Åk på whiskyresa – till Gävle

Publicerad:
Uppdaterad:

Det gamla bruket i Mackmyra först
i Sverige att utmana skottarna

1 av 4 | Foto: PELLE ESTBORN
6 sorters whisky Drycken hälls upp i sex provningsglas och besökarna luktar och smakar på droppar från bourbon-, sherry- och nybyggda ektunnor.

Du behöver inte åka till Skottland för att besöka att äkta whiskydestilleri.

I ett vackert beläget gammalt bruk utanför Gävle görs Sveriges första och bästa whisky: Mackmyra.

Guiden Håkan Hyllengren berättar om Gävle-whiskyns historia.
Guiden Håkan Hyllengren berättar om Gävle-whiskyns historia.

Det är en spridd skara förväntansfulla besökare som tar plats inne i Mackmyra bruk bredvid den gamla stångjärnsugnen.

– Det är väldigt olika vilka som besöker oss, säger kvällens guide Håkan Hyllengren. Ibland är det gäng som bara ser det som en kul grej att komma ut hit och prova whisky innan man går ut på middag. Och ibland kommer det riktiga entusiaster som anländer en timme tidigare bara för att känna på byggnaderna och suga in omgivningen.

Den här tidiga vårkvällen är det en skön blandning av både och. Stämningen är hög då Håkan börjar berätta om Mackmyras historia, om den berömda skidresan som slutade med att åtta kompisar från KTH beslutade sig för att starta Sveriges första destilleri. Tio år, 16 statliga tillstånd och många svettdroppar senare lanserade man i höstas den första riktigt svenska whiskyn.

Vacker och idealisk plats

Att destilleriet hamnade just i Mackmyra, ett litet bruk en dryg mil utanför Gävle, hade flera orsaker. En av de mest drivande i gruppen, nuvarande vd:n Magnus Dandanell, uppväxt ett stenkast bort och han hade lekt på platsen som barn.

Han gjorde ett återbesök på området och precis som han mindes var platsen idealisk, inte minst ur ett besöksperspektiv. Bruket ligger oerhört vackert till vid ett av Gavleåns tillflöden. Industribyggnaden, som tidigare var ett stångjärnsgjuteri, var välbevarat på utsidan men tomt inuti.

Mackmyra bruk blev aldrig moderniserat under industrialismen. Därför har det än i dag kvar sin 1700-talspittoreska charm. Det ger besökaren något extra utöver själva whiskyprovningen.

Som i ett labb

När vi smuttat på den första whiskyn som hällts upp i våra sex provningsglas är det dags att se in i själva tillverkningen. Eftersom vi är på svensk mark finns det naturligtvis regler som ska följas och Mackmyra är det enda destilleri i världen där man måste ha på sig labbrock, hårnät och skoskydd för att få gå in. Det uppstår en skämtsam omklädning där alla ser mer eller mindre fåniga ut, men eftersom alla sitter i samma båt kan man skratta åt det.

De imponerande pannorna är placerade längst in i det gamla bruket, där det en gång stod en kraftstation.

– Vi tillverkar en annan sorts kraft i dag, skämtar Håkan.

600 000 flaskor om året

Hur man fått in dem genom de små dörrarna är en gåta men det är ett faktum att man där inne producerar whisky till 600 000 flaskor om året.

Tillbaka inne vid provningsglasen höjs stämningen ytterligare ett snäpp. Vi luktar och smakar på livets droppar från bourbontunnor, sherrytunnor och nybyggda tunnor i svensk ek. Håkan guidar oss genom provningen för att vi ska få mest ut av varje smak och doft.

När sista droppen är avnjuten bryter vi upp och kliver ut i den ljumma vårkvällen. Tyvärr får man inte köpa med sig något direkt från destilleriet än, men man har förhoppningar på att få till en lagändring.

Whiskyturism är ju än så länge väldigt ungt i Sverige men Mackmyra har visat vägen, snart följer nog fler därefter.

Så reser du hit!

Tåg: Tåg till Gävle och därefter taxi för 235 kronor (specialpris förbokat med Gävle Taxi). Alternativet är buss 1 mot Valbo. Stig av hållplats Öhn. Därefter 10 minuters promenad. Håll koll på busstiderna hem!

Bil: Med bil svänger du av E4 mot Falun (Riksväg 80) i höjd med Gävle. Ta av den motorvägen vid Valbo Köpcentrum (efter cirka fem minuter) och följ skyltning mot Mackmyra. Detaljerad vägbeskrivning finns på:

Läs mer:
www.mackmyra.se

Pelle Estborn

Publicerad: