Sommaren kan bli rekordbra för Sveriges campingar

De som tältar blir lättare avskräckta av dåligt väder, jämfört med människor med husvagn eller husbil.
De som tältar blir lättare avskräckta av dåligt väder, jämfört med människor med husvagn eller husbil.

Att campa i Sverige blir mer och mer populärt för varje år, och 2018 är inget undantag. Tvärtom ser det ut att bli ett rekordår: ”Blir ett alternativ till utlandsresan”.

En regnig och kall vår kanske inte Sveriges campingar känns så lockande, men efter en vår som denna är det många som valt att boka en campingsemester. 90 procent av företagen anslutna till SCR, branschorganisationen för Sveriges camping- och stugföretagare, har ett lika bra eller bättre bokningsläge i jämfört med förra året.

– Majvädret gjorde att många blev sugna på att komma ut och campa, det blir ett alternativ till utlandsresan, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

De senaste tio åren har antalet gästnätter ökat med två miljoner. Och i år ser det ut att bli över 16 miljoner gästnätter totalt.

– Det har varit en positiv utveckling i många år. Det handlar inte om några jättekliv utan en liten stadig ökning. Vi hade en bra start i år och många kom ut tidigare än normalt så mycket pekar mot att det blir ett rekordår i år, säger Peter Jansson.

Enligt SCR:s bokningsenkät har nästan en tredjedel av organisationens medlemmar ett bokningsläge på fem procent högre än förra året, vilket är den högsta siffran som noterats.

– Det finns många orsaker, främst att anläggningarna blir bättre och bättre. Det är en trevlig semesterform, speciellt om det är bra väder.

Peter Jansson mena dock att branschen inte är så väderberoende som många tror. De som tältar avskräcks visserligen av regn och kyla, men många med husvagnar, husbilar eller stugor campar oavsett väder.
Nu vill SCR att Sverige ska bli Europas bästa campingland.

– Det finns ingen definition utan det är gästerna som avgör. Sedan kan vi inte mäta oss med större länder som Frankrike när det kommer till antal gästnätter, även om vi har många i relation till antalet invånare.

Som en effekt av att branschens tillväxt sker många standardhöjningar vid Sveriges campingar, och bland annat så blev antalet femstjärniga campingplatser fjorton i år.

– De har det mesta, butiker, restauranger, pool eller tillgång till badplats, bra receptioner. Det är helheten som är viktig. För de flesta är det också viktigt att toaletter och duschar ska vara snygga, fräscha och väl fungerande, säger Peter Jansson.

Vandra i Sverige
Publisert:

LÄS VIDARE