Vi stressar - även under semestern

Av: 

Lina Thorén

Resa | Kanarieöarna

”Att varva ner” blir allt svåre

Många väljer att ta ut långsemester nu över arbetstagarjulen.

Trots det kan det vara svårt att koppla av.

Ett bra tips är att inte kolla jobbmailen.

Nu är vi mitt i det:

Den berömda julstressen.

Det ska handlas julklappar, bakas, fixas julmat och gran, firas advent, lucia, avslutningar och glöggbjudningar.

Och så någonstans däremellan ska julens frid infinna sig.

Ett bra sätt att slippa köphetsen och stressen kring jul är att ta familjen eller kärleken med sig och dra utomlands i stället.

Speciellt denna jul, när det går att ta en tvåveckorssemester utan att slösa mer än fem semesterdagar, så är vi många som söker oss mot varmare breddgrader utan julhets.

Stressade svenskar

Men att du åkt iväg på semester betyder inte att du automatiskt kopplar av.

Enligt en stor undersökning, av världens största online resebyrå Expedia, har sex av tio svenskar svårt att varva ner på semestern.

Detta kan delvis bero på att sju av tio håller koll på jobbmailen även under semestern, och att många har svårt att ”stänga av” jobbet direkt.

Enligt andra undersökningar tar det så mycket som två till tre veckor för oss att riktigt koppla av, varför det är viktigt att ta ut så lång sammanhållen semester som möjligt.

De här svaren skiljer oss något från våra nordiska grannländer, där färre kollar jobbmailen under semestern, och de verkar ha lättare att slappna av.

Tar mycket semester

Resultatet från jätteundersökningen, som publicerades i dagarna, baseras på svar från 8600 arbetstagare i 22 olika länder som svarat på frågor om sina semestervanor.

Den visar även att vi svenskar är bra på att ta ut våra - i genomsnitt 25 - semesterdagar.

Samt att vi i Norden är bland de som har längst semester.

Kortast har Taiwan, Sydkorea, Japan och USA. Där tar de flesta heller inte ut full semester. Bäst på att få ledigt – och ta ledigt – är fransmän, spanjoner och brasilianare.

Detta minskar stressen:

Långpromenad

Motion, exempelvis en långpromenad i snön eller ett yogapass, är otroligt effektivt mot stress. Ta med dig familjen ut och umgås samtidigt som du stressar av.

Sov ordentligt

Den som inte är utvilad får mycket svårt att hantera även låga stressnivåer. Försök att sova ordentligt även om du har mycket på gång. Unna dig en sovmorgon om du kan.

Ät med måtta

Undvik att sockerchocka kroppen med julgodis och fet mat. Ät gott och unna dig att njuta av maten, men ät långsamt. Det är stressande för kroppen att äta fort.

Koppla bort jobbet

Är det verkligen nödvändigt att kolla jobbmailen när du är ledig? Kanske kan det vänta - julen är tid för familjen och att umgås. Jobbet finns kvar i januari. 

(Källa: Lennart Levi, läkare och professor i psykosocial miljömedicin)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Kanarieöarna

Stress

MER OM RESA

Här firar svenskarna jul – långt från snöslasket

Då fejkar vi sjukdom för att vara lediga

Här är påskresorna du fortfarande kan boka