”Hotellet förstörde vår solsemester”

Av: Susanne Wixe

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: DETUR
Grand Atilla Hotel i turksika Alanya beskrivs av arrangören Detur som ett omtyckt mellanklass all inclusive-hotell nära stranden, med bufférestaurang och enkla men ljusa och trevliga dubbelrum.

Slabbig, dålig mat serverad nära en nerspydd bar. Ostädade rum, smutsiga poolbord med fulla askkoppar och trasiga hissar utan larmsystem.

Nej, resan till Alanya i Turkiet blev inte vad Eva Mårtensson drömt om.

– Semestern gick åt helvete, säger Eva, 46.

Men researrangören Detur ser ingen anledning till kompensation.

Eva Mårtensson från Söderhamn.
Foto: PRIVAT
Eva Mårtensson från Söderhamn.

Eva Mårtenssons ärende är inte unikt.

Hittills i år har Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fått in över 400 olika klagomål på charter- och paketresor. Och det är ARN som kommer att få säga sista ordet om Evas, i hennes tycke, misslyckade semesterresa.

Redan innan avresedagen började trasslet. Den efterlängtade semesterresan var planerad att gå till Bodrum i Turkiet, men så blev Eva uppmärksammad på att det på flera ställen på nätet varnades för mögel på hotellrummen.

Mögel inget ovanligt

– Jag är superallergisk mot mögel, så jag tog genast kontakt med Detur, säger hon.

Där bekräftade informationsavdelningen – även skriftligt – att mögel kunde förekomma på rummen i den delen av Turkiet.

Det hela slutade med att Eva och hennes väninna blev ombokade till turkiska Alanya istället, på Grand Atilla Hotel. Ett all inclusive-hotell som av researrangören beskrivs som ett omtyckt mellanklasshotell nära stranden, med bufférestaurang och enkla men ljusa och trevliga dubbelrum.

– Det finns inget som helst fog för någon att kalla det här ett medelklasshotell, säger Eva. Det låg långt under och absolut sämst var maten.

”Rätt äckligt”

– Det var för det första ingen buffé, utan påminde mest om en skolbespisning med maten i plåtkärl. När man satt och åt kom servitörerna med genomskinliga plasthinkar som de tömde överbliven mat i, rätt äckligt.

Både till lunch och middag serverades enligt Eva samma sak. En soppa, en fisk- kött- eller kycklingrätt som alltid var torr och hård. Till detta ris, potatis eller strips.

– Ris och potatis var de duktiga på, säger hon. Och sallad – det var det enda som gick att äta.

– Dessutom klagade personalen på att gästerna inte bar tillbaka glasen efter middagen, eftersom de inte hade tillräckligt många. Vi såg ju hur de bara sköljde ur använda glas när de hade ont om dem, och satte fram dem som nya. Rätt förskräckligt.

Några dagar in på resan hade någon kräkts i bardelen, den som dagtid blev matsal. Först efter flera påpekanden städades det upp, men stanken satt kvar ändå, berättar Eva.

Fler trista inslag

Men maten var bara en del, här är fler anledningar till varför väninnorna reklamerat resan:

Hissen saknade nödsignalsystem. "Det var flera som påpekade, men det ignorerades.". Där blev Eva inlåst, inte så länge men i +40-graders värme och med en död telefon. "Ingen hörde att jag bankade. Som tur var kom det en man som skulle åka upp så de lyckades få upp dörren. Jag krävde sedan att de skulle sätta upp en varningslapp, inte minst eftersom det fanns rätt små barn på hotellet som åkte hiss ensamma. När guiden kom sattes lappen upp – så snart hon åkte därifrån togs den ner...."

Usel städning. "Sängarna bäddades inte, på två veckor städades badrummet två gånger. Att vi klagade brydde sig ingen om".

Poolområdet var ostädat, med fulla askkoppar på kladdiga bord.

Dessutom började luftkonditioneringen i receptionen att brinna, och den trådlösa internetanslutningen i receptionen fungerade bara ibland.

Hade inte råd att byta

Efter flera klagoomgångar erbjöds Eva Mårtensson och hennes väninna att byta hotell. Men då skulle de behöva betala ytterligare 3400 kronor för en vecka – och de pengarna hade de inte.

– Hotellet förstörde vår semester, säger Eva. Vi valde all inclusive så att vi skulle kunna stanna två veckor, och hade inte råd att istället gå ut och äta. Vi hade båda jobbat hela sommaren och ville komma iväg för att sola, vila och äta gott.

Hade ni nåt trevligt?

– Att det var varmt! Och vi träffade trevliga människor. Men det var så mycket som var negativt att det ändå inte blev speciellt skojigt.

Fast, tillägger Eva Mårtensson självironiskt:

– Vi gick faktiskt ner i vikt.

Arrangören: Ingen kompensation

Vid hemkomsten i början av september sammanställde Eva klagomålen från resan, och skickade både till researrangören Detur och gjorde samtidigt en anmälan till ARN, Allmänna reklamationsnämnden.

I förra veckan, efter nästan två månader, kom äntligen ett svar från Detur där de beklagar att resan inte levde upp till förväntningarna.

Men någon kompensation anser de inte att det finns anledning till. Detur menar bland annat att så här ser matutbudet ut på ett mellanklasshotell och att rätterna är typiska för det turkiska köket.

Städningen har enligt städschemat skötts som den ska, och hissen kontrolleras varje månad, och Detur påpekar också att det inte finns några krav på att hotellen ska uppfylla svensk säkerhetsstandard, utan följa kraven i landet, vilket det här hotellet gör.

– Vi vill förstås att våra gäster ska vara nöjda när de rest med oss, så det är beklagligt när det inte blir så, säger Staffan Persson, försäljnings- och marknadschef på Detur.

– Men det här är vad vi anser vara ett medelklasshotell, med det utbudet.

Publicerad: