Bo gratis på semestern

Hotell

Jenny Fürstenbach har öppnat sitt hem för resande - och slipper själv betala för hotell

Har du inte tid eller råd att ge dig ut i världen?

Bjud världen hem till dig istället.

- Jag älskar att resa men jobbar mycket. Då är det kul att få besök från andra länder, säger Jenny Fürstenbach, 26, som hittills i år öppnat dörren för ett tjugotal gäster.

Jenny Fürstenbach (tv) har besök av Thaissa Lemos och Allan Vasconcellos från Brasilien.
Jenny Fürstenbach (tv) har besök av Thaissa Lemos och Allan Vasconcellos från Brasilien.

Hon är volontär i Hospitality club, en ideell organisation där medlemmar från hela världen erbjuder varandra gratis boende. Medlemskap är också gratis och alla kontakter knyts på klubbens hemsida.

Sedan januari i år har Jenny Fürstenbach tagit emot ett tjugotal gäster i sin lilla tvåa. Hon har mött nya vänner från bland annat USA, Japan och Irland. En resa till Paris har hon också hunnit med.

- För mig har det varit fantastiskt. Man lär sig otroligt mycket, på ett personligt plan, säger hon.

Hospitality club grundades i Tyskland år 2000, då några studenter började bygga en hemsida där människor snabbt och enkelt skulle kunna mötas och bjuda varandra en smula gästfrihet.

- Hit är alla välkomna, vår organisation har medlemmar som vandrat världens alla stigar. Alla har en sak gemensamt: kompisandan, och så passionen för resor så klart, berättar Hospitality clubs grundare Veit Kühne.

Det är torsdag förmiddag i ett regnigt Stockholm. Jenny Fürstenbachs nyanlända gäster från Rio de Janeiro, Brasilien, har just ätit svensk frukost.

- Vi reste i Europa för första gången förra sommaren. Det var en drömresa som jag hade sparat till i många år, berättar Thaissa Lemos, 22.

- Jag kommer ihåg hur vi satt på ett kafé i Paris, tittade upp mot alla vackra lägenheter och sa "Tänk om vi kunde få bo så där istället för i sovsalen på ett vandrarhem". Och se, nu sitter vi här, fortsätter hennes pojkvän Allan Vasconcellos, 24.

Att gratis är gott kan nog de flesta hålla med om. Men enligt Jenny Fürstenbach finns det mycket att hämta även för den som är värd. En gång fick hon tillfälle att lära sig koreansk kokkonst, en annan blev utbytet en inblick i den malajska kulturen och i går kväll diskuterade hon livets stora frågor med brasilianarna. I hennes Ikea-inspirerade kök har Thaissa Lemos gjort en ny upptäckt

- nämligen att svenskar har papperskorgen under vasken.

- Vi har tunnor bredvid dörren, på väg ut. Aldrig sopor i köksskåpen, säger hon med ett leende.

Det brasilianska paret har semestrat i Europa i tre veckor innan de kom till Stockholm. I Grekland ordnade deras hospitalitykontakter först boende på en ö och sedan en lägenhet i OS-Aten:

- Vi fick sova mitt i stan, trots att värdinnan själv inte var hemma. Vi är överväldigade av hur snälla och generösa människor är.

Riskerna att stöta på människor som har fel motiv bakom sitt medlemsskap i Hospitality club är inget som oroar:

- Ingen vinner ju något ekonomiskt på det här, utom möjligen ett fåtal som bara är ute efter att bo gratis och aldrig ger något tillbaks. Men jag tror det blir ett naturligt urval av bra människor som engagerar sig, säger Jenny Fürstenbach.

Så gör du - steg för steg

Fakta/Hospitality club

Bra och dåligt med gratisboende

Din säng?

Sofia Tillberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Hotell

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotell