Deras bröllopsdröm gick i uppfyllelse

RESA

Peter och Birte fixade weekendbröllop i Spanien

Visst går det att åka iväg över en weekend och gifta sig.

Peter Blanck och hans fru Birte slog till på ett weekendbröllop i Spanien.
 

Foto: Privat
Peter och Birte gifte sig precis vid havet och bröllopsdagen avslutades med ett nattbad.

När Peter Blanck och Birte Nystad skulle gifta sig förra året föll valet på Platja D’Aro vid Costa Brava på den Spanska solkusten.

– Vi gillar båda att resa och ville göra vårt bröllop till en upplevelse samtidigt som det kunde bli en semester för nära och kära, berättar Peter.

Plats långt ifrån självklar

Peter är från Sverige och Birte från Norge. De träffades på ett utlandsjobb för sex år sedan. Varken Sverige eller Norge kändes som en självklar plats att gifta sig på.

– Vi kände att det kunde vara roligt att gifta sig utomlands just eftersom vi gillar att resa och hade träffats i ett annat land. Vi hade också hört om andra som gjort det.

Förutom att hitta den perfekta platsen för ett bröllop så ville Peter och Birte hitta ett ställe som kunde inkvartera 65 gäster samtidigt som de ville att gästerna också skulle kunna ge sig av och uppleva något på egen hand.

Tittade runt lite först

– Vi tittade på vingårdar i Frankrike innan vi bestämde oss men valde bort det just för att det var så isolerat och svårt för gästerna att ta sig någonannanstans.

Den perfekta platsen hittade de på hotellet Silken Park som ligger precis vid havet.

– Just det hotellet hade stor erfarenhet av att ordna bröllop. Det fanns färdiga paket och mycket att välja mellan.

Kunde förhandla sig till rabatter

Bröllopet skedde i september när det är lågsäsong i Spanien.

– Det var skönt att slippa ett fullbelagt hotell och dessutom var det lägre pris då. Vi kunde också förhandla oss till rabatt på alla rum eftersom det var så många gäster som skulle bo på hotellet. Vi fick också en massa saker inkluderade för oss som brudpar.

Själva vigseln skedde på en klippavsats nära hotellet. Efter vigseln var det nära att gå upp till hotellets veranda där champagne serverades och bröllopsmiddagen ordnades i en festvåning.

– Allt var väldigt professionellt och vi upplevde aldrig några störande element från de andra gästerna.

Ville ha det barnvänligt

För Peter och Birte var det också viktigt att vigseln blev barnvänlig. Paret har tre barn tillsammans och genom norska konsulatet ordnade de så att det fanns barnpassning. Efter en lång middag, tal och dans avslutades bröllopsdagen med ett nattbad.

– Vi är riktigt nöjda med valet vi gjorde. Det var en oförglömlig upplevelse att få samla våra nära och kära på en och samma plats under dagarna som var, med bröllopsdagen som den självklara höjdpunkten. Ser man tillbaka på hela upplevelsen för oss, så var det egentligen helt perfekt.

Kunde spara pengar

Tack vare den låga valutakursen blev bröllopet dessutom mycket billigare än om de hade gift sig i Norge eller Sverige.

– Vi hamnade på en kostnad i underkant av 150 000. Hade vi haft samma upplägg i Sverige eller Norge hade det blivit betydligt dyrare.

Även bröllopsgästerna blev nöjda med valet att gifta sig utomlands.

– De var väldigt nöjda med att få sig en utomlandstur i samband med bröllopet. Jag tror alla trivdes fint på hotellet och det var många som kommenterade att stället var perfekt för ett bröllop. Många menade också att det var bra att få tid tillsammans över flera dagar och få möjligheten att lära känna familj och vänner på respektive sida.