Shopping för alla i myllrande Bangkok

Av: 

Cecilia Lundblad

Resa | Bangkok

Guide till fynden runt Siam Square

Ny digitalkamera, presenter till släkten och ett par häftiga sneakers.

Har du några dagar i BANGKOK inplanerat under semestern i Thailand är chansen stor att du hamnar i shoppingkvarteren runt Siam Square.

Så, ladda kreditkortet och rensa resväskan – här är guiden till Bangkoks bästa shopping.

Okej. Djupt andetag. Nu kör vi!

En shoppingdag i området runt Siam Square i Bangkok är inget man gör lättvindigt. Trafiken är allt som oftast hysterisk, temperaturen nära kokpunkten, folkmyllret smått förlamande och larmet tidvis öronbedövande.

Men jösses vad kul!

Här finns shoppinggallerior stora som en mindre svensk stad, med gigantiska restaurangtorg, eget operahus, bowling-banor eller havsakvarier som får Skansen att framstå som en badbalja. I de luftkonditionerade kolosserna hittar man allt från de enklaste souvenir-ätpinnarna för en femma till lyxiga designerskor för 10 000 kronor paret. Eller varför inte en ny bil?

Runt Siam Square finns allt – och lite till.

Vi kliver av Skytraintåget på stationen National Stadium och styr kosan mot MBK, den stora marknadsliknande gallerian där de flesta turister förr eller senare hamnar i jakt på de perfekta presenterna till släkten.

Men MBK är också stället för den som vill göra fynd. Utanför en glasögonaffär står Tiina Timonen, 25, och Toni Timonen, 29, från Helsingfors och ser nöjda ut.

– MBK är klart bästa shoppingstället. Jag har precis köpt två par glasögon för knappt 1 000 kronor, hemma i Finland skulle de ha kostat tre gånger så mycket, säger Tiina.

Vi tar rulltrappan upp till fjärde våningen och en ljudvägg av plingplongande mobiltelefonsignaler och högljudda tv-spelseffekter slår emot oss. Jag hade tänkt spana efter en ny telefon, men ångrar mig snabbt och åker ner en våning igen.

Det visar sig att vi hamnat rätt, här finns det mesta en turist kan behöva av thaikläder, souvenirer och allsköns krimskrams. Bland de trånga gångarna möter vi Vanessa Brown, 28, från Sydney i Australien.

– Om man vill fynda är det tredje våningen här på MBK som gäller, säger Vanessa.

Hon är på semester i Thailand med pojkvännen Joshua Brown, 29. De ska snart åka hem men ville avsluta resan med lite shopping.

– Vi har även fått tips om nattmarknaden i Patpong, vi får se om vi behöver åka dit efter att vi blir klara här, säger Joshua.

När vi fått nog av MBK letar vi oss bort mot Siam paragon, en relativt nyöppnad jättegalleria som hyser ett stort och påkostat akvarium, komplett med allt från hotfulla hajar till söta Nemofiskar.

I ett gathörn nära Siam Square, mitt bland skyskrapor och shoppinggallerier, ligger ett av Bangkoks mest välbesökta tempel. Elefantguden Erawan tros kunna uppfylla önskningar och bringa lycka och välstånd. Många Bangkokbor stannar varje dag vid den lilla helgedomen på väg till eller från jobbet, offrar rökelser, ett par blomsterkransar eller frukt.

Under ett stort solparasoll sitter en thailändska och säljer röda plastburar med småfåglar i.

– 99 fåglar ska det vara. 99 är ett lyckotal och släpper du ut fåglarna här vid Erawan går dina önskningar i uppfyllelse, säger en thailändsk kille och lämnar över några tummade sedlar i utbyte mot en bur.

Han går bort till statyn över elefant-

guden och skakar försiktigt ut de desorienterade småfåglarna.

Vi tänder några rökelser. Jag skickar en önskan om att de där snygga Converse-skorna jag spanat in ska finnas i min storlek innan vi tar ännu ett djupt andetag och ger oss ut i vimlet igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Bangkok