vi har en snögaranti på alla resor och Slovenien ligger relativt lågt. Fjälltopparna ligger lika lågt som byarnas kyrkor.

Peter Johnson säger: Vi har inte Sölden heller, men generellt är Mars en fantastisk månad om man vill ha garanterad sol. Temperaturen kan variera, men ligger ofta på ett par minusgrader och ganska stark sol.

sarah säger: Hejsan! Vi är ett gäng tjejer på 17 - 18 år som ska åka till Val thorens vecka 9. Hur är val thorens gämfört med st Anton? Mycket party? Bra backar? Allt, Allt ,Allt!

Peter Johnson säger: Det är två helt skilda typer av byar. St Anton är en liten stad, mend mängder av partyställen. Val Thorens är enbart uppbyggd för skidåkningen, en lite "fulare" by, men jag tror nog att ni hittar bra hålligång där med. Och skidåkningen är fantastisk.

Vilken researr har skidresor med flyg till Tjeckien? frågar Annette Nilsson i Malmö säger:

Peter Johnson säger: Såvitt jag vet - ingen.

Hej Peter! Om man vill fira Jul i Alperna Har du förslag på snösäker ort och ett bra boende. Vi är 8 personer i ålder 4-67 år. säger: Hej Hej Peter! Om man vill fira Jul i Alperna Har du förslag på snösäker ort och ett bra boende. Vi är 8 personer i ålder 4-67 år.

Peter Johnson säger: Åter - jag vill rekommendera Badgastein. Det är fantastiskt. Jag har själv firat jul där de senaste tre åren. Vill man bo riktigt bra ska man välja hotell Salzburger Hof, men även trestjärniga hotell Gisela är bra.

säger: Hej! Jag ska iväg på en jordenrunt resa i januari, men vill gärna åka lite skidor innan dess! Något speciellt du kan rekommendera? MVH Johan

Peter Johnson säger: Det finns många trevliga orter, men varför inte prova nyheten Champoluc i Italien. Mycket trevlig ort med fantastisk skidåkning.

DFG säger: Hur står sig Sveriges bästa alpina resmål, Åre, i konkurrens med Alperna?

Peter Johnson säger: Åre är givetvis bra, men man kan aldrig förändra belägenheten. Åre ligger ju långt norrut, medan Alperna ligger i mellersta Europa, med därmed bättre väder och mer solsäkert. Topparna är högre och har därmed längre backar med större fallhöjder.

Philip säger: Hej peter jag och mina 2 kompisar hade tänkt åka till sälen vi hade tänkt lindvallen men även väggen i hundfjället undrar då bara är väggen en så stor upplevelse eller det är överskattat kanske ?

Peter Johnson säger: Det var så länge sedan jag åkte Väggen att jag har svårt att uttala mig om det.

Pierre säger: Nämn ett bra och billigt resemål över nyår.

Peter Johnson säger: Österrike generellt är prisvärt. Nyår är dock inte en av de billigaste veckorna, eftersom det är högsäsong. Men återigen Badgastein och Saalbach är bra alternativ. Det beror lite på vad du vill ha, om det är skidåkning eller hålligång du är ute efter.

gronkan säger: Var är det lättast att som 19-åring få jobb i alpländerna?

Peter Johnson säger: Egentligen ska man vara 20, men man kan söka in på en reseledarutbildning, vilket de flesta arrangörer ordnar. Vill man gå vår går man in på www.alpresor.se och klicka på reseledarutbildning, så kan man söka en kurs där.

säger: Hej, ni annonserar om att boka nu, senast 31/10, fr 4995.- inkl specialpaket. När och vart går dessa resor, jättesvårt att hitta det både i katalogen och på nätet

Peter Johnson säger: Det finns avresa till Badgastein med buss, avser avgång 5/1. Vill man ha flyg tillkommer 1300 kr. Det gäller just det priset. Sedan finns det en massa andra avgångar också till ett något hägre pris.

Drutten säger: Tjena vår familj är nybörjare på skior och vill till Alperna med ungarna. Förslag?

Peter Johnson säger: En trevlig ort är till exempel Flachau i Österrike. Där bor man direkt vid pisten och det finns både blå och röda backar.

matty säger: Vart ska jag åka med min 10-åring, som klarar röda backar hyfsat bra? Själv är jag väl medelgod skidåkare. Vi vill ha lite äventyr och skulle gärna testa alperna, varken för svårt eller för lätt...

Peter Johnson säger: Jag får säga Badgastein igen. Det är perfekt, inte minst för att där finns skandinavisktalande skidinstruktörer. Courtmayeur i Italien är en annan trevlig ort, med blandad skidåkning och en trevlig by.

Nina säger: Hej! Ska vara ledig andra veckan i januari och tänkte mig till franska Alperna - vilken ort skulle du rekommendera? Bör jag oroa mig för kyla?

Peter Johnson säger: Kylan behöver du inte oroa dig för, det är oftast inte speciellt kallt i januari. Vill du åka till Frankrike är Chamonix trevligt, men vill även gärna rekommendera några italienska orter i närområdet, till exempel Cervinia, Champoluc eller Courtmayeur.

poppe säger: hej peter kör inte ni resor till st anton?

Peter Johnson säger: Nej, vi väljer att flyga till Salzburg och koncentrerar oss på den delen av Österrike.

Kärran säger: Hej Alpresor Är sugen på Andorra - har ni resor dit?

Peter Johnson säger: Nej, men vi har Sierra Nevada, som ligger i området. Det är en spektakulär skidort med massor av sol och bra skidåkning. Europas mest solsäkra skidort.

Åresugen säger: Tjingeling. Åre lockar som attan men det är så dyrt har jag hört. Vad kostar en sporlovsvecka med ungarna?

Peter Johnson säger: Jag kan tyvärr inte svara på det, eftersom vi inte erbjuder Åre. Jag vågar mig inte på en gissning - men däremot finns det ganska stora barnrabatter om man väljer att åka till Alperna.

Christer säger: Har åkt mycket i Europa men vill utanför världsdelen. Vad har ni att säga om resor till USA?

Peter Johnson säger: Aspen i USA är en av världens bästa skidorter. Det beror på att snön är torrare och mera lättåkt än i alperna och i Sverige. Dessutom har de mycket hög standard på liftar, pister och hotell.

DFG säger: Varför har Ni inga resor till svenska och norska fjällen, eller har Ni det??

Peter Johnson säger: Som namnet säger, STS Alpresor, så har vi valt att rikta in oss på alperna. Vi har 35 000 resenärer som åker med oss varje år.

Johan säger: När och var ska man vara mest orolig för laviner?

Peter Johnson säger: Det går inte att svara på. Man ska alltid följa de instruktioner som kommer upp på skidorterna. Man ska alltid hålla sig i pisten, för den ska vara säkrad av de som arbetar där. Det går aldrig att säga när och var det är farligt. Håll dig i pisten!

Nina säger: Hej Peter. Har hört att man kan bada i havet och åka skidor på samma dag på franska sydkusten. Låter härligt! Vart ska man åka då?

Peter Johnson säger: Det finns ett antal skidorter i Sydfrankrike, men vi har inga resor dit så jag kan inte svara på det. Däremot vet jag att man kan göra det i Sierra Nevada i Spanien - det tar en timme mellan skidorten och Medelhavet.

Jan-Åke säger: Hej Peter. Vart skulle du skicka en singelkille en vecka med en budget på 15 000 kr?

Peter Johnson säger: Jag säger igen: åk till Badgastein. Bo på designhotellet Post. Där finns ett stort nöjesliv, mycket bra skidåkning och spamöjligheter om man känner för det. Dit åker många skandinaver, vilket kan vara en fördel.

Charlotta säger: Och vad har du för favoritställe i Alperna, Peter?

Peter Johnson säger: Jag har faktiskt flera favoriter. En av dem är, som ni säkert kunnat gissa, Badgastein, på grund av den goda boendekvaliteten och bra skidåkning. Men även orter som Cervinia och Champoluc är personliga favoriter, framför allt på grund av den fantastiska skidåkningen.

Peter Johnson säger: Det var sista frågan för i dag. Tacka alla ni som har ställt frågor! Har ni fler frågor kan ni mejla oss på [email protected] Hoppas vi ses i Alperna i vinter.

Moderator säger: Vi tackar läsarna och Peter Johnson på Alpresor för chattet.

Läs alla chattar i sammandrag