Krokodil utlöste panik på flygplan – störtade

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Resa | Flyg

7 bisarra händelser som inträffat på flyget

Ibland händer det märkliga eller skrämmande saker ombord på ett flygplan.

Förvånande ofta med ett lyckligt slut – men inte alltid.

Här är sju bisarra flyghändelser.

VATTENFALL OMBORD

Den 2 juli i år hade ett Qantas A380-plan just lyft från Los Angeles på väg mot Melbourne när kabinen plötsligt började vattenfyllas. Ett vattenrör, skulle det senare visa sig, hade sprungit läck och kabinpersonalen fick i torksyfte använda sovfiltar på golvet.

Passagerare började tweeta om det som utspelade sig ombord innan planet återvände till Los Angeles. Ingen ombord skadades.

RUTSCHBANA I KABINEN

I slutet av juni råkade ett United Airlines plan på väg mellan Chicago till Orange County i Kalifornien ut för en mycket märklig incident.

Plötsligt hörde de 96 passagerarna ett högt och väsande ljus som efter ett tag byttes till ett - PLOPP!

En nödrutschkana hade utlösts i planets bakre del och vecklat ut sig så mycket att belysningen skymdes och försatte kabinen i ett halvdunkel.

En viss panik hann sprida sig innan kaptenen meddelade att planet så snabbt som möjligt skulle nödlanda på en flygplats i Kansas.

Så skedde och ingen ombord skadades under den märkliga händelsen.

HUNDBAJS TVINGADE NED PLANET

Tidigare i juni var ett US Airways-plan på väg från Los Angeles till Philadelphia. Det redan två timmar försenat när det lyfte och passagerarna en aning förgrymmade.

Men det var inget mot vad som komma skulle. En handikappad kvinna hade fått tillstånd att ha med sin ledsagarhund Ruffles inne i kabinen. Och vad behöver en vovve ibland göra? Jo, uträtta sina behov.Välväxte Ruffles tog i med besked i mittgången. Inte bara en gång, utan två! Kabinpersonalen slet med toapapper som snabbt tog slut för att få bort Ruffles-högarna på golvet. Men odören som spred sig kunde de inte göra något åt. Piloten såg ingen annan utväg än att nödlanda i Kansas City för sanering innan resan sedan kunde fortsätta.

BIN GICK TILL ATTACK

Att fåglar kan utgöra en fara för flygplan i luften är ett välkänt faktum. Men det kan också svärmande bin göra.

Detn 15 april i år råkade ett Allegiant Air-plan som just lyft från Las Vegas flyga rakt in i en gigantisk bisvärm. Plötsligt blev planets framrutor helt svarta och en stark odör av de bin som dragits in i motorerna spred sig i passagerarutrymmet.

Planet tvingades återvända till Las Vegas för rengöring innan det kunde fortsätta.

2012 landade en svärm med uppskattningsvis 10000 bin på ett Delta-plan som skulle lyfta från Pittsburgh till New York. En lokal biodlare, Stephen Repasky, tillkallades för att fånga in bina.

– Det är fjärde gången i år som jag fått rycka ut till flygplatsen på grund av bin, sa han efteråt till Pittsburgh Tribune-Review.

Lika bra gick det inte 2011 ombord på ett ryskt plan under en tio timmar lång flygning från kinesiska gränsen i öster till Moskva.

En flygplatschef hade tagit med sig två boxar ombord. Efter en del alkoholintag slarvade han till det och plötsligt kunde innehållet i boxarna smita ut. Massor av bin började svärma. Panik utbröt men planet kunde i alla fall landa i Moskva innan det var dags för nästa flygning, nu mot Barcelona.

Väl där upptäcktes det att fem bin överlevt rengöringen i Moskva och flygbolaget hotades plötsligt  av böter i miljonklassen.

PASSAGERARE LUKTADE

För fyra år sedan skulle ett inrikes Air Canada-plan lyfta från Charlottetown till Montreal. Men strax före take off började en fruktansvärd odör sprida sig ombord.

Markpersonal tillkallades och häpnadsväckande nog visade det sig att lukten kom från en och samma person. Denne fick sedan helt sonika och vackert finna sig i att lämna planet.

GÄSS TVINGADE NED PLANET

Ett US Airway-plan hade just lyft från La Guardia-flygplatsen i New York när det flög rakt in i en flock med gäss. Båda motorerna slogs ut och kaptenen Chesley ”Sully” Sullenberger, gammal stridspilot, bestämde sig för att sätta ned planet i Hudson-floden invid Manhattans skyline.

Nödlandningen i vattnet blev perfekt och samtliga 150 passagerare och fem besättningsmän kunde kliva ut på planets vingar i väntan på att bli upplockade av båtar. Kapten ”Sully”, 57, hjälteförklarades över hela världen efter den unika nödlandningen.

KROKODIL FICK PLAN ATT STÖRTA

Lika bra gick det inte för ett kongolesiskt plan för fyra år sedan. En passagerare hade smugglat med sig en krokodil ombord som låg gömd i en väska. På något sätt lyckades krokodilen ta sig ut varpå total panik utbröt ombord.

Planet tappade balansen och piloten lyckades inte räta upp det. 19 passagerare och hela besättningen omkom, bara en person överlevde kraschen. Det var han som sedan berättade om krokodilen för haverikommissionen.

Fotnot: Sammanställningen är till största delen gjord av Huffington Post.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg