Charterjättarnas duell på internet

Publicerad:
Uppdaterad:

Knockout när Resa testar nya sajterna

1 av 2
Fritidsresor

Charterjättarna miljonsatsar – på nätet.

Fritidsresor har nyligen smyglanserat sin nya hemsida för 12 miljoner, Ving lanserade sin i går efter två års utvecklingsarbete.

Aftonbladet Resa har satt plus på de nya sajterna.

Inspirerande

Fritidsresor

Nytt utseende utan att revolutionera. En mycket ren och slät sajt. Ungefär samma mängd bilder, både på resmål och hotell, som förut. Korta filmer från några av länderna höjer inspirationen.

Annars känns sajten mer nordiskt sober än lustfylld. Reskänslan når inte riktigt upp till katalogen.

Ving:

Inget revolutionerande utseendemässigt. Samma smörgåsbord som förut men lite modernare. Ungefär samma mängd bilder och kartor som tidigare både på resmål och hotell. Reslusten är fullt tillräcklig för att matcha de tryckta katalogerna. Plus för att kartorna blivit klickbara. Filmer från några av hotellen.

Hitta resa

Fritidsresor:

Det här har chartersajterna varit duktiga på länge. Välj efter hotell, kartor (inte klickbara), genrer som sol och bad, stadsresor – eller efter resmålen rakt upp och ned i bokstavsordning.

Hur du än väljer får du bra hjälp att hitta rätt. Bortsett från filmerna, bristfällig information om just länderna. Du kan göra fritextsökningar och filtrera resorna efter pris.

Ving:

Hur enkelt som helst. Sök efter karta (som blivit klickbar), genre eller direkt från en lista över länder och resmål. Sajten hjälper dig att hitta rätt resa. Du kan söka efter resor under ett visst pris i ett land.

Information

Fritidsresor:

Bra och överskådlig information om de olika resmålen och hotellen. Plus för ett omfattande bildspel som startar på samma sida utan att öppna några nya fönster.

Ving:

När du valt ett land får du snabbt övergripande info om landet, vilka orter som finns och vad som utmärker varje ort. Sedan är det bara att gå vidare, titta på fler bilder och läsa mer. För varje ort får du en lista över hotellen med det första bokningsbara priset, kort beskrivning, fakta, bild och väder.

Prisinfo/tillgång

Fritidsresor:

I ”Boka/Sök pris” väljer du precis som tidigare flyg först.

Sedan får du en lista över hotell med pris. Och nu kan du plötsligt välja olika avgångar. Bra – men man hade velat se detta på resten av sajten. Har du hittat din resa under genren sol och bad, visas hotellen helt utan priser, bara med en knapp för att boka in blanco.

Ving:

Prisknock av Ving. Hur du än söker får du hela tiden fram priser på hotell och resor. Avresedagen kan du välja efter hand. Då får du även se vad olika rumstyper kostar och vilka som är lediga. Det är så här det ska se ut. Suveränt.

Användarvänlighet

Fritidsresor:

Att man kan gå från sol och bad direkt till bokningen hade kunnat vara bra – om priserna funnits med från början. Nu måste man börja om och leta upp ett hotell som verkar vettigt i pris. Allmän brist på logik.

Ving:

Bortsett från några småsaker är sajten intuitiv och lättanvänd. Tar poäng på att du inte behöver börja om från början om du vill ändra datum eller exempelvis titta på enbart hotell istället för paketresor.

Boka och betala

Fritidsresor:

Väl fungerande och enkel bokning fram till dagens datum.

När det kommer till de olika tillvalen, excellerar sajten med en överskådlig sida med enkla kryssrutor för alla resenärer.

Så här skulle hela sajten vara. Betalning via internetbank, bankkort eller genom vanlig inbetalning.

Ving:

Lätt att boka och betala med kreditkort, internetbank eller via giro. Nytt är att man kan boka ända till dagens datum. Stort minus för sidan där du väljer tillägg efter själva bokningen. På en krånglig sida tvingas du klicka fram och tillbaka för varje tillval.

SUMMA:

Fritidsresor: 18 plus

Ving: 25 plus

Bo Svernström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN