Ryanair: Piloternas kritik är bara lögner

Av: 

Susanne Wixe

Ryanairs vd Michael O'Leary besökte Stockholm på torsdagen.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/SCANPIX

Resa | Flyg

Ryanairs vd är i Stockholm för att presentera bolagets nya flyglinjer från Sverige i vinter.

Men allt fokus hamnar på den senaste tidens pilotkritik mot bolaget, och det anonyma nätverk som sägs ha bildats för att driva fackliga frågor.

– Alla som vill slösa sina pengar på ett fackförbund får naturligtvis göra det, säger Michael O´Leary. Men Ryanair kommer aldrig att förhandla med dem.

Närmare 30 journalister trängdes för att lyssna på Michael O´Leary på Stockholmsbesök. "Hade det inte varit för alla uttalanden från anonyma piloter hade ni varit fyra personer här i dag. Så tack för uppmärksamheten", raljerade Ryanairs vd.

Foto: SUSANNE WIXE

Det är mer än fullsatt när Ryanairs vd Michael O´Leary kallade till pressträff i Stockholm på torsdagen.

Närmare ett 30-tal journalister vill höra vad han har att säga om den senaste tidens kritik som framförts i olika svenska medier, som piloterna som i Södermanlands Nyheter uttalat sig om att de tvingas flyga gratis och med alltför lite bränsle, och om hur 1500 piloter organiserat sig i ett anonymt fackförbund.

Efterlyser bevis

Michael O´Leary har, naturligtvis, svar på tal:

– Absurt, lögner och helt osant, är hans kommentarer till samtliga pilotanklagelserna. Han bemöter dem sedan punkt för punkt, och efterlyser bevis i någon form.

Dessutom hänvisar han, i vanlig ordning, till de rapporter som IAA (den irländska luftfartsmyndigheten) regelbundet gör och menar att de aldrig hittat något att anmärka på.

Att Ryanair skulle ha något emot om deras piloter är medlemmar i ett fackförbund, viftar han också bort:

– Det är deras fulla rätt enligt den irländska grundlagen, och jag bryr mig verkligen inte om någon vill slösa bort sina pengar på det.

– Men samma grundlag ger oss rätten att inte sluta avtal med facket. Vi har aldrig gjort det, och vi kommer aldrig att göra det, utan vi förhandlar direkt med våra piloter och vår kabinbesättning.

Slår rekord i augusti

Ryanairs vd ifrågasätter också om någon verkligen skulle vilja jobba hos dem om villkoren och arbetsförhållandena var så usla.

– Det är ingen som jobbar gratis hos oss, varför skulle de göra det? Och om det var så förfärligt, skulle de då inte jobba för ett annat flygbolag?

Och hävdar sedan att han har 5000 piloter och 3000 kabinpersonal på en jobb-väntelista.

Och några tvivel om framtiden finns inte. Under augusti månad kommer Ryanair i år att ha flugit fler passagerare än någonsin tidigare (9 miljoner). Och nya destinationer kommer de att fortsätta att lansera.

Michael O´Learys analys om konkurrensläget i Skandinavien är rätt kort och koncis:

– SAS kommer att fortsätta ha stora ekonomiska problem och kämpa med höga kostnader och nedskärningar. Norwegian och Ryanair kommer att fortsätta att expandera.

– Men vi kommer att vinna, för Ryanairs biljettpriset kommer alltid att att vara lägst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg