Taxfree-spriten en miljöbov

RESA

Spriten som semesterfirare köper med sig billigt under flygresorna får resa lång väg innan de kommer hem igen - samtidigt höjer de bränsleförbrukningen på flygresan.

Många är de semesterfirare som har beställt taxfree-sprit under utlandssemestern. Det är billigare och den levereras till flygstolen. Problemet är att den redan har gjort en lång resa bara att sig till din destination.

Under en resa till Mallorca kommer spriten att ha färdats 3 070 kilometer redan innan den gör ytterligare en flygresa på 2 500 kilometer på hemvägen, skriver Svenska Dagbladet.

Två packningscentraler

Det finns två packningscentraler, i Lund och i Tibro. Lastbilstransporterna till och från Arlanda orsakar visserligen också utsläpp, men de är försumbara jämfört med flygtransporterna av kassarna.

- Det går åt mer än tio gånger så mycket energi för att transportera en viss last med flyg jämfört med lastbil. Framför allt är starterna väldigt energikrävande, anser klimat- och transportforskaren Jonas Åkerman vid Kungliga tekniska högskolan.

Ökar bränsleförbrukningen

Dessutom ökar taxfree-spriten lastvikten i flyplanen vilket även det ökar bränsleförbrukningen på hemresan med upp till en procent.

Att försäljningen inte är särskilt klimatsmart medger Per Kylin vid Novairs informationsavdelning.

- Vi är de första att tycka att det här är en helt onödig transport. Vi har påpekat det för politiker i olika sammanhang att det vore bättre om vi fick leverera på Arlanda i stället. Men det får vi inte, säger Per Kylin.

Under senaste året har vi gjort 1,7 miljoner resor med charterbolagens flyg. Cirka hälften av resenärerna beställer taxfree till hemresan.