"Vi gjorde 18 länder på 12 dagar"

Roger och Kent drog på budgetroadtrip i en Nissan Micra: "En arbetslös ska kunna göra den här resan" 700 mil. 18 länder. 12 dagar.

Lägg till en tajt budget på under 7000 kronor per person, en Nissan Micra från -86 och två glada 40-åringar från Hudiksvall och äventyret är i hamn.

– Att vakna i bilen med utsikt över Gardasjön och koka kaffe på gasolkök, det är bättre än femstjärnigt det, säger fotografen Roger M Persson.

Det var i september som han och kompisen Kent Hed fick för sig att de skulle uppfylla sin ungdomsdröm: Att bila genom Europa.

Bara 12 semesterdagar

Att Kent bara hade 12 semesterdagar, från sitt jobb som skötare inom psykiatrin, och att deras budget var minst sagt knaper var inget som stoppade dem. Roger gick och köpte en gammal Nissan Micra från -86 och tre veckor senare bar det av.

– Alla bara skrattade åt oss, men vi packade in gasolkök och åkte. Fast vi hade aldrig kunnat tro att bilen skulle hålla, planen var att skrota den längs vägen och flyga hem!

En sjättedel av jordens omkrets

Roger skrattar när han berättar hur de slängde in sovsäckar och gardiner i den 25 år gamla bilen, som troget tog dem 700 mil; en sjättedel av jordens omkrets.

– Först var vi glada över att vi tog oss till Danmark, och sedan Tyskland, och sedan kom vi ända till Italien, oj vad glada vi var!

18 länder på 12 dagar. Hann ni verkligen se något?

– Absolut! Vi lät gps:en välja bort motorvägar och körde nästan bara på landsbygden, så vi träffade människor och såg bebyggelsen på ett helt annat sätt än om vi till exempel hade åkt på en weekend till en storstad. Jag har en sexåring hemma, annars hade jag gärna rest såhär hela vägen till Asien, säger Roger.

Förundrade av forna öst

Kent håller med, berättar om hur de stannade vid Hollands typiska väderkvarnar, njöt av Ungerns gulaschsoppa och förundrades över de vackra huvudstäderna i de forna östländerna.

– Men visst, ibland var man alldeles yr i huvudet och visste knappt vilket land man var i!

Ni gick upp klockan fem varje morgon och körde över 50 mil om dagen. Hur fick ni tiden att gå i bilen?

Rogers svar kommer snabbt.

– Åh, vi har inte haft tråkigt en sekund! Vi är lite crazy båda två så vi sjunger och är galna. Och från klockan 15 körde en av oss ända till kvällen, så att den andra kunde sitta och smutta på ett glas vin.

Vem ska göra den här resan?

– Väldigt goda vänner och par som har varit tillsammans länge och behöver äventyr. Och sådana som funderar på att gifta sig, haha, gör den här resan innan ni bestämmer er! Det är bara under toalettbesöken som man inte umgås, så det gäller att ha rätt kemi.

Vad blir nästa äventyr?

– I januari bär det av till Västafrika på en mindre expedition. Och sedan blir det cykling i Thailand i vår, kanske mellan Bangkok och Phuket, det är bara 100 mil eller något sådant, säger Roger.

För Kent, som precis har flyttat till ett hus med sin sambo, är närmsta utmaning ett rejält berg ouppackade kartonger. Men till våren blir det Thailand även för honom.

– Men Roger får cykla själv. För mig blir det mer en bok vid poolen!

Kolla in grabbarnas fräcka film - Eurotrip 2011

http://www.youtube.com/watch?v=YCp3a9t0Kyg

"Nissan-galningarna" om...

Att köra bil i Europa:

– Kaos. Första dagen tänkte jag "Hur ska det här gå?" Men så bestämde vi oss för att låta bilar ligga upp i arslet på oss och koppla bort det, annars hade vi nog gått under, säger Roger.

– Det var enklare än jag hade förväntat mig, men jag har kört taxi i tio år jag så det var enklare för mig, säger Kent.

Att komma undan billigt:

– Handla allt på stormarknader. Undvik att köpa den där yoghurten, läsken eller chokladbiten på bensinmacken. Och låt gps:en välja bort motorvägarna, så slipper du betala vägtull, tipsar Roger.

Att sova på "Truckdrivers Inn" (lastbilsparkeringarna längs vägarna):

– Det är perfekt! Gratis toalett, billig dusch och gratis trygghet. Vi satte upp gardiner för fönstren, fällde ner sätena och somnade, säger Roger och får medhåll av Kent:

– Ja, det var över förväntan. Vi var lite oroliga för det eftersom ingen av oss hade gjort det förut, men man kände sig väldigt trygg. Och det var en del andra personbilar också så vi slapp känna oss som utomjordingar i vår lilla Nissan.

Känslan att bara vänta på att bilen ska gå sönder:

– Vi stod stilla på Autobahn i Tyskland i flera timmar för det hade varit en olycka, bara krypkörde lite, och då var man ju livrädd för att bilen skulle lägga av, säger Kent och skrattar.

– Men det kändes lugnt, för vi var ju beredda på att skrota den och söka upp närmaste tåg eller flygplats. Åker du med en bil värd 200 000 kan du ju inte bara lämna den, men vi kunde slappna av, säger Roger.

Kortaste och längsta vistelsen:

– Längst var vi i Italien, två dygn, och kortast i Tjeckien. Där åkte vi bara 15 mil innan vi åkte in i Polen, säger Kent.

Bästa klippet:

– En liter rödvin för 1 euro på Lidl! Och det var faktiskt gott också.

Godaste maten:

– Gulaschsoppan i Ungern! Och pizzan i Florens var helt oslagbar, med äkta buffelmozzarella!

Resans starkaste upplevelser - topp 5

1. Bestigningen av Hahntennjoch (1894m) i de Österrikiska Alperna

Vi stannade och rastade vid foten av berget, tittade på varandra och sa "Varför står vi här?" Så vi packade ner gasolkök och lunch i en ryggsäck och gick upp. En helt otrolig utsikt och frihetskänsla!

2. Koncentrationslägret Auschwitz, Polen

Det kanske var ett sorgligt sätt att avsluta en trevlig resa på, men vi har alltid velat besöka Auschwitz. Känslan av att vara på plats där allt elände hände var fruktansvärd och rörande.

3. Sloveniens huvudstad Ljubljana

Vi kom fram på kvällen och det lyste precis överallt. Staden är verkligen vackert uppbyggd efter kriget, man kunde inte tro att det var Ljubljana. Det var helt fantastiskt vackert. Vi blev verkligen positivt överraskade av Östblocket, både av arkitekturen och människors bemötande.

4. Landsbygden i Kroatien

Det var som att komma tillbaka till förr i tiden, allt var gammalt, fattigt och genuint vackert.

5. Gardasjön med bland annat byn Di Malcesine, Italien

Vi körde längs halva Gardasjön, in och ut ur små byar. Di Malcesine var ett riktigt smultronställe där allt var byggt i sten - mysigt, romantiskt och med en belysning som gjord för att locka turister. Det var som att komma in i en sagovärld.

Så mycket kostade resan för två personer

Bilen: 5000 kronor, inklusive olje- och bromsbyte innan avfärd.

Bensin: Under 5000 kronor.

Boende: Tre nätter på vandrarhem, 1800 kronor, annars gratis i bilen.

Mat: 100 kronor om dagen. "Vi handlade på stormarknader och lagade på gasolkök, men vi åt en typisk lokal rätt i varje land på restaurang"

Vägtullar: Cirka 600 kronor. "Vi försökte undvika motorvägar så mycket det gick"

Dusch: 1-3 euro per dusch på "Truckdrivers Inn" (cirka 260 kronor totalt för en vecka), lastbilsparkeringarna där de sov längs vägarna.
 

RESAN TOTALT: 13 860 kr

TOTALKOSTNAD PER PERSON: 6 930 kr

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN