Guide/ Rida i Kadyny

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför: Sköna ridturer längs stränder och bland hjortar och vildsvin i den vackra nationalparken.

Bästa tid: April̵1;oktober.

För vem: Bilburna ridfantaster.

Åka hit

Kadyny ligger cirka åtta mil öster om Gdansk, vid polska Östersjökusten. Bäst är att åka färja från Sverige och ta med egen bil, så slipper du kostnader för transfer och kan lätt göra utflykter på egen hand.

Färja: Till Gdansk från Nynäshamn och Trelleborg, till grannstaden Gdynia från Karlskrona.

Prisexempel: Nynäshamn̵1;

Gdansk 1 990 kr för bil + upp till fem personer, hyttplats från 300 kr t/r per person.

Att ta sig från Gdansk till Kadyny utan bil är knepigt. Enklast är att ta tåg från Gdansk centralstation till Elblag, två mil från Kadyny, och åka taxi därifrån.

www.polferries.se

www.dfdsseaways.se

www.stenaline.se

Bo

Kadyny country club ligger intill det statliga stuteriet, men de har ingen samordnad verksamhet och det går därför inte att köpa en paketresa som inkluderar både boende och ridning.

Hotellet kan bokas genom Orbisresor, dubbelrum med halvpension kostar 1 120 kr, enbart dubbelrum 840 kr.

Prisexempel paketresa: 2 050 kr/person, ingår färja Nynäshamn̵1;Gdansk t/r (tillägg för bil 690 kr t/r), två nätter ombord i dubbelhytt med frukost, tre nätter i dubbelrum på Kadyny country club med frukost. Taxitransfer färjan̵1;Kadyny t/r 500 kr per bil.

www.orbisresor.se

Tel: 08-441 71 90.

www.kadyny.com

Tel: +48 55-231 61 20.

Äta/dricka

Bara en restaurang i byn vid sidan av hotellets, där en rejäl middag med öl/läsk och kaffe kostar cirka 300 kr för två. Vin är relativt dyrt i Polen, räkna med ett par hundra kronor för en flaska medelbra vin.

På väg ner mot stranden finns sommartid ett par enkla barer, som serverar kalla drycker och färsk fisk.

Göra/uppleva

Förutom ridningen finns det inte mycket att göra i själva byn. Till sandstranden, som är långgrund och fin, är det cirka 800 meter. Man kan också låna mountainbike på hotellet och cykla på skogsvägarna i parken.

Runt Kadyny finns flera intressanta utflyktsmål.

Tre bra tips: Frombork är en liten stad drygt två mil nordost om Kadyny. Här gjorde astronomen Copernicus sina observationer och kom fram till att jorden kretsar kring solen och inte tvärtom. Från Frombork kan man ta båt till badorten Krynica Morska. Kostar cirka 75 kr t/r.

Malbork, den största och mest berömda av Polens korsriddarborgar byggdes på 1200-talet och är världsarvslistad. Ligger drygt fem mil sydväst om Kadyny. Man kan gå guidade rundturer på borgen.

Elblag̵1;Ostróda-kanalen är 82 km lång och användes förr att frakta timmer på. Det speciella med den är systemet med vinschar som byggts upp i stället för slussar för att överbrygga höjdskillnaden på cirka 100 meter. Originalmaskineriet från 1860 är fortfarande i bruk och drivs med vattenkraft. Man kan åka turistbåt på kanalen från Elblag, kostar 150̵1;210 kr.

Rida

Det statliga stuteriet intill hotellet hyr ut hästar och ger lektioner. En ridlektion på 50 minuter kostar cirka 65 kr. En timmes ridtur i skogen eller på stranden kostar cirka 90 kr.

För ridturen på stranden bör man vara en ganska erfaren ryttare. Det är bra att ta med egna ridkläder och hjälm om man har.

Snabb fakta

5 arrangörer av ridresor

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN