Här firar man nyår – tre dagar i sträck

Av: 

Sofia Börjesson

Resor

Ring in det nya året med över två miljoner gäster.

Upplev pyroteknik i världsklass.

Här är världens städer som är allra vassast på att fira nyår.

När all julstress har lagt sig och julmaten är smält vill åtta av tio svenskar åka utomlands för att fira in det nya året, enligt resebolaget Vings resebarometer.

Till de allra mest populära resmålen över nyår hör Kanarieöarna, Teneriffa och Thailand, tätt följt av Mexiko och Kap Verde. Men det är inte bara värme som lockar svenskarna. Även storstäderna London och New York har visat sig omåttligt populära bland resande nyårsfirare. Och nog finns gott om spännande destinationer för den som vill fira ett spektakulärt nyår på annan ort.

Här är städerna som är vassast på nyår

Edinburgh
Den skotska huvudstaden Edinburgh är känd för sin häftiga nyårsfestival som pågår i dagarna tre. ”Hogmanay”, som skottarna kallar nyåret, firas bland annat med fackeltåg, konserter och stämningsfull allsång till Auld Lang Syne vid tolvslaget – självklart ackompanjerat av spektakulära fyrverkerier. Som avslutning på kvällen, eller som start på det nya året, kan du delta i det traditionsenliga nakenbadet under Forth Rail Bridge.

Berlin
Uppåt två miljoner människor väljer att fira nyår i centrala Berlin varje år, vilket gör staden till Europas mest populära nyårsresmål. Listan på de heta Berlinklubbarnas nyårsevenemang är lång. Varför inte välja Spreewerkstätten alldeles vid Alexanderplatz och floden Spree? Med sju dansgolv fördelade på 5000 kvadratmeter får du en nyårsnatt som du sent kommer att glömma. För den som är ute i god tid och hellre njuter av en god middag med spektakulär utsikt bör man ha det långsamt roterande tv-tornet i åtanke.

Hongkong
För den pyroteknikintresserade är Hongkong ett givet val över nyår. Hundratusentals åskådare samlas varje år vid Victoriahamnen för att bevittna en av de häftigaste ljusshowerna som finns att tillgå. Förra året följde tolvslaget en åtta minuter lång pyromusikal som startade ute till havs och som sedan kom närmare och närmare land med en stor drake av fyrverkerier som grand finale.

New Orleans
Funderar du på att ta en tur till staterna över nyår? New York i alla ära, men i en omröstning utsågs faktiskt New Orleans till USA:s bästa stad att fira nyår i. Med sin långa tradition av karnevaler och fest har staden blivit en riktig stämningshöjare. För en maxad upplevelse tar du dig till Jackson Square som kommer att vara fullpackat med nyårsfirare och livemusik. Vid tolvslaget har de sitt traditionsenliga "fleur de lis drop” följt av fyrverkerier över Mississippifloden.

Rio De Janeiro
Över två miljoner människor väljer att fira nyår vid de populära stränderna Copacabana och Ipanema, gärna klädda i vitt för att hedra havsgudinnan Yemanja och för att bringa tur åt det nya året.
Barerna och restaurangerna är alla nyårsdekorerade med ljus och på stränderna finns gott om musik och underhållning. Vid tolvslaget skjuts fyrverkerier från pråmar i vattnet och sedan blir det samba natten lång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Reseledarna om sina mest galna minnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Edinburgh

Berlin

Hongkong

New Orleans

Rio de Janeiro

MER OM RESA

7 fantastiska platser att fira nyår på

Hit åker svenskarna helst för att fira nyår

3 superfestliga städer för nyårsfirandet

Så firas nyår på svenska turistorterna

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

Här är de bästa utsiktsplatserna i nyår

Därför firar vi nyår

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Guide: Vad betyder hotellets stjärnor?

Reseledarna om sina mest galna minnen

8 kryssningsfartyg som hade premiär under året

Kolla, här är alla nakna på däck!

Världens största kryssningsfartyg slår alla rekord

Svenskarna: Hit vill vi åka på weekend

Se ishotellets nya unika konstsviter

Jättetabben: Förstör miljard-flygplanet

Se bilderna på det flytande lyxhotellet

Här är Sveriges 10 bästa hotell

Det ska du inte ha på dig när du flyger

Robot hjälper vilsna resenärer hitta rätt

Vill bygga ett hus – med skidbacke på

Kolla in baren – 400 meter rakt ut i havet

Är det här världens häftigaste huvudstad?

Parka i Barcelona – med en picknick