Sköna backar runt hörnet om staden

Lämna Sofia och lifta upp på toppen

Utforska storstaden – och dra sedan på skidorna och kasta dig utför backen.

Det kan du göra i Sofia. Där ligger skidbackarna alldeles runt knuten.

Den brandgula liftkabinen kommer ut ur dimman och plötsligt breder Bulgarien ut sig under oss. Vita bergstoppar sticker upp ur molnen vid horisonten, tät skog och djup snö skymtar där nere. Och när man höjer blicken: skyskrapor inhöljda i gråbrun smog.

Vi befinner oss i nationalparken Vitosha, ”Sofias lungor”. Här, ungefär en halvtimmes resa från den livliga miljonstaden, kan man andas frisk vildmarksluft och åka skidor på Bulgariens fjärde högsta bergstopp.

– Kolla där, säger Yordan Yordanov, 24, och pekar ut genom kabinens fönster.

Där nere ser man äntligen skidbackar istället för skog. Han och kompisarna Teodora Baicheva och Philip Peyka är från Varna vid Svartahavskusten och är här för att åka skidor ett par dagar.

– Det är första gången vi är här, men vi har hört att det är bra. Inte alls som de stora skidorterna, så klart, men fördelen är att det är så nära Sofia. Det brukar visst vara jättemycket folk på helgerna, säger Yordan Yordanov.

Inga pistmaskiner

Gondolen svajar i vinden och det ser ut att bli en grå dag. Toppen av berget, ungefär 2 200 meter över havet, har en peruk av moln och det yr snöflingor i luften.

Men när vi når den tredje stationen, Aleko, på 1 800 meters höjd, har det spruckit upp.

Kabinbanan Simeonovo är flera kilometer lång och först här är det någon idé att hoppa av. Här börjar pisterna och här finns skidskolan, uthyrningen och serveringar där man kan få något att äta och dricka mellan åken.

Det känns nästan som i Alperna: bergen, utsikten, solen som värmer trots att det är februari. Men den som väntar sig samma kvalitet på skidåkningen kan bli besviken. Det finns inga pistmaskiner, så man plöjer fram off pist eller genom högar av uppåkt lössnö. Liftarna är näst intill antikviteter med sitsar av träplankor som gnisslar fram mellan rostiga stolpar.

Dessutom är de fina hotellen nära backarna sedan länge igenbommade och plundrade, så besökarna får bo på hotell inne i staden. Maffians fel, säger ryktet.

– Det kommer inte hit så mycket turister för att åka skidor längre. Det är synd för här har vi en mycket längre säsong än på många andra ställen. Snön ligger ofta ända in i maj, säger Naum Naumov, 70.

Slipper trängas

För honom finns ingen annan skidort än Vitosha. Han har arbetat som skidlärare i mer än 40 år, ända sedan han la den egna skidkarriären på hyllan.

Att man inte behöver trängas med hundratals skandinaver, engelsmän och tyskar – det kan man ju se som en fördel, tycker han. En fredagförmiddag som denna får man nästan ha pisten för sig själv.

Det har också Sofiaborna Maria Dimitrova, 28, och Didka Kostova, 32, tagit fasta på. De har stannat för att sola i den vindstilla sluttningen alldeles nedanför toppen.

Förra veckan var Didka Kostova i den stora skidorten Bansko, men till vardags blir det ofta en sväng till Vitoshas backar för att finslipa tekniken, berättar hon.

–Jag har åkt på de flesta ställen i Bulgarien, och det här är helt okej skidåkning också. Men det bästa är att det är så fin natur så nära staden.

Så åker du hit

Det finns inga paketskidresor till Vitosha från Sverige. Flyg med bland andra Czech Airlines, Air France, Lufthansa och Malev från Stockholm till Sofia med ett byte.

Prisexempel: Resa i mars t/r med Lufthansa från 1 689 kr.

Leta billigt flyg på:

www.destination.se

Från Sofia tar du taxi eller buss till gondolliften Simeonovo en mil söder om Sofia. Där kan man köpa en tur- och returbiljett upp till liftsystemet för 5 leva. Turen tar runt 20 minuter. Liftkort kostar cirka 180 kr/dag för hela skidsystemet.

Läs mer:

www.bulgariaski.com

Vädret i Sofia i Bulgarien
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN