”Vi blev kära på Koh-Samui”

RESA

Semesterflörten blev till äkta kärlek

Foto: Till vä: Åsa och Sal, nyförälskade i Thailand. Till hö: Elva år senare med barnen Alicia, 10, Elin,8, och Thea,2.

Svenska Åsa och australiensiska Sal fann varandra på Koh Samui, Thailand. Nu är de gifta, har tre barn och bor i Stockholm.

-Vi trodde inte att det skulle bli något, det var ju bara en semesterflört, säger Åsa Passanisi, 34.

Foto: Koh Samui i Thailand.

För tolv år sedan packade Åsa ryggsäcken och reste till Asien. Då var hon 22 år och inte alls beredd på att hon skulle träffa sitt livs kärlek - och att han dessutom skulle komma från andra sidan jordklotet.

-Jag och en kompis reste runt i Thailand och när vi kom till Koh Samui träffade vi Sal. Han bodde på samma resort som våra kompisar från England och vi började umgås, berättar Åsa Passanisi.

Det sa inte klick med en gång, men när Åsa lämnade Sal i Thailand för att åka hem till Sverige igen, höll de kontakten.

Till slut bestämde de sig för att träffas för att ta reda på vad de egentligen kände för varandra. Under det kommande året sågs de flera gånger och sakta men säkert blev de kära.

Var det mer passionerat att träffas på det sättet?

- Ja, det kändes väldigt exotiskt. Det var nytt på alla vis, man var brun och snygg, och man visste ingenting om den andra människan. Det blir en helt annan grej än att träffas hemma, säger Åsa Passanisi.

Nu, ungefär elva år senare, har de tre barn och har nyligen flyttat till Sverige från Australien där de har bott i några år.

Trots att det var romantiskt att träffas på semester i ett främmande land skulle Åsa Passanisi inte rekommendera någon att göra samma sak.

-Sedan när det blir vardag blir det krångligare. Jag tror att det ska mycket till för att det ska fungera, speciellt när man får barn och flyttar ihop.

Ett av parets knep för att få kärleken att vara är att ge bådas hemländer en chans.

Om man lär känna sin partners bakgrund blir det mycket lättare att förstå och acceptera varandra.

Än så länge vet inte familjen var den vill bo i framtiden. Kanske blir det Sverige, kanske Australien. Barnen är tvåspråkiga och känner sig hemma både i mammas och pappas hemland.

-Det här är det stora dilemmat både för oss och för många blandpar vi känner och umgås med. Man kan inte hålla på att flytta runt för länge. Till slut måste man bestämma sig för var man ska bo.

Men oavsett var de slår sig ner till slut kommer familjen Passanisi att åka tillbaka till Koh Samui förr eller senare.

- Vi måste ju visa barnen var vi träffades. Och Thailand är speciellt för oss. Faktum är att vi egentligen hade tänkt döpa vår första dotter till Samui...

Expertens råd:

Åsas råd:

Läsarna berättar:

Lisa Jannerling