2 000 kr billigare med halvpension

RESA

Barnfamiljen sparar mest på maten på Mallorca

Foto: Slapp diska Åsa Spångberg, 37, från Nacka, har varit på Mallorca tillsammans med Oskar, 4, Nora, 8 månader, Ida, 7, och mormor Ulla Ek, 64, från Ljusdal. De valde halvpension. "Vi ville ha ledigt och slippa diska", säger Åsa.

Det går att spara tusenlappar på att välja halvpension under chartersemestern.

På populära resmål som Kreta och Mallorca kan det skilja närmare 2 000 kronor om barnfamiljen äter ute i stället för att förbetala maten.

- Det blir billigare så här även om barnen bara tar tre majskorn och ett strå spaghetti, säger Åsa Spångberg, 37, från Nacka.

Tillsammans med barnen Ida, 7, Oskar, 4, och Nora, 8 månader, samt mormor Ulla Ek, 64, från Ljusdal, har Åsa Spångberg varit på Mallorca i en vecka.

De valde halvpension, kanske inte så mycket för att få ner kostnaderna som för att få ledigt.

- Det var maximal avkoppling. Att slippa laga mat och plocka undan, säger Åsa Spångberg.

Jämför charterbolagen

- Visst blir upplevelserna större om man ordnar allt själv och går ut och äter, men det kräver så mycket mer av de vuxna.

På just Mallorca är det som mest prisvärt att välja halvpension. Det visar Resas genomgång av fem populära charterresmål. Här kan barnfamiljen spara 1 900 kronor på att äta frukost och middag på hotellet. I Thailand går det att hitta ett fåtal riktigt billiga alternativ, men där kostar det ofta mer med halvpension, då ett restaurangbesök där är så billigt.

Överlag gäller det att jämföra charterbolagen, kolla upp prisnivån på resmålet och hålla utkik efter barnrabatter. Då går det att spara in ordentligt på reskassan.

- Har man barn kan det bli enormt kostnadseffektivt med halvpension, säger Lottie Knutson informationsdirketör på Fritidsresor.

Så stor är skillnaden

Så här mycket kostar det att betala halvpension, mot att äta ute.

Priserna gäller en familj, två vuxna och två barn under 11 år, för det billigaste alternativet.

Det betyder tillägget

Läs också:

Nina Jakobson

ARTIKELN HANDLAR OM