”Mer än playa, sol och billig sprit”

Av: 

Johan Söderlund

Resa | Spanien

Journalisten Thomas Gustafsson tränger bakom schablonbilden av Spanien i ny bok

Varför har du skrivit en bok om Spaniens historia?

– Inget annat land i Västeuropa har en så spännande och dramatisk historia. I år är det 70 år sedan inbördeskriget tog slut och nu diskuteras det som hände mer öppet.

Vem tror du är intresserad?

– Ja, en miljon svenskar åker ju till Spanien varje år. Det är vårt största turistland. Jag tror att många vill tränga bakom schablonbilden av Spanien – playan, solen och den billiga spriten –och lära sig mer om Spanien. Det spanska språket är nu populärast efter engelskan i svenska skolor.

Den är tung och tjock...

– Den rymmer hela historien, från forntiden fram till i dag. Varje kapitel är en egen liten historia och en del av historien. Du behöver inte sträckläsa.

Hur länge orkar du hålla boken med utsträckt arm?

– Den väger lite mer än ett kilo. Ett kilo kan man hålla länge, men framför allt läsa länge. Varje kapitel är en egen liten historia och en del av historien. Du behöver inte sträckläsa.

Funkar boken när man är på resa?

– Ja, absolut. Läsaren får följa med på en tidsresa till de platser där historien utspelats. Men jag har också skrivit den för alla svenskar som är bosatta i Spanien.

Vilken är din spanska favoritplats?

– Madrid, för att det är en riktig storstadsmetropol och hela den spansktalande världens kulturella och politiska centrum. Men också Barcelona för den katalanska identiteten och att staden ligger mellan berg och hav.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att så många som möjligt läser boken och grips av samma passion till Spanien som jag. Och att alla människor i världen vore snälla mot varandra.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Spanien